iStock
ΓΕΥΣΗ

Το παγωτό mochi είναι το αντίδοτο στον καύσωνα

Χρωματιστές fluffy μπαλίτσες που κρύβουν μέσα τους παγωτό.

«Άκουσε το mochi σου» έγραφε η Lily στο ημερολόγιο που μοιραζόταν με τον Dash στη σειρά του Netflix, Dash & Lily, προτρέποντάς τον ουσιαστικά να αναζητήσει την ηρεμία μέσα του. Για να πετύχει το mochi χρειάζεται ησυχία και σταθερότητα. Η υφή του δε θυμίζει σε τίποτα κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει, είναι μια απροσδόκητη εμπειρία η πρώτη φορά που δαγκώνεις ένα mochi.

Πρόκειται για ένα στρογγυλό rice cake (φτιάχνεται με glutinous rice) και είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό γλυκό που πωλείται και τρώγεται ως επί το πλείστον την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνεται κατά τη διάρκεια της τελετής mochitsuki και απαιτείται η συνεργασία δύο ατόμων, τα οποία πρέπει να δουλεύουν ρυθμικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η fluffy αυτή μπαλίτσα έχει βρει τη θέση της στη fushion κουζίνα, με πολλές διαφορετικές γεύσεις και χρώματα, και τη βρίσκει κανείς ακόμα και στην παγωμένη εκδοχή της – μια πραγματική απόλαυση για το καλοκαίρι. Αυτό το γλυκάκι βέβαια δεν είναι τόσο αθώο, ειδικά για τα μικρά παιδιά, καθώς χρειάζεται πολύ καλό μάσημα ή να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού εξαιτίας της πολύ μαστιχωτής σύνθεσής του.

Έχει μια μακρά ιστορία στην Ιαπωνία, αλλά οι λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του παραμένουν ασαφείς. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που εφευρέθηκαν αυτά τα ιαπωνικά rice cakes, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει εργαλεία ατμού, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των mochi, τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο του Kofun.

Οι ειδικοί μπορούν να εικάσουν την προέλευσή του και το πιο πιθανό είναι να έχει τις ρίζες του στη Δυτική Ιαπωνία χάρη στις μεθόδους καλλιέργειας της περιοχής. Στην αρχαιότητα, η Ανατολική Ιαπωνία ανέπτυξε κάποιες τεχνικές καλλιέργειας που ευνοούσαν τα taro και yam, ενώ η Δυτική Ιαπωνία εξαρτιόταν από τη γεωργία του ρυζιού και έτσι είναι πολύ πιθανό να ξεκίνησε από εκεί και η συνήθεια να τρώνε mochi την Πρωτοχρονιά.

Food for the soul

Unsplash

 

Το mochi δεν είναι απλώς ένα φαγητό, αλλά το σπίτι του inadama, που είναι, κυριολεκτικά, η ψυχή ή το πνεύμα που κατοικεί μέσα στο ρύζι. Ως κοινωνία που εξαρτάται από τις συγκομιδές ρυζιού, η Ιαπωνία απέκτησε βαθύ σεβασμό για το ρύζι και το πνεύμα του. Οι αρχαίες τελετουργίες του Σίντο γιόρταζαν την άφιξη του πνεύματος του ρυζιού και τις επιτυχημένες συγκομιδές μέσα από προσευχές και προσφορές. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι το inadama του mochi μπορεί να αναζωογονήσει όσους το τρώνε. Ως εκ τούτου, αναδείχθηκε σε μια τροφή για ειδικές περιστάσεις, όπως η Πρωτοχρονιά και η Ημέρα του Παιδιού (Πηγή:Tofugu.com).

Πλέον, τα mochi είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και σίγουρα το mochi ice cream αποτελεί την πιο ιδιαίτερη εκδοχή. Το παγωτό mochi δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και φτιάχτηκε από άμυλο ρυζιού αντί για sticky rice και γάλα ρυζιού αντί για πραγματικό παγωτό. Τη δεκαετία του 1990, το My / Mo δημιούργησε το mochi στη σύγχρονη μορφή του – παγωτό μέσα σε ζύμη mochi. Πλέον, τα βρίσκει κανείς σε κλασικές γεύσεις όπως κόκκινο φασόλι και πράσινο τσάι, αλλά και πιο σύγχρονες, όπως βανίλια, σοκολάτα και φρούτα.

Mochi και στην Αθήνα

mochi

Εμπνευσμένα από την εκφραστική street κουλτούρα της Ιαπωνίας, τα Wowchi Mochi σπάνε τη μονοτονία, προσφέροντας στην Αθήνα μια μεγάλη γκάμα από δροσιστικούς συνδυασμούς. Βανίλια, μαύρη σοκολάτα, φουντούκι και μάνγκο είναι μερικές από τις γεύσεις των mochi που βρίσκεις σε funky συσκευασίες στο Wok Shop αλλά και ενημερωμένα super markets για να πάρεις στο σπίτι σου.

WOWCHI MOCHI

Δεν είναι παγωτό αλλά είναι πολύ λαχταριστό και δροσιστικό. Στο Noa Poke ο chef Μαρίνος Κοσμάς παρουσιάζει τη δική του χειροποίητη εκδοχή για mochi με έναν πυρήνα από passion fruit και ganache σοκολάτας. «Η ιδιαιτερότητα στο mochi είναι τα άλευρα, καθώς πρέπει να είναι gloutinous, που σημαίνει ότι είναι κολλώδες και είναι κι αυτό που δίνει την ιδιαιτερότητα στο γλυκό. Όσο για τη διαδικασία, απαιτούνται δύο ημέρες για να το αρχίσεις και να το ολοκληρώσεις», λέει ο chef.

Με mochi παγωτό μπορείς να κλείσεις το φαγητό σου στο Kitschen και είναι πραγματικά ό,τι πιο ταιριαστό. Δύο παγωμένα γλυκάκια καταφτάνουν σε πιατάκι στο τραπέζι σου και εσύ φεύγεις λίγο πιο χαρούμενος από πριν.

KITSCHEN