Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

3+1 μαγαζιά για τα μεσημέρια της Κυριακής στην Αθήνα

Είναι ωραίο να περιμένεις να βρεθείς σε ένα τραπέζι με φίλους το μεσημέρι της Κυριακής. Κι ενώ όλοι δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε ταβέρνες και μαγειρεία που θυμόμαστε να πηγαίνουμε ως παιδιά με τους γονείς μας, δεν λείπει η θαλπωρή, οι κόμφορτ γεύσεις και η φιλική ατμόσφαιρα στις πιο φρέσκες αφίξεις της Αθήνας. Είναι και μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε τους δικούς μας θεσμούς, στην πιο ενήλικη φάση της ζωής μας.

Η Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό φτιάχτηκε για να τρως με την παρέα σου κι έχει όλα τα εχέγγυα για να απολαύσεις την κυριακάτικη έξοδο. Ο σεφ Γιάννης Μούσιος και ο σομελιέ Γιώργος Κοντορίζος αναβίωσαν με σεβασμό ένα μαγαζί του 1950 αναδεικνύοντας όλα τα όμορφα στοιχεία, από το ψυγείο – αντίκα μέχρι τους πίνακες με τα βουκολικά τοπία.

Άσπα Κουλύρα

 

Κατσαρόλες και κάρβουνα παίρνουν φωτιά με τον σεφ να παρουσιάζει γεύσεις γνώριμες αλλά με τη δική του πινελιά. Ο κατάλογος αλλάζει καθημερινά, έχοντας έναν σταθερό κορμό με ορεκτικά, σαλάτες, φρέσκο ψάρι και κρέας από την Κρήτη και την Κίμωλο.

Τα πιάτα είναι περιποιημένα χωρίς φιοριτούρες, σε ικανοποιητικές ποσότητες και λογική συσχέτιση με τον λογαριασμό στο τέλος. Για την ώρα, δεν λείπει η τυροκαυτερή και η ταραμοσαλάτα, ούτε τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Αν βρείτε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής στα κάρβουνα να ξέρετε ότι είναι πεντανόστιμο, όπως και το κατσικάκι γάλακτος στο ταψί με συκωτάκια και πιλάφι. Και σίγουρα, πατάτες κυδωνάτες για τη μέση.

Στα κρασιά, ο σομελιέ επιλέγει κυρίως ελληνικές ποικιλίες και φροντίζει να δουλεύει σε ποτήρι σχεδόν όλες τις ετικέτες. Τα μπουκάλια κινούνται από 18 ευρώ και καταλήγουν στα 40 (αν θέλετε για παράδειγμα να πιείτε μία Σαντορίνη). Είναι εφικτό για μία παρέα τεσσάρων ατόμων να ξεκινήσει με ένα λευκό κρασί και να προχωρήσει σε ένα ερυθρό, έχοντας σε γενικές γραμμές μία επιβάρυνση 10 ευρώ (ανά άτομο) στον λογαριασμό της.

Στη νέα τους εποχή, οι Σεϋχέλλες στο Μεταξουργείο ενισχύουν την παρεΐστικη και φιλική ατμόσφαιρα και στήνουν μία κουζίνα που βασίζεται στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα εκλεκτά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Κλεομένης Ζουρνατζής, Φώτης Φωτεινόγλου και Γιάννης Μαρκαδάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και φέρνουν ο καθένας τα δικά του μαγειρικά βιώματα.

Πιάτα όπως σουγάνια (κρεμμύδια γεμιστά), χορτόπιτα, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές, μύδια και παλαμίδα, προορίζονται για τη μέση. Φυσικά, μπορείτε να μοιραστείτε και τα υπόλοιπα, από το ζυγούρι με ξινόχοντρο και το συκώτι μέχρι τις παπαρδέλες με καβουρμά. Αν αναζητάτε ωστόσο ένα πιάτο μόνο δικό σας, αυτό είναι το οσομπούκο. Για το τέλος, η κρεμ καραμελέ είναι το επιδόρπιο που θέλει κανείς ένα κυριακάτικο μεσημέρι.

Bonus tip: Η παιδική χαρά στην πλατεία Αυδή, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο, για τους μικρούς φίλους της παρέας.

Με εύκολο parking και αρκετό χώρο για να παίξουν ελεύθερα τα παιδιά, το Polpo στη Λαχαναγορά του Ρέντη (Τζον Κένεντι 6) αρχίζει να γίνεται αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι. Ο Νίκος Κατσικάκης ξεκίνησε μόνος του την επιχείρησή του από την Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, τροφοδοτώντας με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τους πελάτες του.

Το όνομά του συνδέθηκε με τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και πριν από μία τετραετία άνοιξε το κατάστημα του στη Λαχαναγορά. Τους τελευταίους μήνες όμως έγινε μία ακόμα προσθήκη, κάπως ανεπιτήδευτα. Ένας καινούργιος χώρος, ένα ψαροστέκι με όσα φρέσκα προμηθεύονται από τα καΐκια με τα οποία συνεργάζονται. Η Αφροδίτη Κατσικάκη θέλησε να μετουσιώσει την εμπειρία της επιχείρησης σε ένα casual εστιατόριο με απλό φαγητό. Μην αναζητήσετε το όνομα κάποιου γνωστού σεφ από πίσω, ούτε περίτεχνες συνταγές.

Ψαράκια στο τηγάνι και ψητά, μακαρονάδα του ψαρά και ψαρόσουπα και τα απαραίτητα ορεκτικά όπως ντολμαδάκια και γαύρος μαρινάτος, είναι όσα χρειάζονται στο τραπέζι για ένα κυριακάτικο μεσημέρι.

Όταν ξεκίνησε το Sunday Roast στο Vezene (Βρασίδα 11) είχε ως βάση του τα οικογενειακά τραπέζια, τις γιορτές, το φαγητό της μαμάς, αλλά και τα ταξίδια και τη χαρά του να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τις διαφορετικές κουλτούρες. Μπορεί το εστιατόριο να αποτελεί σταθερή αξία στην αθηναϊκή γαστρονομία αλλά η αγαπημένη κυριακάτικη συνήθεια είχε λείψει από πολλούς. Τώρα επιστρέφει ξανά με την ομάδα του Άρη Βεζενέ να ετοιμάζει πιάτα που αγαπήθηκαν, κλασικά κυριακάτικα αλλά και κάποιες καινούργιες επιλογές. Ξυλόφουρνος, κατσαρόλα, τηγάνι και κάρβουνο – όλα μπαίνουν στη μέση.

Από τις πίτες, όπως η μανιταρόπιτα και η κρεατόπιτα, έως το κατσικάκι με πατάτες, και από το τηγανητό κοτόπουλο με χαβιάρι έως το μάγουλο με το χοντρό μακαρόνι, οι επιλογές είναι πολλές. Μια ξεχωριστή λίστα κοκτέιλ και κρασιού έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το Sunday Roast – όλα έχουν επιλεγεί για να συμπληρώσουν την κυριακάτικη έξοδο, από λευκά και
αρωματικά ροζέ έως πλούσια ερυθρά που θα υπάρχουν διαθέσιμα σε ποτήρι και σε φιάλη. Τις προτάσεις των cocktails έχει αναλάβει η ομάδα του Birdman Japanese Pub+Grill.