© iStock
ΓΕΥΣΗ

10 παραλιακές ταβέρνες για να φας μετά τη βουτιά

Με κριτήρια τη θέα στη θάλασσα, τις δροσερές αυλές και το νόστιμο φαγητό, γυρίζουμε την Αττική και τα πέριξ για τις καλύτερες ταβέρνες μετά το μπάνιο.

Με τις βουτιές να έχουν ήδη ξεκινήσει στις παραλίες της Αττικής και τους κοντινούς προορισμούς που ενδείκνυνται για μονοήμερες αποδράσεις, το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πού θα φας μετά το μπάνιο. Οι παραλιακές ταβέρνες έχουν την τιμητική τους, είτε πρόκειται για μαγαζιά με θέα στη θάλασσα είτε για πιο κρυμμένα μέρη, κοντά σε παραθεριστικούς οικισμούς.

Τραπέζια στην άμμο αλλά και σε δροσερές αυλές γεμίζουν με τα απαραίτητα του καλοκαιριού, από τηγανητά καλαμαράκια και μακαρονάδες με θαλασσινά μέχρι ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά.

Δημοφιλείς προορισμοί για μπάνιο, όπως το Σούνιο, το Λαγονήσι, ο Μαραθώνας, αλλά και λίγο πιο μακρινοί, όπως η Κόρινθος μπαίνουν στη λίστα που συνδυάζει βουτιά και νόστιμο φαγητό.

Στον Θόδωρο κι Ελένη στο Σούνιο

Η δημοφιλής ψαροταβέρνα βρίσκεται πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών, του παραθαλάσσιου οικισμού της Ανατολικής Αττικής που φημίζεται για την παραλία του. Μπορεί να μην τη χτυπάει το κύμα, αλλά η απόστασή της από την παραλία ΚΑΠΕ για παράδειγμα είναι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Μέσα στα χρόνια, η ταβέρνα έχει δημιουργήσει πιστό κοινό κι ας μην έχει θέα θάλασσα, κι αυτό γιατί είναι το ιδανικό μέρος για να φας νόστιμα ψάρια και θαλασσινά, να πιεις το ούζο σου και να μην ξεφύγεις στον λογαριασμό. Από τα must πιάτα, τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και λευκό κρασί -το τέλειο συνοδευτικό της τηγανητής πατάτας- και οι μακαρονάδες με θαλασσινά.

Σαρδελάκι… με θέα για casual ψαροφαγία

Ψαροστέκι με χαλαρή διάθεση και θέα στον Σαρωνικό, το Σαρδελάκι…με θέα είναι το τέλειο πόστο για να φας μετά τη θάλασσα. Το μαγαζί διατηρεί το ίδιο μενού με το αδερφάκι του στη Γλυφάδα, αλλά εμπλουτίζει τον κατάλογο με επιλογές σε όστρακα.

Αθερίνα, σαρδέλα, γαύρος και άλλα μικρά ψαράκια γίνονται στη σχάρα ή τηγανητά, οι σαλάτες είναι χορταστικές και πάντα υπάρχουν εποχιακές επιλογές, όπως για παράδειγμα, η θαλασσινή αρμύρα.

Στα Καλάμια στο Λαγονήσι

Ιστορική θεωρείται πλέον η ταβέρνα τα Καλάμια στο Λαγονήσι αφού βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Νικολάου από το 1947. Το μαγαζί του μπάρμπα Μιλτιάδη έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά καθώς το λειτουργεί ο εγγονός του, ο Λευτέρης.

Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα διατηρεί αρκετά αυθεντικά στοιχεία αλλά έχει πλέον εκσυγχρονιστεί. Η τοποθεσία της είναι κομβική, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα, και είναι ιδανική για μεσημεριανό μετά τις πρωινές βουτιές αλλά και αρκετά βολική για βραδινές βόλτες. Οι τιμές των πιάτων έχουν ανοδική πορεία.

Στον Ξυπόλητο για τραπέζι πάνω στο κύμα

Η ταβέρνα βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, με θέα τον φάρο και το απέραντο γαλάζιο. Ο Ξυπόλητος μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής στην Αρτέμιδα, σε θέση προνομιακή καθώς βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή της Λούτσας.

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει πολιτικοί και καλλιτέχνες, ενώ το μαγαζί έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως σκηνικό για τις ανάγκες της τηλεόρασης. Στον πυρήνα του, ωστόσο, παραμένει μια λαϊκή ταβέρνα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Στην κυρά Πόπη για τη δροσερή αυλή

Περνώντας από τον δρόμο που οδηγεί στο Λαγονήσι, υπάρχει μια δροσερή, καταπράσινη αυλή με πολλές μουριές που σε περιμένει μετά το μπάνιο. Η ψαροταβέρνα της κυρά Πόπης σερβίρει σπιτικό φαγητό, ψάρια και θαλασσινά από το 1996.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά καταφτάνουν καθημερινά από όλα τα μέρη του Αιγαίου, ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα ή τηγανίζονται ελαφρά. Έτσι η μαρίδα, ο γαύρος, η αθερίνα αλλά και το γαριδάκι μπαίνουν στο τηγάνι και γίνονται λαχταριστοί μεζέδες για να συνοδέψει κανείς το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί του.

