Κατερίνα Σιδεράκη / Shake ‘n Bake
ΓΕΥΣΗ

Δύο νέα café σου φτιάχνουν τη μέρα με τσουρεκόνε και cheesecake

Το Shake 'n Bake στο Παγκράτι και το Tart. Sweet Days στην Κηφισιά ανήκουν στις πιο φρέσκες αφίξεις που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΑΚΗ

Ένας μικρό, φωτεινό café βρήκε τη θέση του στην Ερατοσθένους, λίγα βήματα μακριά από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Το Shake ‘n Bake είναι όπως το φαντάστηκε η δημιουργός του Βίκυ Πάλλιου, η οποία αν και γραφίστρια στο επάγγελμα, αποφάσισε να ακολουθήσει μία άλλη μεγάλη της αγάπη, τη ζαχαροπλαστική.

Άνοιξε το μαγαζί της σε μια περιοχή γνώριμη για εκείνη, που διατηρεί, όπως λέει, όλα τα στοιχεία της γειτονιάς, και οι κάτοικοί της δέχονται τις φρέσκιες ιδέες. «Έχει εξελιχθεί σε έναν ωραίο δρόμο η Ερατοσθένους και κάπως έχει δημιουργηθεί ένα εικαστικό τρίγωνο μεταξύ Μουσείου, Πινακοθήκης και Ακρόπολης».

Funky λεπτομέρειες ομορφαίνουν τον χώρο, θα βρεις ακόμα και μία σειρά από tote bags που φέρουν το logo του μαγαζιού, το οποίο έχει σχεδιάσει η δημιουργός του. Για τον καφέ, έχει επιλεχθεί ένα exclusive blend από την ελληνική εταιρεία SAMBA Coffee Roasters, αλλά δεν λείπουν και οι μονοποικιλιακοί καφέδες (αυτή την περίοδο βρίσκεις Ελ Σαλβαδόρ). Στη μικρή βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν τα τσουρεκόνε σε διάφορες γεύσεις.

Πρόκειται για μία έμπνευση της Βίκυς Πάλλιου, που συνδυάζει το πολίτικο τσουρέκι και το πανετόνε. Το όνομα προέκυψε κάπως τυχαία και αστεία. Με σκοπό να ανοίξει τα Χριστούγεννα (εντέλει ήταν στα τέλη Μαρτίου της περασμένης χρονιάς) σκέφτηκε να δώσει στο προϊόν της ένα πιο γιορτινό όνομα και τελικά επέλεξε να το κρατήσει.

Τα τσουρεκόνε βγαίνουν σε μικρή παραγωγή, φτιάχνονται στο εργαστήριο όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα, με επιλεγμένες πρώτες ύλες και λιγότερη ποσότητα ζάχαρης όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ οι γεύσεις εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση. Θα βρεις τσουρεκόνε lemon pie, banoffee, cheesecake, πραλίνα, κανέλα και apple pie αλλά και με τσένταρ και μπέικον ή μοτσαρέλα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό.

Τα berliner, τα οποία παραπέμπουν σε γεμιστά ντόνατ που εδώ ψήνονται στον φούρνο, έρχονται να συμπληρώσουν τις επιλογές μαζί με κάποια καλοφτιαγμένα σάντουτς. Ένα ψυγείο με ιδιαίτερα ροφήματα ολοκληρώνει τις προτάσεις του Shake ‘n Bake. Οι τιμές είναι λογικές κι έτσι μπορεί να πάρει κανείς με περισσότερη άνεση ένα λαχταριστό συνοδευτικό για τον καφέ του.

Μια οικογενειακή ιδέα και επιχείρηση αποτελεί το Tart. Sweet Days που άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες στην Κηφισιά. Ο όμορφος χώρος που σχεδίασαν οι Nine Design λειτουργεί σε διαφορετικές ταχύτητες: μπορείς να καθίσεις για να απολαύσεις brunch και καφέ (Illy) ή να πάρεις το γλυκό σου πακέτο.

Η Ανδριάνα και η Ιωάννα έχουν αναλάβει το κομμάτι της εξυπηρέτησης, ενώ ο αδερφός τους Γιάννης Χρυσοθανόπουλος είναι υπεύθυνος στην κουζίνα. Παρόλο που ξεκίνησε ως μάγειρας τη θητεία σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, στο Παρίσι και την Καραϊβική ως μάγειρας, πήρε την απόφαση να στραφεί στη ζαχαροπλαστική. Έτσι, τον βρίσκει κανείς στην κουζίνα του να ασχολείται τόσο με το brunch όσο και με τα γλυκά και τις ζύμες.

Ο Αποστόλης Αντωνίου σχεδίασε το μενού των γλυκών, δίνοντας αρκετές παραλλαγές του New York Cheesecake, με πιο ιδιαίτερη το Biscoff. Θα βρεις όμως και μία vegan σοκολατίνα, καλοφτιαγμένες τάρτες και πληθωρικό carrot cake.

Όλα φτιάχνονται από την αρχή στο εργαστήριο με φρέσκα υλικά, ακόμα και το τσουρέκι για το εκμέκ. Babka με μαύρη σοκολάτα, brioche bun με γεμίσεις, όπως πραλίνα με πραγματικό φιστίκι, pizza roll και roll με σπανάκι είναι μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν στο κομμάτι του pastry. Στο Tart. Sweet Days, οι μέρες είναι όντως ευχάριστα γλυκές.