ΓΕΥΣΗ

Από τον Άραξο Αχαΐας στα Εξάρχεια για κρέμες και παγωτό αγριοκέρασο

Στο νέο γαλακτοπωλείο της ιστορικής γειτονιάς, το γιαούρτι στραγγίζει παραδοσιακά στην τσαντίλα και ρυζόγαλο έχει γεύση μαστίχα.

Τα γαλακτοπωλεία είναι τάση. Φαίνεται πώς οι κρέμες και τα ρυζόγαλα που τρώγαμε ως παιδιά έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες στην ενήλικη ζωή. Πάνω στην αναζήτηση όμως αυτής της οικείας γεύσης, το ζητούμενο πρέπει να είναι η ουσία.

Να γνωρίζουμε δηλαδή όσο περισσότερο γίνεται τα συστατικά πίσω από μία ετικέτα, την προέλευση της πρώτης ύλης και τις εγγυήσεις που μπορούμε να έχουμε για την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Δύσκολο πράγμα η διαφάνεια στα τρόφιμα.

Αραξος γιαούρτι

Γι΄ αυτό και το να βλέπεις τις τσαντίλες να κρέμονται στο ψυγείο του Άραξου είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Στο γαλακτοπωλείο που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στα Εξάρχεια, θέλουν να δείξουν πώς γίνεται το στραγγιστό γιαούρτι, για το οποίο δηλώνουν πολύ υπερήφανοι.

Φρέσκο γάλα και μαγιά γιαουρτιού είναι τα συστατικά και φυσικά ο παραδοσιακός τρόπος στραγγίσματος στα ειδικά βαμβακερά πανιά παίζει τον ρόλο του. Το γιαούρτι παίρνει τον χρόνο του, γεγονός που το βοηθά να διατηρήσει την κρεμώδη υφή του, να αναδείξει τα αρώματά του και να αναπτύξει μια φυσική οξύτητα.

Το γιαούρτι της τσαντίλας είναι κι αυτό που θα απολαύσεις στο μαγαζί με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή με μέλι και καρύδια. Είναι όμως και αυτό που θα γίνει παγωτό αγριοκέρασο – ένα από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει.

Ο Νίκος Πετρόπουλος προέρχεται από μία οικογένεια που έχει ασχοληθεί με τα τυροκομικά. Αναλαμβάνοντας μια επιχείρηση που στήθηκε το 1987 στον Άραξο Αχαΐας, αποφάσισε το 2011 να στραφεί στο γιαούρτι και τα επιδόρπια, εξυπηρετώντας ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης. Η αποκτηθείσα γνώση τον ώθησε τελικά στο να ανοίξει ένα κατάστημα στα Εξάρχεια, θέλοντας να δείξει πώς η παραδοσιακή γαλακτοκομία ταιριάζει στο σήμερα.

Αραξος παγωτό Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Εκτός από το στραγγιστό γιαούρτι, στα ψυγεία του Άραξου, βρίσκεις την αρωματική κρέμα που φτιάχνεται με διαφορετικές ποικιλίες βανίλιας, την κρέμα με βελγική σοκολάτα και το ρυζόγαλο με μαστίχα. Για το τελευταίο μάλιστα, έχουν ακολουθήσει κάποια από τα μυστικά της γιαγιάς όσον αφορά το δέσιμό του, ενώ φέρει επίσης την πιστοποίηση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου.

 

Άραξος Εξάρχεια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Το χειροποίητο παγωτό αποτελεί το άλλο βασικό κομμάτι, αφού σκοπός του Νίκου Πετρόπουλου είναι να συνδέσει όλα τα προϊόντα του. Στη βιτρίνα φιγουράρουν είκοσι γεύσεις, με πρώτο και καλύτερο το γιαούρτι αγριοκέρασο και βατόμουρο. Ανάμεσα στα δημοφιλή είναι επίσης, το καραμελωμένο αμύγδαλο με καβουρδισμένο ξηρό καρπό ως βάση αλλά και ολόκληρα κομμάτια, το φιστίκι και η σοκολάτα. Τα Σαββατοκύριακα, θα βρεις και δύο γεύσεις – guest star.

Εκτός από παγωτό, γιαούρτι και επιδόρπια, υπάρχει και μία αλμυρή γωνιά που περιλαμβάνει σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί, φοκάτσια ή μπαγκέτα σε συνδυασμούς με τυριά παραγωγής τους και υλικά όπως προσούτο, ρόκα, σπανάκι και μαγιονέζα με λάδι τρούφας.

ΑΡΑΞΟΣ