Τα μεγαλύτερα ψάρια όπως το φαγκρί, η σφυρίδα και ο σαργός «τακτοποιούνται» στην ψησταριά και βγαίνουν από αυτή ζουμερά και λαχταριστά. Από το τραπέζι δεν μπορεί να λείψει η χορτόπιτα με παραδοσιακό τραγανό φύλλο, οι τραγανοί χταποδοκεφτέδες, το σκορδοπιτάκι με γαρίδα αλλά και η αμυγδαλοσκορδαλιά.

Η αρχή βέβαια γίνεται πάντα με τηγανητά καλαμαρακιά και πατάτες.

Στη Χήρα για μεζέδες

Όλα ξεκίνησαν το 1998 από μία καντίνα σε μία άγονη περιοχή της Αρτέμιδας στη Βραυρώνας. Το φαγητό και η θέα κέρδισαν τους επισκέπτες και με τα χρόνια ο κόσμος πλήθαινε μέχρι που κάποια στιγμή η καντίνα έγινε κανονικό μαγαζί. Στην πορεία, ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά, φροντίζοντας τόσο την κουζίνα όσο και τον εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο.

Φρέσκα ψάρια με το κιλό και θαλασσινά πρωτοστατούν στο μενού, με το τηγανητό και ψητό καλαμάρι να ξεχωρίζει, καθώς επίσης το χταπόδι και οι ψητές σαρδέλες. Θα βρεις επίσης νόστιμες ποικιλίες για να συνοδεύσεις ούζο, τσίπουρο ή κρασί.

Στο Χειμώνα Καλοκαίρι και για το γλυκό

Εστιατόριο παντός καιρού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το όνομά του, φημίζεται για τη δημιουργική του κουζίνα η οποία ακολουθεί τις εναλλαγές των εποχών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο καταπράσινος κήπος αποτελεί την καλύτερη επιλογή αν ψάχνεις πού θα φας μετά τις βουτιές στη Νέα Μάκρη ή το Ζούμπερι και σε αποζημιώνει καθώς το μαγαζί δε βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Επιβάλλεται να αφήσεις χώρο για γλυκό, καθώς εδώ τα επιμελείται ο μετρ του είδους, Φώτης Χρυσανθίδης.

ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στον Κάβο για κλασικές γεύσεις

Η πορεία του Κάβου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1964, όταν ο Τάκης Βλάσσης σκέφτηκε να μετατρέψει το παραλιακό «θέρετρο» της οικογένειας σε μία λιτή ψαροταβέρνα. Με τα χρόνια, τα «καλά νέα» του Κάβου κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα και οι σταθεροί πελάτες έγιναν περισσότεροι. Καθώς η μία γενιά διαδεχόταν την άλλη, τη σκυτάλη του Κάβου παρέλαβε το 1997 ο γιος του κυρίου Τάκη, Τάσος.

Στο μενού της αμιγούς ψαροφαγίας εντάχθηκε και η μακαρονάδα με οστρακοειδή, που κατέληξε να γίνει και ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα. Σήμερα, οι σταθερές σχέσεις με ντόπιους ψαράδες επισφραγίζουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από σταθερούς, αξιόπιστους προμηθευτές.

ΚΑΒΟΣ

Στο Αλμυρίκι για μεσογειακή κουζίνα

Λίγα λεπτά μακριά από τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό τα Λουτρά της ωραίας Ελένης, στην Κάτω Αλμυρή Κορινθίας, το Αλμυρίκι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για φαγητό. Η κουζίνα του αγκαλιάζει τις παραδοσιακές συνταγές, για να τις παρουσιάσει μέσα από μία πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη λίστα με τα κρασιά με αποτέλεσμα να βρίσκεις εξαιρετικές προτάσεις στο κελάρι για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Στο Καβούρι για ψάρι μπροστά στη θάλασσα

Πιο μπροστά στη θάλασσα δεν έχει (μπορείς να κάνεις βουτιά και να επιστρέψεις στην καρέκλα σου) στο Καβούρι, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην παραλία του Μαραθώνα. Η ψαροταβέρνα έχει στήσει μια ξύλινη εξέδρα στην άμμο κι έτσι όσοι τυχεροί επιλέξουν τα τραπέζια πάνω σε αυτή, απολαμβάνουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Αν μάλιστα αποφασίσεις να περάσεις όλη σου την ημέρα στη θάλασσα και να καταλήξεις στο Καβούρι όταν δύει ο ήλιος, το ρομάντζο περισσεύει.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις με το κιλό, αλλά αν θέλεις να μείνεις εντός budget, μπορείς να προτιμήσεις τα πιο μικρά τηγανητά, όπως επίσης καλαμαράκια, χταποδάκι και σαλάτα. Για να πας προετοιμασμένος, καλό είναι να γνωρίζεις πώς το μαγαζί δεν συγκαταλλέγεται στους οικονομικούς προορισμούς.