Brigante/Facebook
ΓΕΥΣΗ

4 μαγαζιά που δεν πρέπει να προσπεράσεις στις αθηναϊκές στοές

Στοές στην πόλη με μαγαζιά για φαγητό, από wine bar-restaurants μέχρι παραδοσιακά καφενεία, που αξίζει να κάνεις μία στάση.

Οι στοές της Αθήνας κρύβουν τις δικές τους ιστορίες. Κάποιες σκοτεινές και εγκαταλελειμμένες, μαρτυρούν εποχές που πέρασαν, κι άλλες φωτεινές, που σφύζουν από ζωή και φιλοξενούν εμπορικά καταστήματα, καφενεία και μπαρ. Κάποια από αυτά τα μαγαζιά μετρούν πολλά χρόνια λειτουργίας, παραμένοντας ως σταθερές σε ένα αστικό τοπίο που αλλάζει. Άλλες πάλι, ξαναβρίσκουν ζωή μέσα από καινούργια εγχειρήματα και συστήνονται ξανά ως τα μικρά μυστικά της πόλης.

Σε πολλές περιπτώσεις, σε μία στοά μπορεί να συνυπάρχουν διαφορετικά μαγαζιά, στήνοντας έτσι μία μικρή κοινωνία. Ένα μαγαζί για φωτοτυπίες, ένα μαγειρείο κι ένα προποτζίδικο συνυπάρχουν σε μία από αυτές τις στοές στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Οι στοές συνδυάζουν τη λογική ενός αιθρίου με την είσοδο σε μια πολυκατοικία – στην ίδια στοά άλλωστε που αναφέρεται πιο πάνω, κρύβεται και η είσοδος για Airbnb διαμερίσματα.

Υπάρχουν στοές στην Αθήνα που φανερώνονται πιο εύκολα στον δρόμο σου και άλλες που μπορεί να προσπεράσεις. Μία μικρή σήμανση μπορεί να μαρτυρά την ύπαρξη ενδιαφέροντος ενώ συχνά θα πρέπει να τις ανακαλύψεις ψάχνοντας. Όπως και να έχει, κάθε φορά που στέκεσαι μπροστά από μια στοά ή που τυχαία βρίσκεσαι να περπατάς μέσα σε αυτή, είναι σαν ένα μυστικό πέρασμα στην πόλη. Δεν είναι λίγες οι στοές στις οποίες στεγάζονται μαγαζιά για φαγητό, από wine bar-restaurants μέχρι παραδοσιακά καφενεία, και που αξίζει να κάνεις μία στάση.

Το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Από το 1995, το μεζεδοπωλείο βρίσκεται στην οδό Λέκκα, με τη στοά αλλά και τη ρετρό τζαμαρία του να αποτελούν δέλεαρ για να κοντοσταθείς και τελικά να περάσεις το κατώφλι. Κλασικός προορισμός για όσους εργάζονται στο κέντρο και φυσικά για τουρίστες, το Τριαντάφυλλο ειδικεύεται στα ψαρικά. Δημιουργός του ο Τριαντάφυλλος Λαδάς από τη Μυτιλήνη, ο οποίος έστησε στην καρδιά της Αθήνας ένα στέκι για λάτρεις των μεζέδων και των αποσταγμάτων.

By the Glass

Στη Στοά Ράλλη, στην καρδιά της Αθήνας, απέναντι από τη Ρωσική εκκλησία του 11ου αιώνα στεγάζεται το By the Glass, που άνοιξε η Φωτεινή Παντζιά το 2012. Η στοά υπάρχει από το 1925 και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του αστικού κέντρου. «Καταφύγιο να κρυφτείς, να απομονωθείς από το βουητό της πόλης, να πάρεις δυο ανάσες και να ξαναριχτείς στους αθηναϊκούς καθημερινούς ρυθμούς» λέει η ιδιοκτήτριά του wine bar-restaurant για μία στοά που σε μεταφέρει με μαγικό τρόπο σε παλαιότερες αθηναϊκές δεκαετίες.

Brigante

Με μία μακρόστενη μπάρα και την κουζίνα κατά μήκος της, το Brigante φωνάζει οικειότητα και γειτονιά από την πρώτη στιγμή. Ύστερα, είναι αυτή η ήσυχη στοά που ακολουθεί χρωματικά το εσωτερικό του μαγαζιού και φιλοξενεί τα τραπέζια του. Σε ώρες αιχμής, περίοικοι και εργαζόμενοι στις γύρω εταιρείες δίνουν άτυπα το ραντεβού τους για καφέ, panini με φοκάτσια, αλλαντικά και τυριά, σαλάτες και φυσικά porchetta, την ιταλική εκδοχή της γουρουνοπούλας.

Η Στοά

Ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο μαγειρεύει με ό,τι βρίσκει στην αγορά και στήνει αυτοσχέδια γλέντια ανεξαρτήτως ημέρας. Η Στοά είναι από αυτά τα μέρη που γίνονται γνωστά από στόμα σε στόμα στην πόλη, με ετερόκλητο κοινό και πιστούς θαμώνες. Μην παραξενευτείς αν μετά τα μεσάνυχτα, τηγανίζονται ακόμα καλαμαράκια όσο έξω τραγουδούν και παίζουν μπουζούκι.