Shutterstock
ΠΑΓΩΤΟ

Το παγωτό mochi είναι το αντίδοτο στον καύσωνα

Χρωματιστές fluffy μπαλίτσες που κρύβουν μέσα τους κρέμα παγωτό.

To mochi, ένα στρογγυλό rice cake (φτιάχνεται με glutinous rice), είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό γλυκό που πωλείται και τρώγεται ως επί το πλείστον την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, το mochi φτιάχνεται κατά τη διάρκεια της τελετής mochitsuki και απαιτείται η συνεργασία δύο ατόμων, τα οποία πρέπει να δουλεύουν ρυθμικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η fluffy αυτή μπαλίτσα έχει βρει τη θέση της στη fushion κουζίνα, με πολλές διαφορετικές γεύσεις και χρώματα, και τη βρίσκει κανείς ακόμα και στην παγωμένη εκδοχή της – μια πραγματική απόλαυση για το καλοκαίρι.

«Άκουσε το mochi σου» γράφει η Lily στο ημερολόγιο που μοιράζεται με τον Dash στη σειρά του Netflix, Dash & Lily, προτρέποντάς τον ουσιαστικά να αναζητήσει την ηρεμία μέσα του. Για να πετύχει το mochi χρειάζεται ησυχία και σταθερότητα. Η υφή του δε θυμίζει σε τίποτα κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει, είναι μια απροσδόκητη εμπειρία η πρώτη φορά που δαγκώνεις ένα mochi.

Αυτό το μικρό γλυκάκι βέβαια δεν είναι τόσο αθώο, ειδικά για τα μικρά παιδιά, καθώς χρειάζεται πολύ καλό μάσημα ή να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, γιατί εξαιτίας της πολύ μαστιχωτής σύνθεσής του, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Το mochi έχει μια μακρά ιστορία στην Ιαπωνία, αλλά οι λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του είναι ασαφείς. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που εφευρέθηκαν αυτά τα ιαπωνικά rice cakes, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει εργαλεία ατμού, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των mochi, τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο του Kofun.

Μπορεί η ακριβής χρονολογία που εμφανίστηκε το εν λόγω γλυκό να μην είναι γνωστή, αλλά οι ειδικοί μπορούν να εικάσουν την προέλευσή του. Το mochi έχει τις ρίζες του στη Δυτική Ιαπωνία χάρη στις μεθόδους καλλιέργειας της περιοχής. Στην αρχαιότητα, η Ανατολική Ιαπωνία ανέπτυξε κάποιες τεχνικές καλλιέργειας που ευνοούσαν τα taro και yam, ενώ η Δυτική Ιαπωνία εξαρτιόταν από τη γεωργία του ρυζιού και έτσι είναι πολύ πιθανό να ξεκίνησε από εκεί και η συνήθεια να τρώνε mochi την Πρωτοχρονιά.

Food for the soul

Το Mochi δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι το σπίτι του inadama, που είναι, κυριολεκτικά, η ψυχή ή το πνεύμα που κατοικεί μέσα στο ρύζι. Ως κοινωνία που εξαρτάται από τις συγκομιδές ρυζιού, η Ιαπωνία απέκτησε βαθύ σεβασμό για το ρύζι και το πνεύμα του. Οι αρχαίες τελετουργίες του Σίντο γιόρταζαν την άφιξη του πνεύματος του ρυζιού και τις επιτυχημένες συγκομιδές μέσα από προσευχές και προσφορές. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι το inadama του mochi μπορεί να αναζωογονήσει όσους το τρώνε. Ως εκ τούτου, το mochi αναδείχθηκε μια τροφή για ειδικές περιστάσεις, όπως η Πρωτοχρονιά και η Ημέρα του Παιδιού (Πηγή:Tofugu.com).

Πλέον, τα mochi είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και σίγουρα το mochi ice cream αποτελεί την πιο ιδιαίτερη εκδοχή τους. Το παγωτό mochi δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και φτιάχτηκε από άμυλο ρυζιού αντί για sticky rice και γάλα ρυζιού αντί για πραγματικό παγωτό. Τη δεκαετία του 1990, το My / Mo δημιούργησε το mochi στη σύγχρονη μορφή του – παγωτό μέσα σε ζύμη mochi. Πλέον, τα βρίσκει κανείς σε κλασικές γεύσεις όπως κόκκινο φασόλι και πράσινο τσάι, αλλά και πιο σύγχρονες, όπως βανίλια, σοκολάτα και φρούτα.

Στην Αθήνα, μπορείς να προμηθευτείς τα κλασικά mochi αλλά και το παγωτό, από το ασιατικό σούπερ μάρκετ Wok Shop (Σκούφου 2-4) στο Σύνταγμα.