ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επόμενη στάση: Πανεπιστήμιο

Μετά από τόσες βόλτες στην κόκκινη γραμμή, έφτασε η ώρα να πάμε στο Πανεπιστήμιο. Αποφοιτήσαμε με άριστα.

Πάντα κάτι με κέντριζε στην στάση Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι έφταιγε η βαρύγδουπη ονομασία της. “Πανεπιστήμιο”. Το λες και γεμίζει το στόμα σου, προσδίδει ένα κάποιο κύρος στον προορισμό σου. Άσε που όταν ήμουν φοιτητής και με ρωτούσε η μητέρα μου που πηγαίνω, έλεγα ένα Πανεπιστήμιο και καθάριζα. Εγώ αλήθεια έλεγα, (και) εκεί κατέβαινα. Το ότι δεν περνούσα πάντα την είσοδο της σχολής μου αποτελεί μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Δίπλα σε αυτή τη στάση άλλωστε, μέσα στο actual κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ορκίστηκα και παρέλαβα το πτυχίο μου πριν από 8 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί έκτοτε να πέταξα μαύρη πέτρα σε ότι έχει να κάνει με ελληνικό Πανεπιστήμιο, δεν έπραξα όμως το ίδιο κι απέναντι στην ομώνυμη στάση. Ίσα-ίσα, όποτε αισθάνομαι αρκετά Ευρωπαίος και χρησιμοποιώ το μετρό, την τιμώ και με το παραπάνω.

Βοηθάει σε αυτό και το στρατηγικό της σημείο. Με έξοδο πάνω στην πλατεία Κοραή και στην Πανεπιστημίου, μια ανάσα από την πλατεία Καρύτση, τα σινεμά της Ακαδημίας και τα θέατρα της περιοχής. Έχει πράγματα να κάνεις με λίγα λόγια, ενώ αποτελεί και τον πιο κοντινό σταθμό στα Εξάρχεια.


(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson)

Βρεθήκαμε με τη Φραντζέσκα στην Κοραή και ξεκινήσαμε την αποστολή μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο, αφού η περιοχή που έπρεπε να καλύψουμε απλωνόταν σε πολλά σημεία γύρω από το σταθμό. Πήραμε καφέ στο χέρι από μια από τις πολλές καφετέριες που βρίσκονται στην πλατεία (από αλυσίδες καφέ θα συναντήσεις Mikel και Starbucks) και χαράξαμε σχέδιο πορείας.

Θα ξεκινούσαμε από μια μικρή περιήγηση στην πλατεία Κοραή, μετά θα συνεχίζαμε προς Καρύτση και στο τέλος θα πιάναμε την Πανεπιστημίου και τις κάθετες σε αυτήν οδούς. Στρατηγοί. Πριν την κόρνα έναρξης της νέας μας περιπέτειας, συνειδητοποίησα κάτι τρομερό. Ίσως είναι ο πρώτος σταθμός που δεν συναντάς Everest με το που βγεις στην επιφάνεια. Ένιωσα λίγο παράξενα, όμως δεν το άφησα να με πτοήσει.

Προβολη Μετρό Πανεπιστημίου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σαν παλιό σινεμά

Κανονικά: Φουαγιέ κινηματογράφου Άστορ

 

 

Ένας από τους πιο ιστορικούς σινεμάδες της πόλης, άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Επειδή όμως ήταν λίγο νωρίς για ταινία, δεν χωθήκαμε στην σκοτεινή αίθουσα, αντίθετα προτιμήσαμε το σαφώς πιο φωτεινό φουαγιέ, η είσοδος για το οποίο κρύβεται μέσα στην στοά. Από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τη λήξη της τελευταίας προβολής, μπορείς να πιεις εκεί τον καφέ σου, να φας το σνακ σου, να απολαύσεις το ποτό σου, σε ένα πολύ όμορφο χώρο. Σιγά θα μου πεις, αυτά μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε καφετέρια. Ωραία, μπορείς επίσης να δανειστείς κάποιο από τα αμέτρητα βιβλία της βιβλιοθήκης του, να χρησιμοποιήσεις τις γραφομηχανές (μια ελληνική και μια αγγλική) για να δακτυλογραφήσεις και να αγοράσεις κάποιο από τα μεταχειρισμένα αλλά σε εξαιρετική κατάσταση DVD της συλλογής του σε χαμηλή τιμή. Ξέρεις πολλές καφετέριες που το προσφέρουν αυτό;

(Σταδίου 28, είσοδος εντός στοάς Κοραή, τηλ. 210-3211950)

Το Περίπτερο

Κανονικά: Ο Στιβ Νας των συνωμοσιολόγων

 

Βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Πλατείας Κοραή, περπατώντας προς την Κλαυθμώνος. Σε αυτό θα βρεις φυσικά εφημερίδες, περιοδικά, κόμιξ, σταυρόλεξα και όλα όσα ζητάς από ένα περίπτερο. Διαθέτει κι ένα από τα παραδοσιακά ξεχασμένα τηλέφωνα και στρατηγικά τοποθετημένα τσιμεντένια παγκάκια ακριβώς δίπλα για να ξαποστάσεις. Όλη η μαγεία του περιπτέρου όμως, κρύβεται στις κρεμασμένες εφημερίδες, όπως η Δημοκρατία, η οποία ξεσκεπάζει τις παγκόσμιες συνωμοσίες, δίνοντας τροφή για αέναες συζητήσεις στους περαστικούς. Βιώσαμε άλλωστε από απόσταση αναπνοής την ανάλυση δυο περαστικών για τη στάση του Ερντογάν απέναντι στη Ρωσία και γίναμε σοφότεροι. Δεν ακούσαμε την παραμικρή αναφορά στον Γέροντα Παΐσιο πάντως.

Βόλτα με τις πάπιες

Κανονικά: Black Duck Garden

 

Δεν σου προσφέρουν πολλά μέρη στο κέντρο της Αθήνας την ευκαιρία να πιεις τον καφέ σου σε μια όμορφη και ταυτόχρονα ήσυχη αυλή. Το Black Duck Garden πάντως, στην προσφέρει και με το παραπάνω. Τώρα το χειμώνα, λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το απόγευμα. Μην ανησυχείς όμως, μπορείς να συνεχίσεις για ποτό στο Black Duck, το οποίο λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ και η είσοδός του βρίσκεται από την άλλη πλευρά, στη Χ. Λαδά. Το Garden έχει τη φιλοσοφία πολυχώρου, καθώς συχνά διοργανώνονται εκεί εκθέσεις ζωγραφικής. Αν θέλεις να το παίξεις λίγο πιο Μαέβιους Παχατουρίδης, ήρθε η ώρα σου, αφού αποτελεί στέκι καλλιτεχνών, ενώ διαθέτει και εστιατόριο.

(Παπαρρηγοπούλου 5, τηλ 210-3252396)

Ήρωας #1 Ο Μιχάλης

 

“Τρέχει” το Black Duck και το Black Duck Garden μαζί με την μητέρα του, τα τελευταία 7 χρόνια. Όπως μας είπε, βλέπει την περιοχή διαρκώς να παρακμάζει, λόγω των κλειστών δρόμων που προκαλούν οι συνεχείς διαδηλώσεις, αφού ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια στην περιοχή και η αγορά ερημώνει. Η πυρκαγιά στο Αττικόν έκανε τεράστια ζημιά, όμως ο Μιχάλης παραμένει αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα επιστρέψει. Με τέτοιες επιλογές για βόλτα, είναι απλά θέμα χρόνου, θα προσθέσουμε εμείς.

Τα τζιν είναι και πάλι στη μόδα

Κανονικά: Gin Joint

 

 

Βρίσκεται στο νούμερο 1 της Χρήστου Λαδά και αυτό το γράφω τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Τα βράδια γίνεται ένας μικρός χαμός, καθώς η στοά πλημμυρίζει από κόσμο που διψάει για την ποικιλία τζιν και τα κοκτέιλ του. Λειτουργεί πάντως για καφέ από το πρωί (και για τζιν από το πρωί, εμείς δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε) και εξυπηρετεί τα γύρω γραφεία και τους ρομαντικούς. Φέτος κλείνει 5 χρόνια και το γιορτάζει με ένα νέο κατάλογο, τον οποίο και είδαμε από κοντά σε παγκόσμια πρώτη. Μεγάλες στιγμές, να πας να τον δεις κι εσύ (και να τα δοκιμάσεις όλα).

(Χρήστου Λαδά 1, 210-3218646)

Ηρωίδα #2 Εύη

 

Αν συχνάζεις στο Gin Joint, την ξέρεις την Εύη, καθώς βρίσκεται εκεί σχεδόν από την αρχή. Αν έχεις πάει τώρα τελευταία και την έψαχνες, μην ανησυχείς, ακόμα εκεί βρίσκεται, απλώς πλέον τη βρίσκεις τα πρωινά. Μας το ανακοίνωσε και ένα τεράστιο χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό της, αφού δούλευε αρκετά χρόνια συνεχόμενα βράδυ κι ήρθε η ώρα να αλλάξει λίγο ωράρια. Να ξεκουραστεί και λίγο το κορίτσι. Τον πολύ τον κόσμο δεν τον απέφυγε πάντως, αφού πλέον μαζεύονται από νωρίς. Μήπως τελικά πάνε για εκείνη;

Το X-File

Κανονικά: Ο κινηματογράφος Αττικόν

 

Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος μόνο X-File δεν είναι, αφού αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς και αγαπημένους της πόλης. X-File αποτελεί δυστυχώς η κατάσταση στην οποία παραμένει μετά την πυρκαγιά που τον κατέστρεψε, προκαλώντας μόνο θλίψη και μελαγχολία. Ελπίζουμε να τον δούμε να ζωντανεύει σύντομα.

