iStock
ΓΕΥΣΗ

10 κλασικά μαγαζιά για το μεσημέρι της Κυριακής

Για τα μεσημέρια της Κυριακής που θέλεις να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, υπάρχουν οι παρακάτω διευθύνσεις.

Φαγητό απλό και νόστιμο, περιβάλλον φιλόξενο και οικείο, τραπέζια με οικογένεια και φίλους. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τα μεσημέρια της Κυριακής, που είναι και η τελευταία στιγμή του Σαββατοκύριακου για λίγη ακόμα χαλάρωση. Γι’ αυτό και οφείλουμε στον εαυτό μας να τα περνάμε όσο καλύτερα γίνεται, σε μέρη αγαπημένα που ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε.

Παρά τα νέα μαγαζιά που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, υπάρχουν κάποιες σταθερές σε αυτή την πόλη στις οποίες επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

Είναι οι αυλές τους που πηγαίναμε με τους γονείς μας, οι κουζίνες τους που μοιάζουν σαν των γιαγιάδων μας, η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα που δεν κουμπώνει σε τάσεις αλλά ορίζεται από την αυθεντικότητα, μερικά από όσα τα κάνουν τελικά σταθερές αξίες.

Και είναι τα μεσημέρια της Κυριακής που θέλεις να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, αλλά να σε περιποιηθούν άλλοι. Για όλα τα παραπάνω, υπάρχουν οι παρακάτω διευθύνσεις.

Για ψητά στον Καραβίτη

Καραβίτης

Το βιντεοκλίπ του Μάκη Χριστοδουλόπουλο για το κομμάτι του, Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια, έχει γυριστεί στον Καραβίτη. Οι θαμώνες, θα αναγνωρίσουν την ταβέρνα. Στο πέρασμα των χρόνων, άλλωστε δεν άλλαξαν και πολλά στη διακόσμηση του μαγαζιού, που ξεκίνησε το 1926 ως καρβουνιάρικο.

Στην πόρτα της φημισμένης του αυλής έχουν μείνει ακόμα και οι τρύπες των πολυβόλων από τον Εμφύλιο.

Σήμερα, την επιχείρηση τρέχει ακόμα ο κύριος Βαγγέλης μαζί με τα αδέρφια του, που ήταν μάλιστα και ο τελευταίος που γεννήθηκε εντός του μαγαζιού, καθώς μέχρι το ’60 τα πίσω δωμάτια ήταν το σπίτι της οικογένειας. Η ποιότητα, οι μεγάλες μερίδες και οι λογικές τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία του Καραβίτη. Το φαγητό παραμένει πεντανόστιμο, με τα ζουμερά μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, τις πατάτες τηγανητές και τα παϊδάκια να είναι από τα πλέον δημοφιλή πιάτα του καταλόγου.

ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ

Για παϊδάκια στον Μαύρο Γάτο

Στο ίδιο σημείο παραμένει από το 1964 η ταβέρνα, με τους νεότερους ιδιοκτήτες να έχουν διατηρήσει τη γνώριμη ατμόσφαιρα. Στους τοίχους, οι τοιχογραφίες του ζωγράφου Ντόρις Παπαγεωργίου, έχουν μείνει ανέπαφες, με τον μαύρο γάτο να επιδίδεται σε γλέντια, φαγοπότια και χορούς με γυναίκες.

Θα χρειαστείς κράτηση για να βρεις τραπέζι στο κατηφορικό πεζοδρόμιο της Πολέμωνος, γι΄αυτό θα πρέπει να προγραμματίσεις την έξοδό σου. Ο Μαύρος Γάτος παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παλιά στέκια στο Παγκράτι, με πιστούς θαμώνες. Από τότε που ανέλαβαν άλλωστε η Βασιλική και ο σύζυγός της Γιάννης το μαγαζί, από τους γονείς της πρώτης, η πελατεία επεκτάθηκε στη νεότερη γενιά.

Το ζευγάρι είναι υπεύθυνο για τα φημισμένα παϊδάκια, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει, επιστρέφουν γι’ αυτά ξανά και ξανά. Τα κρέατα είναι ελληνικά, καλοδιαλεγμένα από όλη την Ελλάδα, όπως Μυτιλήνη και Αμφιλοχία, όπως διαλεχτές είναι όλες οι πρώτες ύλες. Οι λαχανοντολμάδες είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ των μαγειρευτών.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

Για λαδερά στην Ταβέρνα του Οικονόμου

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kimon Frangakis (@frangakis)

Αν σου έλειψε το φαγητό των οικογενειακών κυριακάτικων τραπεζιών, θα το βρεις στον Οικονόμου στα Πετράλωνα. Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1930, τότε που είχε μόνο μια κατσαρόλα, και πέρασε στα χέρια του κυρίου Κώστα το 2000.

Οι πελάτες παραμένουν σταθεροί, όπως σταθερή είναι και η συνέπεια της κουζίνας στο ελληνικό φαγητό. Εδώ, τρως κλασικά κυριακάτικα φαγητά, όπως κόκορα κοκκινιστό, κουνέλι στιφάδο, μοσχαράκι, αρνί στον φούρνο με πατάτες και φυσικά λαδερά και όσπρια.

