OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

6 δροσιστικά φαγητά για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη στην Αθήνα

Από παγωμένα σορμπέ μέχρι μαριναρισμένα ψάρια, τα μαγαζιά στην πόλη προσφέρουν δροσιστικές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις.

Αθήνα, καλοκαίρι και ζέστη πάνε μαζί. Ευτυχώς, η πόλη έχει γεμίσει με μαγαζιά που όχι μόνο σε χορταίνουν, αλλά και σε δροσίζουν. Από παγωμένα σορμπέ μέχρι μαριναρισμένα ψάρια, τα μαγαζιά στην πόλη προσφέρουν δροσιστικές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις.

Χυμοί και Smoothies

Είτε ξεκινάς τη μέρα σου είτε αναζητάς ένα απογευματινό σνακ γεμάτο ενέργεια, ένας φυσικός χυμός ή ένα smoothie είναι μια έξυπνη επιλογή. Χορταστικά, γευστικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν μία υγιεινή απάντηση στη λαχτάρα για κάτι γλυκό.

Το ΒΑΖΑΚΙ (Αριστοτέλους 33, Αθήνα) προσφέρει μια πλήρη σειρά χυμών με βάση τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ενώ χρησιμοποιεί και γάλα αμυγδάλου χωρίς λακτόζη, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Οι συνδυασμοί είναι σχεδιασμένοι για να παρέχουν ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το JUICY BEE της Apivita (Σόλωνος 6, Αθήνα), ξεχωρίζει με τη σειρά του για την τεχνολογία ψυχρής έκθλιψης που χρησιμοποιεί, αλλά και για τις μοναδικές του συνταγές. Οι χυμοί και τα smoothies του είναι εμπλουτισμένα με superfoods, εκχυλίσματα βοτάνων, βιολογικά μέλια, γύρη και πρόπολη – ένα πραγματικό φαρμακείο της φύσης σε κάθε ποτήρι. Δοκίμασε το Troo Brew Kombucha by TROO FOOD, με έναν συνδυασμό μούρων (βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κόκκινα φραγκοστάφυλλα, σμέουρα και μέλι), καθώς θεωρείται ένα ελιξίριο ομορφιάς.

Χορταστικές σαλάτες

Το Marketta (Λέκκα 10) έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια της σαλάτας όταν αναζητάς μία γρήγορη πρόταση. Οι συνταγές κινούνται γύρω από τις εναλλαγές των εποχών, βασίζονται στο ελαιόλαδο (στην προκειμένη περίπτωση έρχεται από την Κρήτη) και στην πληθώρα των ελληνικών μυρωδικών.

Αν θέλεις να απολαύσεις το μεσημεριανό φαγητό σου σε έναν κλιματιζόμενο χώρο, στα Άκρα (Αμυντά 12) αναδεικνύουν τις καλύτερες πρώτες ύλες μέσα από την απλότητα. Έτσι βρίσκεις χόρτα και λαχανικά εποχής που κάθε μέρα παρουσιάζονται μέσα από μία ενδιαφέρουσα συνταγή.

Σταθερή αξία στο καλοκαιρινό μενού που βρίσκεις στο Ραφίκι (Πέλλης 22) είναι η σαλάτα με αμπελοφάσουλα, κολοκύθι, πέστο βασιλικού, φέτα, ελιές και λαδολέμονο. Φρεσκάδα, οξύτητα και εποχικότητα συναντιούνται σε ένα πληθωρικό πιάτο που μπορεί να σταθεί ακόμα και ως ολοκληρωμένο γεύμα.

Σούσι και ωμά

Στις ασιατικές γωνιές της Αθήνας, όπως σε σημεία που σερβίρουν βιετναμέζικα και ταϊλανδέζικα street food, θα βρεις κρύα noodles, φρέσκα ρολάκια με λαχανικά και sushi. Ελαφριά, υγιεινά και γεμάτα γεύση, είναι τέλεια για μεσημεριανό χωρίς τύψεις.

Στο Hong Kong (Θηβών 153) προσφέρουν μεταξύ άλλων sashimi και nigiri, ενώ δεν λείπουν οι δροσιστικές σαλάτες. Τα ωμά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού του Πολυχρόνη Δαμαλά στο RawBata (Λακωνίας 33). Αγαπημένα καλοκαιρινά υλικά του σεφ είναι οι ντομάτες, που δεν μπαίνουν στο ψυγείο αλλά μένουν εκτός για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν, η αρμύρα, τα ξύλαγγουρα και η γλιστρίδα που βρίσκει τη θέση της στο σεβίτσε και στη σαλάτα ντομάτας με το ψητό κρεμμύδι.

Με mochi παγωτό μπορείς να κλείσεις το φαγητό σου στο Kitschen (Κανάρη 5) και είναι πραγματικά ό,τι πιο ταιριαστό. Δύο παγωμένα γλυκάκια καταφτάνουν σε πιατάκι στο τραπέζι σου και εσύ φεύγεις λίγο πιο χαρούμενος από πριν.

Σορμπέ

Τόσο στο Κόκκιον (Δημητρακοπούλου 65-67) και στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2) τα σορμπέ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα φρέσκα φρούτα μετατρέπονται σε μεταξένια παγωτά και είναι η τέλεια επιλογή για έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης.

Μεζέδες και κρύα πιάτα

Για τους λάτρεις των μεζέδων, τα καφενεία Λέσβιον (Βαρδουσίων 3) και Topa (Φωκίωνος Νέγρη 43) έχουν φροντίσει για σένα. Με μαριναρισμένα ψάρια, τουρσί και δροσερά κρύα πιάτα, σερβίρουν καλοκαιρινές γεύσεις με χαρακτήρα. Συνοδεύονται ιδανικά με αποστάγματα και μπίρα.

Λαδερά και χορτοφαγικά

Αν πάλι θες κάτι πιο comfort αλλά όχι βαρύ, τα παραδοσιακά φαγητά στα αθηναϊκά μαγειρεία σε περιμένουν. Γεμιστά, ιμάμ, μπριάμ, μελιτζανοσαλάτα και πίτες, όλα σερβιρισμένα σε θερμοκρασίες που δεν βαραίνουν το στομάχι, αλλά χορταίνουν με γεύση και δροσιά. Μελιτζάνες, πιπεριές, γιαούρτι, ντομάτα, μαϊντανός και σκόρδο είναι τα υλικά της «καλοκαιρινής» στον Βλάσση  (Μαιάνδρου 15).

Δεν πρόκειται τόσο για σαλάτα όσο για συνοδευτικό, μιας και ταιριάζει ιδανικά με τα μαγειρευτά που βρίσκεις στον κατάλογο αλλά και με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές όπως το σοφρίτο και το φρυγαδέλι.

Τα τραπέζια στην ταβέρνα του Οικονόμου (Τρώων 41 και Κυδαντιδών) στα Άνω Πετράλωνα, γεμίζουν με Αθηναίους που αναζητούν μαμαδίστικα λαδερά και τουρίστες που ψάχνουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Ο Νικήτας (Αγίων Αναργύρων 19στο Ψυρρή σερβίρει γεμιστά, μαζί με ψητά και άλλα μαγειρευτά και το εστιατόριο Γιάννης (Αχαρνών 258) δίνει έμφαση στα λαδερά της εποχής. Τίποτα καλύτερο σαν τα κεφτεδάκια του Κίτσουλα (Φιλικής Εταιρείας 25) στο Χαλάνδρι ενώ αν θέλεις θαλασσινό αέρα, ο Λουιζίδης (Ερμού 2) σε περιμένει στη Βουλιαγμένη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.