Πλάθω κουλουράκια

Κανονικά: Ο πάγκος με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης

 

 

Πάνω στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της οδού Πεσμαζόγλου, βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες ο εξωτικός Ρομπέρτο με τα κουλούρια του. Στις επάλξεις από τις 5.30 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, εξυπηρετεί περαστικούς και ανθρώπους που δουλεύουν στη γύρω περιοχή. Όπως μας είπε ο Ρομπέρτο, λόγω των γύρω θεάτρων συχνάζουν εκεί μορφωμένοι άνθρωποι, κάτι που δίνει έναν άλλο αέρα στην περιοχή.

Μες του Αιγαίου τα νησιά

Κανονικά: Λουκουμάδες “Αιγαίον”

 

Λουκουμάδες με 90 χρόνια ιστορίας κυρίες και κύριοι, αφού βρίσκονται εκεί από το μακρινό 1926. Τελευταία φορά που ανακαινίστηκε ο χώρος ήταν τη δεκαετία του 1980, επομένως διατηρεί μια παλιακή αισθητική που το κάνει να ξεχωρίζει. Άκυρο. Αυτό που το κάνει αληθινά να ξεχωρίζει, είναι οι εξαιρετικοί του λουκουμάδες, οι γαλατόπιτες και οι υπόλοιπες λιχουδιές. Κάθε μπουκιά και ιστορία. Ανοιχτό κάθε μέρα, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 23.00 το βράδυ.

(Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, τηλ. 210-3814621, http://www.loukoumades-aigaion.gr/shop/products)

Ήρωας #3 Ο Γιώργος

 

Αποτελεί πια την τρίτη γενιά της οικογένειας που τρέχει το μαγαζί, το οποίο άνοιξε σχεδόν έναν αιώνα πριν ο παππούς του. Συχνάζουν ακόμα πελάτες που έχουν γνωρίσει τον παππού του πάντως, ενώ συχνά τον επισκέπτονται και τουρίστες οι οποίοι παίρνουν ταξί κατευθείαν από το αεροδρόμιο για να γευτούν ξανά τους λουκουμάδες του. Όλα είναι χειροποίητα και παραδοσιακά, αν και ο Γιώργος παραδέχεται πως η Πανεπιστημίου δεν είναι πια αυτή που ήταν.

Όου κάπτεν, μάι κάπτεν

Κανονικά: Καπετάν Μιχάλης

 

Στο υπέροχο στενάκι της Φειδίου, κρύβεται μια ταβέρνα που θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της πόλης. Ο Καπετάν Μιχάλης βρίσκεται εκεί σχεδόν έναν αιώνα και από το 1965 ανήκει στον κύριο Μανώλη. Με τραπεζάκια έξω, μεζέδες και καλό κρασί, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ τραβάει τους δικηγόρους και τους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και περαστικούς και πιστούς που κάνουν χιλιόμετρα για να τον επισκεφτούν. Είναι κλειστά τις Κυριακές, να ξεκουραστούν και λίγο οι άνθρωποι.

(Φειδίου 3, τηλ. 210-3820073)

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 8/10

Καφές: 9/10

Ποτό: 10/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό: 6/10

Χ-Files: 5/10

Το Περίπτερο: 6/10

Male Fun: 9/10

Κόσμος που κάθεται:  7/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 7/10

Ψώνια: 7/10

Σύνολο: 74/100

Ο Eπίλογος: Η περιοχή γύρω από το σταθμό του Πανεπιστημίου είναι ό,τι πρέπει για ποτό και φαγητό, με πολλές και τίμιες επιλογές. Ειδικά για το ποτό, η πλατεία Καρύτση να είναι καλά. Υστερεί σημαντικά όμως σε ομορφιά και ποιότητα κόσμου, ενώ και η πορεία της αγοράς είναι συνεχώς πτωτική. Παρ’ όλα αυτά, διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στα μετάλλια.

Προηγούμενα Σκορ:

Μετρό Σύνταγμα 81/100

Μετρό Ακρόπολη 73/100

Μετρό Συγγρού -Φιξ 63/100

Μετρό Ελληνικό 57/100

Μετρό Αργυρούπολη 36/100

Μετρό Άλιμος 48/100

Μετρο Ηλιούπολη 45/100

Μετρό Αγ. Δημήτριος 73/100

Μετρό Δάφνη 76/100

Μετρό Άγιος Ιωάννης 52/100

Μετρό Νέος Κόσμος 67/100