ΓΕΥΣΗ

Athens Street Food Festival Vol. 6: Πρωτότυπα πιάτα ιδέες από όλο τον κόσμο

Φέτος, το φεστιβάλ παρουσιάζει αυθεντικές και πρωτότυπες γεύσεις – αλμυρές και γλυκές – από το Περού ως την Κίνα, από το Μεξικό ως το Βιετνάμ, από την Τζαμάϊκα ως την Ιαπωνία και φυσικά από την Ελλάδα.

Ο Μάϊος είναι κατεξοχήν μήνας γιορτής για τους foodies. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το Athens Street Food Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της χώρας. Στην έκτη διοργάνωσή του, το ASFF 2023, ανοίγει ένα τελείως καινούργιο γαστρονομικό σύμπαν καθώς έρχεται με πολλές αποκλειστικότητες, πρωτότυπες ιδέες και τις καλύτερες γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Οι πόρτες άνοιξαν, οι φούρνοι άναψαν και οι εκπλήξεις από όλο τον γαλαξία συγκεντρώνονται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι για τα τριήμερα του Μαΐου (12-13-14, 19-20-21 και 26-27-28 Μαΐου). Από το 2016 ως σήμερα, το Athens Street Food Festival αποτελεί ένα κορυφαίο σημείο αναφοράς της εντυπωσιακής άνθισης του καινούργιου street food. Μάλιστα, τα αποκλειστικά pop-up μαγαζιά του έχουν καθιερώσει αρκετές από τις γαστρονομικές τάσεις των τελευταίων ετών.

Φέτος, το φεστιβάλ παρουσιάζει αυθεντικές και πρωτότυπες γεύσεις – αλμυρές και γλυκές – από το Περού ως την Κίνα, από το Μεξικό ως το Βιετνάμ, από την Τζαμάϊκα ως την Ιαπωνία και φυσικά από την Ελλάδα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συναρπαστικές συνταγές, επιλογές που θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική προτίμηση – όπως πολλές vegan και vegetarian προτάσεις, και φυσικά, πολλές αποκλειστικότητες.

Βατραχοπόδαρα, γαρίδες σουβλάκι, πολύχρωμα tacos, vegan fish ‘n’ chips, λουκουμάδες φάβας, φρέσκα ζυμαρικά που γίνονται στη στιγμή, κορεάτικο κεμπάπ και τηγανητή μπάρα σοκολάτας είναι μόνο μερικά από όσα θα δοκιμάσει κανείς στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι.

Οι γεύσεις του κόσμου

Ξεκινώντας από τα exclusive pop-ups, τα νέα για την άφιξη της Σχεδία Home στο φετινό φεστιβάλ, μόνο ενθουσιασμό μπορούν να προκαλέσουν. Το αποκλειστικό πιάτο για τη διοργάνωση είναι ένα vegan fish ‘n’ chips (τόφου μαριναρισμένο σε φύκι νόρι), καθώς το πιάτο συνάδει με τον γενικότερο προσανατολισμό της κουζίνας αλλά και τη βρετανική κουλτούρα που φέρει το περιοδικό του δρόμου. Οι αλμυροί λουκουμάδες φάβας, που αποτελούν μία ακόμα πρόταση, αποτελούν μια νόστιμη γέφυρα με τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Η Καλλιόπη Μπεζάντε, που γνωρίσαμε στο Master Chef, έρχεται στο φεστιβάλ με μία ακόμα αποκλειστικά συμμετοχή με το όνομα Της Πόπης. Hot γαρδουμπάκι, burger προβατίνας και ρυζόγαλο με λευκή σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης αποτελούν τη δική της πρόταση για το ελληνικό φαγητό στο χέρι.

Το Hot Γαρδουμπάκι της Πόπης
Το Hot Γαρδουμπάκι της Πόπης

Αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής αποτελεί το MAC’N’CHEESUS, το οποίο υπόσχεται να φτιάξει και φέτος το καλύτερο Mac ‘N Cheese με elbow μακαρονάκι σε λαχταριστή σάλτσα πέντε διαφορετικών τυριών με το topping της επιλογής σου. Το πραγματικό νέο όμως είναι ότι φέτος έρχεται με ένα γλυκό – κόλαση: μια τηγανητή μπάρα σοκολάτας που όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα του Luca e Fabio
Η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα του Luca e Fabio

Αποκλειστικά για το Athens Street Food Festival, οι Luca e Fabio φέρνουν από την καρδιά της Ιταλίας την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα. Στήνουν παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ετοιμάζουν μπροστά μας επιλογές που ξεκινούν από την pizza Margarita και εμπλουτίζονται με υλικά που έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία, όπως η πορκέτα από τη Ρώμη, το λουκάνικο από τη Φλωρεντία και το πέστο από τη Γένοβα.

Τα πιο περίεργα πιάτα από το φετινό ASFF

Το Indian Chef πρεσβεύει το αυθεντικό ινδικό street food αλλά δίνει και μία εντελώς ανατρεπτική εκδοχή, το indian burger. Την έκππηξη κάνει και το Baobao, που εκτός από τα κλασικά πλέον bao bunsdumplings και dim sum, προτείνει extreme πιάτα όπως μπουτάκια βατράχου, τηγανητό καλαμάρι με φιστίκια και πιπεριές και απίθανα σουβλάκια sticks γαρίδας. Το Tuk Tuk, το πιο δημοφιλές ταϊλανδέζικο της Αθήνας, έρχεται με δύο αποκλειστικές συνταγές: Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai και Noodles φασολιού, γαρίδες και nam prick Pao ένα τσίλι paste από καβουρδισμένο chilli, κρεμμύδι, σκόρδο και tamarind.

Την τάση των φρέσκων ζυμαρικών υπηρετεί το Aliola’s, το οποίο αναμένεται να εντυπωσίασει το κοινό με pasta που φτιάχνεται και μαγειρεύεται μπροστά του. Ανάμεσα στις νέες δημιουργικές ιδέες του chef Διονύση Λιακόπουλου είναι το Philly cheesesteak pasta αλλά και twisted traditional pasta συνταγές όπως η Carbonara με πούδρα bacon.

Το αγαπημένο Chickeneros κερδίζει τις εντυπώσεις με τα πολύχρωμα tacos, με το κάθε χρώμα να συμβολίζει και μία χώρα της Λατινικής Αμερικής. Για παράδειγμα, το μωβ παραπέμπει στο Περού, το οποίο φημίζεται για το μωβ καλαμπόκι του. Για τους λάτρεις των πειραματισμών, το Saitama, έρχεται από τον Κεραμεικό για να παρουσίασει τα κορεάτικα κεμπάπ του στους πιο παράξενους συνδυασμούς.

Τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Athens Street Food Festival συμπληρώνει πάντα η μουσική από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ κάθε βράδυ γίνονται parties με αγαπημένους DJs για να απολαύσεις το ποτό και το κοκτέιλ σου. Το Σάββατο 27 Μαΐου, η διασκέδαση κορυφώνεται με τον James Lavelle των UNKLE σε ένα αποκλειστικό DJ set.