Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΠΟΛΗ

Ξέρουμε πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στον Νέο Κόσμο

Μία περιοχή της Αθήνας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος για τις εξόδους μας.

Η τάση για επιστροφή στις γειτονιές μοιάζει να αναδεικνύεται πλέον σε αγαπημένη συνήθεια. Προορισμοί που για πολλά χρόνια δεν ήταν ανάμεσα στις τοπ επιλογές για έξοδο αποκτούν φανατικό κοινό χάρη σε νέα στέκια. Ο Νέος Κόσμος είναι μία από αυτές.

Για τον πρώτο καφέ της ημέρας

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Σπύρος και η Γεωργία φιλοδοξούν να φέρουν πίσω την αίσθηση της γειτονιάς και με το νέο τους εγχείρημα, τον Λάλο, φαίνεται ότι το πετυχαίνουν. Το νέο all day bar στην οδό Ευρυδάμαντος φιλοδοξεί να γίνει το στέκι για τον πρώτο καφέ της ημέρας αλλά και για τα πρώτα ποτά μετά τη δουλειά. Εδώ, βρίσκεις ένα περιεκτικό μενού, που δείχνει και την πρόθεση των ιδιοκτητών του να στηρίξουν άλλα τοπικά εγχειρήματα, όπως ο καφές Taresso. Τόσο τα σνακς, αλμυρά και γλυκά, όπως οι τάρτες, τα  rolls, τα cookies, οι μπάρες και γιαούρτια όσο και οι σαλάτες και τα σάντουιτς, φτιάχνονται στην κουζίνα του μαγαζιού.

Λάλος, Ευρυδάμαντος 19, Νέος Κόσμος, IG @lalosathens

Για φαγητό το μεσημέρι

Το ΦΙΤΑ ήταν το πρώτο μαγαζί που έθεσε τη – μέχρι πρότινος άγνωστη για πολλούς – περιοχή Δουργούτι στον γαστρονομικό χάρτη. Δύο χρόνια μετά, το εστιατόριο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού έχει πλέον αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, που ξέρουν ότι το μενού αλλάζει καθημερινά και βασίζεται αποκλειστικά στην εποχικότητα, τις πρώτες ύλες και τις διαθέσεις εντός της κουζίνας. Προτίμησε να το επισκεφτείς μεσημέρι Σαββάτου ή Κυριακής – θα νιώσεις σαν να έχεις αποδράσει από την πόλη.

ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος

Για σουβλάκι

Για τους μερακλήδες του κεμπάπ, το σουβλατζίδικο του Τόμας είναι μονόδρομος. Με την ίδια cult αισθητική από τα 80s που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά, το μαγαζί που έχει πάρει το όνομά του από τον Αρμένιο ιδιοκτήτη του, διατηρεί τη συνταγή αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια. Στο θρυλικό τυλιχτό του, ο Τόμας βάζει μόνο ντομάτα και κρεμμύδι για να συνοδεύσουν το χειροποίητο κεμπάπ του. Αν θέλεις πατάτες, μπορείς να τις πάρεις μερίδα για το πλάι.

Τόμας, Σαρκουδήνου 43, Νέος Κόσμος

Για cocktails και pizza

Το Naif έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία χαλαρή του ατμόσφαιρα από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, να διατηρήσει ένα μικρό, συμπυκνωμένο μενού με φανταστική pizza και να παρουσιάσει καλοφτιαγμένες συνταγές ποτών/cocktail. Σίγουρη επιλογή η Salciccia Picante και η Provolone με ένα τέλειο G&T ή μία Paloma.

Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος

Για μία νέα, γαστρονομική εμπειρία

Μία άκρως ενδιαφέρουσα άφιξη ήρθε να προστεθεί στον Νέο Κόσμο, επιβεβαιώνοντας πώς ακόμα και εν μέσω πανδημίας, γεννιούνται όμορφες ιδέες. Ένα μικρό, οικείο μαγαζί, που ελπίζουμε μετά covid να αναδειχθεί σε μία ζεστή κουζίνα φίλων, έχει ως επικεφαλής τη Μανιάτισσα μαγείρισσα Σταυριανή Ζερβακάκου. Το μενού αλλάζει καθημερινά, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μικρούς παραγωγούς και καλές, εποχικές πρώτες ύλες. Αν υπάρχει στο μενού, πες ναι στους Θασιώτικους γιουφκάδες (φαντάσου χυλοπίτες), στην αθερινόπιτα και στο ψάρι αλά σπετσιώτα.

Annie, Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος