instagram / vezene
ΕΞΟΔΟΣ

Για φαγητό και καφέ πίσω από την πλατεία Μαδρίτης

Μπορεί να σου διαφεύγει το όνομά της αλλά αυτή η πλατεία είναι μια ανάσα πράσινου και κρύβει στη σκιά της δύο γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια και μερικές ακόμα εκπλήξεις.

Δεν είναι λίγες οι πλατείες της Αθήνας που έχεις διαβεί αλλα σου διαφεύγει το όνομά τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η πλατεία Μαδρίτης στα Ιλίσια. Βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασιλέως Αλεξάνδρου. Σε αυτό το πράσινο πάρκο, ένα συντριβάνι προσθέτει μία ευχάριστη νότα τους ζεστούς μήνες του χρόνου αλλά δεν είναι το μόνο που κεντρίζει την προσοχή.

Το γλυπτό της Μαρία Κάλλας, της πριμαντόνας του λυρικού θεάτρου, δεσπόζει στην πλατεία, με τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη να προσδίδει μία μοναδική λυρικότητα στη φιγούρα. Εδώ, βρίσκεται και το μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί προς τιμήν του Έλληνα δασκάλου από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Πρόκειται για μία μεγάλη, ορειχάλκινη σύνθεση που αναπαριστά σε μικρογραφία μία σχολική τάξη. Τέλος, μία Ισπανίδα χορεύτρια έρχεται να συμπληρώσει την τριλογία της τέχνης, η οποία φιλοτεχνήθηκε το 2004 από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Μπαρώ.

Πίσω από την πλατεία, ξεδιπλώνεται μία όμορφη και ήσυχη γειτονιά στην οποία βρήκαν στέγη δύο δημοφιλή αθηναϊκά εστιατόρια της πόλης. Ήταν το 2011 όταν ο αυτοδίδακτος μάγειρας Άρης Βεζενές άνοιξε το ομώνυμο εστιατόριό του στην οδό Βρασίδα. Στο Vezené, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, η nose-to-tail φιλοσοφία, τα πιάτα με θαλασσινά που συνδυάζουν τη γη και τη θάλασσα, οι ωριμάνσεις και το μαγείρεμα στη φωτιά, συνθέτουν μια κουζίνα με πολύπλοκα γευστικά προφίλ. Οι νόστιμες πίτες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και το insta-διάσημο επιδόρπιο Ari’s Deal Closer έγιναν συνώνυμο του εστιατορίου, παρά το γεγονός ότι το μενού αλλάζει και εξελίσσεται ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση του σεφ.

Από τη μεγάλη τζαμαρία, η θέα στην πλατεία Μαδρίτης είναι απρόσκοπτη. Αυτή η νησίδα πράσινου λειτουργεί ως ένα φυσικό διαχωριστικό μεταξύ της πολύβουης Μιχαλακοπούλου και των κτιρίων της οδού Βρασίδα. Εδώ, είναι και η νέα γειτονιά του Vassilenas, με το ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά να έχει βρει πλέον το καινούργιο του πόστο.

Η γειτνίαση με το ξενοδοχείο Hilton, παρακκίνησε τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα (KK Architects) που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του, να εμπνευστούν από το αποτύπωμα του Γιάννη Μόραλη στο πρώτο διεθνές ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην κουζίνα ακολουθείται η ίδια απαρέγκλιτη φιλοσοφία που ανέδειξε το εστιατόριο ως ένα από τα κορυφαία της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με μία ακόμα πιο βιώσιμη κατεύθυνση, όπως το μενού Head-to-Tail.

Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκεται το L’ arrêt du temps (Λ. Βασ. Αλεξάνδρου 5-7), ένα ατμοσφαιρικό μπιστρό που σε περιμένει από νωρίς το πρωί για καφέ και φρεσκοψημένα κρουασάν και όσο περνάει η ώρα για brunch και νόστιμα πιάτα για μεσημεριανό διάλειμμα ή για να συνοδεύσεις ένα ποτήρι κρασί το βράδυ. Ο χώρος επιβεβαιώνει το όνομά του, αφού εδώ νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μία άλλη εποχή, ενώ πλημμυρίζει με τους ήχους της τζαζ μουσικής. Θα πιεις specialty coffee Kudu, θα απολαύσεις χειροποίητες τάρτες και pancakes, καθώς επίσης πίτσα, ομελέτες και πιάτα με ζυμαρικά.