Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

5 ντελικατέσεν για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Οι καλύτερες διευθύνσεις για να προμηθευτείς ό,τι χρειάζεσαι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας για όποιον δεν έχει διάθεση να μπει στην κουζίνα.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν απαιτεί ιδιαίτερο μαγείρεμα, αφού όλα αυτά τα λαχταριστά εδέσματα μπορούν να φτάσουν στο τραπέζι σου σχεδόν έτοιμα. Ταραμοσαλάτα, χούμους, τουρσί, παξιμάδια, θαλασσινά μαριναρισμένα, χαλβάς και φυσικά λαγάνα, αρκούν για να γιορτάσεις τα κούλουμα όπως τους πρέπει.

Έχεις βρει ήδη από πού θα προμηθευτείς την καλύτερη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα -δύο βασικά συστατικά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα – οπότε μένει το υπόλοιπο μενού. Αν αυτή τη φορά δεν θέλεις να γιορτάσεις τα κούλουμα κάπου έξω, αλλά δεν θέλεις να κάνεις και πολλές ετοιμασίες στην κουζίνα, μπορείς να στραφείς στα ντελικατέσεν της Αθήνας.

Στα ράφια τους βρίσκεις έτοιμα προϊόντα, σαν σπιτικά, όπως ντολμαδάκια γαλαντζί, χούμους και μαριναρισμένα θαλασσινά, αλλά και τις πρώτες ύλες για να δημιουργήσεις εύκολες συνταγές. Σκέψου για παράδειγμα όσπρια με ονομασία προέλευσης ή αυθεντικά ιταλικά ζυμαρικά για μία γαριδομακαρονάδα.

5 deli για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιλογές για κάθε budget είτε θέλεις να κινηθείς πιο παραδοσιακά είτε αναζητάς πιο γκουρμέ επιλογές για την ημέρα.

Ergon

Στα ράφια του Ergon βρίσκεις καλούδια τοπικών παραγωγών που επιλέγουν να παραμείνουν πιστοί στην παράδοσή τους επιλέγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί από την ιστορία. Άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το φαγητό είναι μια τέχνη με υψηλά πρότυπα κι έχει τον δικό του ηθικό κώδικα, φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα που αναδεικνύουν την ελληνική γαστρονομία.

Τα εξαιρετικά χειροποίητα ντολμαδάκια Οι Γουμένισσες, η ταραμοσαλάτα, το χούμους, τα παξιμάδια και το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο Κολυμβάρι είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν και που διεκδικούν μια θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Yoleni’s

Θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Στο Yoleni’s βρίσκεις χειροποίητο τουρσί, ελιές, φασόλια και φάβα από τη Λαμία, τρίμμα αυγοτάραχου, χαβιάρι thesauri για όσους θέλουν να δώσουν μία νότα πολυτέλειας στο τραπέζι και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Στα ράφια του καταστήματος έχεις όλες τις επιλογές για να δημιουργήσεις μόνο σου κλασικά παραδοσιακά πιάτα, όπως μαυρομάτικα σαλάτα ή ρεβίθια, ακόμα και σε πιο γκουρμέ εκδοχές αλλά και έτοιμους μεζέδες για το ούζο, όπως κρίταμο και λιαστές ντομάτες.

I Frati

Θαλασσινά και κούλουμα πάνε μαζί. Πετροσωλήνες σε ελαιόλαδο ή νερό, βασιλικό καβούρι, χταπόδι, γαύρος και σαρδέλα μαρινάτη, όλα έτοιμα συσκευασμένα (αρκεί να τα ανοίξεις και να τα σερβίρεις) προσφέρει το I Frati. Στο τμήμα με τα ζυμαρικά, βρίσκεις αυθεντική ιταλική πάστα για να φτιάξεις πληθωρικά πιάτα με γαρίδες ή καραβίδες.

Benito Delicatessen

Ένα έτοιμο μενού για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει ετοιμάσει το Benito, εκτός από τα προϊόντα που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τα καταστήματά του. Αν δεν έχεις όρεξη για μαγείρεμα, εδώ θα βρεις γαρίδες ψητές στη σχάρα, σουπιές σπανάκι, μυδοπίλαφο, θράψαλο γεμιστό με πλιγούρι, κριθαρότο γαρίδας, χταπόδι στιφάδο και κρεμμυδόπιτα μεταξύ άλλων. Μην αφήσεις την παραγγελία για τελευταία στιγμή, αν θέλεις να εξασφαλίσεις το φαγητό σου.

Κοσμίδης – Γαβρίλης

Δεν είναι deli αλλά εργαστήριο χαλβά, όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Με ιστορία που ξεκινάει από το 1922, η χαλβαδοποιία Δραπετσώνας Κοσμίδης – Γαβρίλης συνεχίζει την παράδοση στον χαλβά. Μπορεί η χαλβαδοποιία να έχει εκσυγχρονιστεί όσον αφορά στη νοοτροπία λειτουργίας αλλά ο τρόπος παραγωγής παραμένει παραδοσιακός. Ο χαλβάς φτιάχνεται με τα χέρια, χωρίς κανένα συντηρητικό και με επιλεγμένες πρώτες ύλες.

Πλέον, βρίσκει κανείς γύρω στις 18 γεύσεις χαλβά – από τον κλασικό μέχρι cranberries και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Στο κατάστημα λιανικής, η γκάμα συμπληρώνεται με εκλεκτά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, όπως το ταχίνι, που θεωρείται και το αδερφάκι του χαλβά, σουσαμόπιτες, χαλβαδόπιτες, βουτήματα με χαρούπι, μπάρες και άλλα γλυκά εδέσματα.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!