Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Ένας καλοκαιρινός οδηγός αγοράς για το τραπέζι σου

Φρούτα, λαχανικά, τυριά από τα νησιά και ελληνικές ποικιλίες κρασιών στα αθηναϊκά μαγαζιά.

Το καλοκαίρι στην Αθήνα δεν είναι μόνο καύσωνας και άδεια πεζοδρόμια. Είναι και μυρωδιές από ώριμα φρούτα, φρεσκοκομμένο βασιλικό σε ξύλινα καφάσια, τα χρώματα στις λαϊκές και οι φωνές των μανάβηδων. Αν έχεις λίγο χρόνο και διάθεση, μπορείς να γεμίσεις το καλάθι σου με τα πιο νόστιμα και θρεπτικά προϊόντα του καλοκαιριού.

Η ιδέα του να καταναλώνουμε ό,τι «βγάζει» ο τόπος και η εποχή δεν είναι καινούργια, αλλά τα τελευταία χρόνια αποκτά νέο νόημα. Τοπικά προϊόντα σημαίνει μικρότερη μεταφορά, λιγότερα συντηρητικά, πιο ώριμες γεύσεις, και φυσικά ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Τα εποχιακά τρόφιμα έχουν καλύτερο διατροφικό προφίλ και πιο έντονη γεύση, γιατί δεν έχουν αποθηκευτεί για εβδομάδες ή μήνες πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

Το καλοκαίρι είναι η απόλυτη εποχή της αφθονίας: ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, σύκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, αγγουράκια, φασολάκια. Όλα στο πικ της γεύσης τους – και όλα διαθέσιμα στις γειτονιές της Αθήνας.

Οι νέες αγορές της πόλης

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά μανάβικων και παντοπωλείων έχει αρχίσει να ξεπηδά σε διάφορες γωνιές της πόλης. Συνδυάζοντας τη νοσταλγία του παλιού μπακάλικου με την αισθητική και τη φιλοσοφία του slow food, αυτά τα σημεία προσφέρουν πια ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες.

Το Μποστάνι συνεχίζει να έχει παρουσία κάθε Τετάρτη απόγευμα στον κεντρικό χώρο της στεγασμένης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), συγκεντρώνοντας παραγωγούς βιολογικών και φυσικής καλλιέργειας προϊόντων.

Στη Στοά Μπολάνη στο Σύνταγμα, το Chrisopigi Deli (Βουλής 7) λειτουργεί σαν γλωσσάρι της κρητικής γης. Εκλεκτό ελαιόλαδο, ελιές, παξιμάδια και αρωματικά βότανα βρίσκουν τη θέση τους στο παντοπωλείο, δίνοντάς σου την επιλογή να στήσεις ολόκληρα τραπέζια.

Στην Κυψέλη, βρίσκεις μέλι που δεν έρχεται από νησιά ή βουνά, αλλά παράγεται στην ίδια την Αθήνα. Η Αστική Μέλισσα, μέσα στη Δημοτική Αγορά, προωθεί τη μελισσοκομία εντός πόλης, με προϊόντα που είναι βιώσιμα και 100% αθηναϊκά.

Μανάβικα – νέας εποχής έχουν αρχίσει να κατακτούν γειτονιές όπως το Παγκράτι, τα Άνω Πετράλωνα και το Κουκάκι. Μικρά, μοντέρνα καταστήματα που συνδυάζουν φρούτα και λαχανικά εποχής με επιλεγμένα τυριά, αλλαντικά, παστά και φρέσκα ζυμαρικά, ακόμα και κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Στο Baubo, το καφενείο – ζυθοπαντοπωλείο στην οδό Μεναίχμου (1-3) στον Νέο Κόσμο, απολαμβάνεις ποιοτικά σνακ από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναζητούν οι ιδιοκτήτριες κατευθείαν από τους παραγωγούς. Εκτός από συσκευασμένα προϊόντα, φτιάχνουν καθημερινά λαχταριστούς μεζέδες με χειροποίητες πίκλες, τοπικά τυριά και αλλαντικά για να συνδυάσεις με κάποια από τις 150 ετικέτες μπίρας από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες.

Τα βραβευμένα τυριά από την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος (Εθν. Αντιστάσεως 18καταφτάνουν στο κατάστημα του Χαλανδρίου από το νησί. Στη Νάξο, το τυροκομείο χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε βαθμό που να μην επηρεάζει την παράδοση, φτιάχνοντας τυριά ακόμα και με το χέρι.

Στο Χαλάνδρι, θα βρεις, μεταξύ άλλων, το φημισμένο «Αρσενικό» της Νάξου, με παστεριωμένο όμως γάλα. Το τυροκομείο επιλέγει το γάλα του από τις πεδινές περιοχές του νησιού, από ζώα ελευθέρας βοσκής, και παράγει μεταξύ άλλων ξινοτύρι, μυζήθρα και κοπανιστή.

Σε ένα εργαστήριο ζυμώσεων λίγο έξω από την πόλη, φτιάχνονται τουρσιά, ξινολάχανα και kimchi με ελληνικές πρώτες ύλες. Το αποτέλεσμα; Μια πανδαισία γεύσης και προβιοτικών, απόλυτα συμβατή με τη σύγχρονη διατροφική συνείδηση. Στο Symbiosis Fermented Foods βρίσκεις kimchi σε διαφορετικές εκδοχές, από το classic μέχρι το gold με κουρκουμά, διάφορα είδη sauerkraut, πίκλες, fermented hot sauce και μουστάρδα.

Το κρασί δεν θα μπορούσε να λείπει από τα καλοκαιρινά τραπέζια σε βεράντες και αυλές. Σίγουρα η πρώτη σκέψου θα είναι ένα λευκό ή ροζέ όμως αξίζει να δώσεις την ευκαιρία και σε ένα ελαφρώς παγωμένο (chilled) κόκκινο κρασί. Αρκετά wine bars της Αθήνας λειτουργούν και ως κάβες, όπως το Materia Prima (Φαλήρου 68, πλατεία Μεσολογγίου 3) και το Τανίνη Αγάπη μου (Ιπποκράτους 91).

Το να ψωνίζεις τοπικά δεν είναι μόνο επιλογή ποιότητας αλλά και μια πράξη σύνδεσης με τον τόπο σου. Σημαίνει ότι απολαμβάνεις φρέσκα φρούτα που δεν έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι εσένα. Ότι στηρίζεις τον παραγωγό από τη Λακωνία, την Εύβοια ή την Κρήτη και γνωρίζεις τους ανθρώπους πίσω από τις μικρές επιχειρήσεις.

Τι ψωνίζουμε Ιούλιο – Αύγουστο

  • Νεκταρίνια
  • Ροδάκινα
  • Σύκα
  • Καρπούζια
  • Πεπόνια
  • Βερίκοκα
  • Δαμάσκηνα
  • Σταφύλια
  • Μούρα, βατόμουρα
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Μελιτζάνες
  • Κολοκύθια
  • Αγγούρια
  • Φασολάκια
  • Κρεμμύδια φρέσκα
  • Μπάμιες
  • Πατάτες νέας εσοδείας
  • Καλαμπόκι

Χρήσιμες συμβουλές

  • Πήγαινε πρωί: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο φρέσκα και δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο για ώρες.
  • Μίλα με τους παραγωγούς: Μάθε από πού έρχονται τα προϊόντα, πώς καλλιεργούνται.
  • Δοκίμασε μικρές ποικιλίες.
  • Αγόρασε και «άσχημα» φρούτα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.