Ανάμεσα σε νεοταβέρνες και μεζεδοπωλεία, η ταβέρνα του Οικονόμου στέκει ως φάρος μιας κουζίνας με την οποία μεγαλώσαμε και που πολλές φορές αδυνατούμε να τη βρούμε στην πιο λαϊκή και τίμια μορφή της.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Για νησιώτικα πιάτα στο Υπερωκεάνειο

Αν σου έχει λείψει το φαγητό των διακοπών, στο Υπερωκεάνειο θα βρεις ό,τι πιο κοντινό σε νησιώτικα πιάτα. Αρχικά, βρίσκεται στον Πειραιά, μια ανάσα πάνω από το λιμάνι, δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός παντοτινού ταξιδιού. Δεύτερον, είναι νησιώτες οι ιδιοκτήτες του, δίνοντας έτσι τον τόνο της καταγωγής τους στη ναυτική διακόσμηση και κατ’ επέκταση στο φαγητό.

Ψαράκια στο τηγάνι ή ψητά, λαδένια, πιταράκια κιμωλιάτικα, σαρδέλες σε φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα και μπόλικο κρεμμύδι και μακαρόνα με αντζούγια, ντοματίνια και ελαιόλαδο είναι τα πιάτα για τα οποία επιστρέφουν ξανά και ξανά οι θαμώνες της πειραιώτικης ταβέρνας.

Για μαγειρευτά στον Κίτσουλα

Ο Κίτσουλας

Συνώνυμο του καλού φαγητού από το 1946 είναι ο Κίτσουλας στο Χαλάνδρι και σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν κλασικές, παραδοσιακές γεύσεις. Από το μενού δε λείπουν τα μαγειρευτά και τα φαγητά που έχουν συνδεθεί με τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια. Τα κρέατα φρέσκα, ψήνονται στα κάρβουνα, όπως και τα αρνίσια παϊδάκια που είναι σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Για ψάρια στον Πεζούλα

Πεζούλας

Ιστορική η ταβέρνα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές, έχει περάσει πλέον στη νέα γενιά που εξακολουθεί να πιστεύει στη δύναμη της καλής πρώτης ύλης. Βρίσκεται σχεδόν πίσω από το ΚΠΙΣΝ, τοποθεσία ιδιαίτερα βολική αν θέλεις να συνδυάσεις την έξοδο για φαγητό με μία βόλτα στο Πάρκο.

Οι θαμώνες που περνούν το κατώφλι της αυλής (για όσο ακόμα την προλαβαίνεις), αναζητούν ψαρόσουπα, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και βραστά λαχανικά – όλα φτιαγμένα με απλότητα όπως αρμόζει στον χώρο αλλά και την ιστορία του μαγαζιού.

Για φαγητό σαν της μαμάς στην Παλιά Φάβα

Παλιά Φάβα

Σπιτικό φαγητό, μεγάλες μερίδες και καλές τιμές. Για κάποιους, η Παλιά Φάβα είναι συνώνυμο της κουζίνας της μαμάς – ίσως και καλύτερη. Η κυρία Ντίνα άλλωστε είναι υπεύθυνη για μερικά από τα πιάτα – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού όπως οι λαχανοντολμάδες, το κότσι και τα κεφτεδάκια. Θα βρεις επίσης λαδερά, σούπες όσο κρυώνει ο καιρός και λαχταριστά ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες, φάβα και τυροπιτάκια.

Για σουβλάκια στον Λευτέρη

Η πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι σχεδόν ταυτισμένη με τις κυριακάτικες βόλτες, ειδικά αν έχεις παιδί. Όσο αυτό τρέχει ανέμελο (κι εσύ το κυνηγάς), πιάνεις τραπέζι στο σουβλατζίδικο του Λευτέρη, που μένει εκεί σταθερός χρόνια τώρα. Τον συναντάς κάτω από την πλατεία, στην Ομήρου, κι αν πας ώρα αιχμής, ίσως δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι.

Εδώ, θα φας ωστόσο, σουβλάκια που μετράνε πενήντα χρόνια, με φρέσκια πίτα και χειροποίητο καλαμάκια στα κάρβουνα, χωρίς περιττά υλικά, όπως είναι οι πατάτες. Πρόσθεσε και παγωμένες μπύρες και έχεις το καλύτερο κυριακάτικο γεύμα, χωρίς να ξεφύγεις στον λογαριασμό.

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Για θαλασσινά στον Θόδωρο κι Ελένη

Για σένα που οι Κυριακές είναι συνδεδεμένες με κοντινές εξορμήσεις στην Αττική – και πιθανότατα ακόμα και βουτιές στη θάλασσα – η δημοφιλής ψαροταβέρνα είναι το ιδανικό μέρος για να ρίξεις άγκυρα το μεσημέρι. Βρίσκεται πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών, του παραθαλάσσιου οικισμού της Ανατολικής Αττικής, με απόσταση πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο από το δημοφιλές ΚΑΠΕ.

Μπορεί η ταβέρνα να μην έχει θέα θάλασσα, αλλά φημίζεται για τα ψαρικά και τα θαλασσινά της, τόσο με απλές συνταγές όσο και πιο ιδιαίτερες. Δοκίμασε αχνιστά μύδια με σκόρδο και λευκό κρασί και μακαρονάδα με θαλασσινά – θα βρεις ποικιλία.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΙ ΕΛΕΝΗ

Για γλυκά στον Τίλλα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Κανένα κυριακάτικο γεύμα δεν κλείνει χωρίς γλυκό. Στο ζαχαροπλαστείο του Τίλλα έχεις δύο επιλογές: να πάρεις τα γλυκά σου πακέτο για το σπίτι ή να πιάσεις τραπέζι στην καταπράσινη, σχεδόν μυστική αυλή, και να απολαύσεις χειροποίητο παγωτό και μερικά από τα καλύτερα σιροπιαστά της Αθήνας.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!