Delta Restaurant/ Jérôme Galland
ΓΕΥΣΗ

3 εστιατόρια της Αθήνας στα αστέρια του Οδηγού Michelin 2022

Ο οδηγός παρουσίασε τις επιλογές του για φέτος και το εστιατόριο Delta ξεχώρισε περισσότερο από κάθε άλλο.

Από το 1987 χρονολογείται η παρουσία του Οδηγού Michelin στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα εστιατόρια της πρωτεύουσας να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον δημοφιλή γαστρονομικό οδηγό. Σήμερα, παρουσιάστηκαν οι νέες επιλογές για την Αθήνα, με νέα Αστέρια Michelin, τόσο Πράσινα όσο και Γαστρονομικά. Σύμφωνα με τον Οδηγό Michelin της Αθήνας για το 2022, λοιπόν, το Delta είναι το νέο εστιατόριο της πόλης με δύο αστέρια Michelin.

«Ως το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα βιώνει μία πλήρη γαστρονομική αναγέννηση, χάρη σε ταλαντούχους chefs που έρχονται στην πρωτεύουσα για να ξεκινήσουν τα εστιατόριά τους. Κάποιοι από αυτούς έρχονται από τα ελληνικά νησιά με δίψα για αναζωογόνηση στην Αθήνα, ενώ άλλοι επιστρέφουν στις ρίζες τους αφού έχουν αποκτήσει εμπειρίες στη Βόρεια Ευρώπη. Όλοι τους, όμως, είναι επαγγελματίες με πάθος που θέλουν, με όλη τους την καρδιά, να λάμψει η γαστρονομική σκηνή της πόλης», δήλωσε ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής των Οδηγών Michelin.

Για να συνεχίσει: «Ταυτόχρονα, αυτοί οι chefs συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιωσιμότητας στο φαγητό και αναδεικνύουν τη σημασία των τοπικών προϊόντων, που κάποιες φορές προέρχονται από το δικό τους κήπο και είναι δικής τους παραγωγής».

Αστέρια Michelin και διακρίσεις

Soil

Το Delta, που βρίσκεται στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απέσπασε δύο Αστέρια Michelin καθώς και ένα Πράσινο Αστέρι. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Τα δύο νέα εστιατόρια που απέσπασαν από ένα Αστέρι Michelin είναι το Soil και το The Zillers. Το πρώτο, βρίσκεται στη γειτονιά του Παγκρατίου, με τον Τάσο Μαντή να ηγείται της κουζίνας. Το όνομα “Soil” είναι ξεκάθαρη ένδειξη της φιλοσοφίας που κρύβεται από πίσω, με την οποία στοχεύει να βρίσκεται πάντα κοντά στον τόπο του, να νοιάζεται για τη βιωσιμότητα και να υποστηρίζει ένθερμα την προσέγγιση «Από τη φάρμα στο τραπέζι», παράγοντας τα δικά του λαχανικά στον λαχανόκηπο που βρίσκεται στο Αλεποχώρι. Όλα τα παραπάνω χάρισαν στο εστιατόριο και ένα Πράσινο Αστέρι MICHELIN.

Το The Zillers βρίσκεται στο rooftop του The Zillers Boutique Hotel, προσφέροντας έτσι υπέροχη θέα στην Ακρόπολη. Εδώ, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο από τον chef Παύλο Κυριάκη, που δίνει τη δική του νότα σε τοπικές παραδόσεις με μενού δημιουργικής γευσιγνωσίας.

Τα εστιατόρια Botrini’s, CTC, Hytra, Pelagos και Βαρούλκο Seaside, που είχαν ήδη ένα Αστέρι Michelin, επιβεβαίωσαν εκ νέου το επίπεδο της γαστρονομίας που προσφέρουν και διατηρούν την τιμητική διάκριση και φέτος, μαζί με τα Bib Gourmand των Cerdo Negro 1985, Nolan και Οικείο, στα οποία, αναγνωρίζονται για ακόμα μία φορά η εστίασή τους στο good value for money. Στον αντίποδα, η Σπονδή έμεινε με ένα αστέρι Michelin από τα δύο που διατηρούσε.

Τα τέσσερα εστιατόρια που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στις επιλογές του Οδηγού Michelin για την Αθήνα το 2022 είναι τα Hervé, Λινού Σουμπάσης και Σία, Merceri και VeriTable.