© Holy Llama / Facebook
ΓΕΥΣΗ

3 vegan bakeries που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα

Viennoiserie, κέικ, τάρτες και τούρτες που καταρρίπτουν τη νοοτροπία «για vegan καλό είναι».

Οι γλυκές λιχουδιές και τα viennoiserie που είναι φιλικά προς τους vegan γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Πλέον, το διατροφικό κίνημα που έχει ως βασικούς του πυλώνες του την αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον έχει εξελιχθεί σε ένα macrotrend που καταλαμβάνει τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιλογές για όσους έχουν υιοθετήσει τον βιγκανισμό ως διατροφή δεν είναι μόνο πολλές αλλά και νόστιμες. Η vegan διατροφή δεν εξελίσσεται μόνο στις κουζίνες αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Έτσι όλο και περισσότερα μαγαζιά συμπεριλαμβάνουν στα μενού τους επιλογές χωρίς ζωικά παράγωγα αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουν και καινούργια καταστήματα που εξειδικεύονται στο vegan φαγητό, τη ζαχαροπλαστική και το baking.

Μετά τα εστιατόρια και τα street food, ήρθε η σειρά των pastry shops και bakeries να δείξουν ότι τα vegan γλυκά και τα viennoiserie μπορούν να είναι νόστιμα και να απευθύνονται στο ευρύ κοινό, καταρρίπτοντας τη γνώριμη φράση «για vegan καλό είναι».

Επιπλέον, στόχος αυτών των προσπαθειών είναι να παρουσιάσουν προτάσεις που εκτός από νόστιμες είναι και πιο υγιεινές. Η τάση προς το πιο healthy λαμβάνει έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερες διαστάσεις και η υγιεινή διατροφή αφορά τόσο τους vegans όσο και τους παμφάγους.

Ένα παράδειγμα των υγιεινών vegan γλυκών αποτελούν και οι προτάσεις του café – concept shop Third Place, το μενού του οποίου υπογράφει ο Φινλανδός vegan chef Esko Koski-Laulaja. Για τον ίδιο, vegan δε σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό.

Το baking και η ζαχαροπλαστική έχουν τα μυστικά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παρασκευές που απαιτούν μη συμβατικά υλικά. Αυτό δεν εμποδίζει καθόλου, μαγαζιά όπως το νεοσύστατο Holy Llama να προσφέρουν λαχταριστές viennoiserie δημιουργίες που υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο δύσπιστους.

Holy Llama

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και η Κελλίνα Δημητριάδου αποφάσισαν να κάνουν κάτι που δεν υπήρχε στη vegan friendly αγορά, καθώς το κομμάτι του viennoiserie απαιτεί μελέτη και συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Μετά από αρκετά μεγάλη έρευνα που διήρκεσε μήνες και σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Pavlov, ο οποίος ανέλαβε όλο το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, το Holy Llama άνοιξε τις πόρτες του στον Υμηττό, συνδυάζοντας το εργαστήριο με μία μικρή βιτρίνα για takeout και delivery.

Όλα γίνονται από το μηδέν (δεν υπάρχουν έτοιμες σφολιάτες ή φύλλα για παράδειγμα), δε χρησιμοποιείται λευκή ζάχαρη, προτιμώνται τα βιολογικά υλικά όπου είναι δυνατόν, όπως σε φρούτα και ροφήματα, και οι άριστες πρώτες ύλες, εποχικές και ελληνικές.

Η ομάδα του Holy Llama θέλει να ανατρέψει τη νοοτροπία που θέλει τα vegan προϊόντα να είναι άνοστα και απαραίτητα healthy. Βέβαια, τα υλικά επιλέγονται με προσοχή, με σκοπό το αποτέλεσμα να είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό.

Κρουσανοειδή, αλμυρά και γλυκά, σφολιάτες, πίτες, κέικ, danish, πλέον και τούρτες, βγαίνουν καθημερινά από το εργαστήριο, μαζί με σάντουιτς και energy bowls, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται ένας κωδικός που γίνεται ο special του Σαββατοκύριακου.

Εφόσον αυτός αρέσει στους πελάτες, μπαίνει σταθερά στο μενού, όσο το επιτρέπει η εποχή μιας και το μενού ανανεώνεται συνέχεια. Το Holy Llama προγραμματίζει να ανοίξει το πρώτο dine-in κατάστημά του τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, προσθέτοντας έτσι ακόμα μία ενδιαφέρουσα διεύθυνση στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Little Darling

Η Μάχη Δημακίδου σπούδασε Βιολογία αλλά την κέρδισε επαγγελματικά η ζαχαροπλαστική. Ούσα χορτοφάγος από τα 18 της, όταν αποφάσισε να γίνει vegan, κατάλαβε ότι θέλει να φτιάχνει γλυκά που να αρέσουν και να τρώει πρώτα η ίδια. Έτσι, το Little Darling στήθηκε με το εργαστήριο της Μάχης στο πίσω μέρος και μία μικρή βιτρίνα για τα φρέσκα cookies, τα muffins και τα γλυκά που θα έβγαιναν καθημερινά από αυτό.

Καθώς, τον Αύγουστο συμπληρώνονται δύο χρόνια λειτουργίας, η ιδιοκτήτρια και pastry chef βλέπει το κοινό να αυξάνεται και να απολαμβάνει τις δημιουργίες της χωρίς να μπαίνει σε αυτές η ταμπέλα του vegan.

Για την ίδια είναι μεγάλη η χαρά της που ανοίγουν καινούριοι vegan χώροι, αφού όπως λέει, ήταν κάτι που έλειπε από την Αθήνα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μία από τις αρχικές αποφάσεις της Μάχης όταν άνοιξε το εργαστήριό της είναι ότι δεν θα χρησιμοποιεί επεξεργασμένη ζάχαρη, λευκό αλεύρι, έτοιμα υποκατάστατα (όπως μαργαρίνη) και προϊόντα με γλουτένη. Και κάπως έτσι, οι vegan δημιουργίες της είναι νόστιμες και υγιεινές.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι προφανείς, από τη στιγμή που επιλέγεις να μην ακολουθήσεις τη συμβατική οδό, χρειάζεται τεχνογνωσία και άπειροι πειραματισμοί. Το γεγονός ότι η Μάχη είχε ήδη αποφοιτήσει από σχολή Ζαχαροπλαστικής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πετύχει τελικά ένα άρτιο αποτέλεσμα στις δημιουργίες της. «Πάντα πειραματιζόμουν, τους πήγαινα μαρέγκα από aquafaba και οι καθηγητές γελούσαν» λέει.

Το σοκολατένιο muffin του Little Darling συναγωνίζεται επάξια τα μη vegan που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ οι τάρτες ανήκουν στα highlights του μενού. Σφένδαμος, αγαύη, ζάχαρη και λάδι καρύδας, αλεύρι ρυζιού, βρώμης, αμυγδάλου, ρεβιθιού και ακατέργαστες πρώτες ύλες, από τη σοκολάτα και τα φρούτα, αποτελούν τα βασικά συστατικά για όσα βρίσκεις κανείς στο Little Darling.

Για παράδειγμα, για τη βάση κάθε τάρτας χρησιμοποιείται μόνο γάλα καρύδας, σφένδαμο και άλευρα χωρίς γλουτένη. Οι τούρτες από την άλλη, είναι ωμοφαγικές.

«Το πιο δύσκολο είναι να φτιάξεις κάτι που να μην είναι το copycat του ήδη υπάρχοντος. Δεν είναι ο στόχος να φτιάξω ένα γαλακτομπούρεκο ή προφιτερόλ, μπορείς να φας το συμβατικό. Το νόημα είναι να σου φτιάξω κάτι διαφορετικό που είναι ταυτόχρονα υγιεινό αλλά δεν στερείται γεύσης» τονίζει η Μάχη.

Eri Bakes Vegan

Ένα DIY catering για ένα punk live έγινε η αιτία για να ασχοληθεί η Έρη Καρακούση με το vegan baking. Όπως λέει η ίδια, η punk σκηνή μοιράζεται αξίες όπως ο σεβασμός για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα και φυσικά την ελευθερία στην έκφραση κι έτσι η Έρη συνδύασε την αγάπη της για το baking με τη μουσική, γι΄αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε σε lives, festivals και pop-up events.

Η αυτοδίδακτη Έρη χρησιμοποιεί το Instagram ως μέσο επικοινωνίας για τις δημιουργίες της, στήνοντας ουσιαστικά τη δική της ghost kitchen.Το Eri Bakes Vegan ειδικεύεται σε vegan και ωμοφαγικές λιχουδιές, ξεχωρίζοντας για τις custom τούρτες γενεθλίων, οι οποίες στολίζονται μόνο με φυσικά υλικά, όπως βρώσιμα λουλούδια, ξηροί καρποί, φρούτα και σος φρούτων.

Στις σπεσιαλιτέ της Έρης είναι αναμφισβήτητα τα κέικ, όπως το banana bread και το chocolate fudge, καθώς επίσης οι πίτες (ξεχωρίζει η cherry pie), τα brownies και τα danish, όπως τα cinnamon rolls.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!