Jannis Brandt/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που ενισχύουν την ευφυΐα, σύμφωνα με έναν επιστήμονα του MIT

Τι περιλαμβάνει η διατροφή που διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή, ενδυναμώνει τη λειτουργία του και κατ’ επέκταση, προάγει τη γνωστική λειτουργία. 

Μία γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για το «πώς να γίνεις πιο έξυπνος» θα σου αποκαλύψει απευθείας δεκάδες τρόπους, tips, θεραπείες και συμβουλές που υπόσχονται να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου σου, από δωρεάν online παιχνίδια μνήμης έως «συσκευές γνωστικής βελτίωσης» αξίας περίπου 3.000 ευρώ. 

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου -εκεί, όπου μπαίνεις να διαβάσεις τι μπορεί να σημαίνει το σπυράκι που έβγαλες ξαφνικά στο πρόσωπο και βγαίνεις με εγκυμοσύνη-, ας δούμε τι λένε οι πραγματικοί ειδικοί. 

Ο Jeffery Karp, PhD, μηχανικός βιοϊατρικής στο MIT και στο Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι αυτό που κάνει πάντα τη διαφορά στη συνολική υγεία του εγκεφάλου, την ενδυνάμωσή της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας -η νοητική διαδικασία που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε, να διαλέγουμε, να αποθηκεύουμε, να μεταλλάσσουμε, να αναπτύσσουμε και να ανακτούμε τις πληροφορίες του περιβάλλοντος- ξεκινάει από τη διατροφή μας. 

«Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, τονίζει και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, έχει ειπωθεί ότι έχει τεράστιο αντίκτυπο στις γνωστικές μας διαδικασίες, στη διάθεσή μας και στην ευαλωτότητά μας σε νευρολογικές ασθένειες».

Οι τροφές που ενισχύουν τις γνωστικές επιδόσεις

«Ξεκινάω τη μέρα με ένα μπολ με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο που προάγουν τη γνωστική λειτουργία, τη σταθερότητα της διάθεσης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Το πρωινό μου είναι σχολαστικά φτιαγμένο για να τροφοδοτεί τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων», εξηγεί ο Dr. Karp και παρουσιάζει τις τροφές που πρέπει να τρώμε στο πρωινό για να ξεκινάμε την ημέρα δίνοντας έμφαση στην ευεξία του εγκεφάλου. 

Βρώμη: πηγή σύνθετων υδατανθράκων, παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας στον εγκέφαλο, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της εστίασης και της γνωστικής απόδοσης όλο το πρωί. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.

Καρύδια και μακαντέμια: τα  καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γνωστό για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Επίσης, τα μακαντέμια προσφέρουν μονοακόρεστα λίπη που μπορούν να υποστηρίξουν τη δομή και την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Κουρκουμάς: περιέχει κουρκουμίνη, ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δυνητικά ευεργετική για τα εγκεφαλικά κύτταρα μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Νιφάδες φυκιών: είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Περιέχει επίσης μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σπόροι κάνναβης: πλούσιοι σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και γάμμα-λινολενικό οξύ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του.

Μύρτιλα: γνωστά και ως brain berries, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη μνήμη.

Γάλα βρώμης: μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου μέσω των υδατανθράκων του που παρέχουν ενέργεια. Περιλαμβάνει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Εκτός από τις τροφές, ο Dr. Karp διευκρίνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνουν πολύ νερό μέσα στην ημέρα. «Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, της γνώσης και της ρύθμισης της διάθεσης».

Στην περίπτωση που δεν συνηθίζεις να πίνει νερό -τα 8 ποτήρια μέσα στη μέρα που λένε οι ειδικοί-, μπορείς να εντάξει στη διατροφή σου, ροφήματα όπως το τσάι και τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το αγγούρι και τα εσπεριδοειδή. 

Ποιες άλλες τροφές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου;

«Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των μούρων και των φυλλωδών πράσινων λαχανικών, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, βελτιώνουν έτσι την απόδοση του εγκεφάλου και προάγουν την υγιή γήρανση. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, είναι σημαντικά για την αγγειακή υγεία, απαραίτητη για τη βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία».

Και με τον καφέ, τι γίνεται;

«Γενικά, τρόφιμα που ενισχύουν την εστίαση, όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη και L-θεανίνη -ουσίες που υπάρχουν στον καφέ και το πράσινο τσάι- ενισχύουν την εγρήγορση και την προσοχή επηρεάζοντας τη δυναμική των νευροδιαβιβαστών, προκαλώντας για να πω το απλά σύγχυση στον εγκέφαλο και μία υπερδιέγερση που δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Συνήθως πίνω καφέ μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα», καταλήγει ο Dr. Karp.