Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr
ΓΕΥΣΗ

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η καλύτερη αφορμή για noodles, dumplings και σούπες

Στην καρδιά της γιορτής βρίσκεται το τραπέζι του φαγητού.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2026, σχεδόν το ένα τέταρτο των 8,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη θα υποδεχθεί το Σεληνιακό Νέο Έτος, γνωστό και ως Κινεζικό Νέο Έτος ή γιορτή της Άνοιξης. Πρόκειται για μια γιορτή που ξεπερνά τα όρια ενός ημερολογιακού ορόσημου· είναι μια περίοδος επιστροφής, επανένωσης και μετακίνησης.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ασία αφήνουν πίσω τους τις πόλεις όπου εργάζονται και ταξιδεύουν προς τις οικογένειές τους, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες μεταναστευτικές κινήσεις στον κόσμο.

Το 2026 σηματοδοτεί την έναρξη της Χρονιάς του Πύρινου Αλόγου. Σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία, το Άλογο συμβολίζει την ενέργεια, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ταχύτητα και τη φιλοδοξία. Το στοιχείο της φωτιάς ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυναμική του ζωδίου, φέρνοντας μαζί του μια αίσθηση κίνησης και ανανέωσης. Και στην κινεζική κοσμοαντίληψη, η κίνηση είναι ευοίωνη· σημαίνει πρόοδο, ροή, ζωή.

Στην καρδιά αυτής της γιορτής βρίσκεται —όπως συχνά συμβαίνει— το τραπέζι. Το φαγητό δεν είναι απλώς μέρος της τελετουργίας, αλλά φορέας συμβολισμών. Κατά τη διάρκεια της 16ήμερης εορταστικής περιόδου, και ιδιαίτερα στο δείπνο της παραμονής, σερβίρονται πιάτα που θεωρείται πως φέρνουν τύχη, αφθονία και ευημερία για τη χρονιά που ξεκινά.

Ο συμβολισμός βασίζεται συχνά στην προφορά των λέξεων ή στην όψη των πιάτων: τα ζυμαρικά συμβολίζουν τη μακροζωία, το ολόκληρο ψάρι την αφθονία, τα spring rolls τον πλούτο, τα dumplings τα χρυσά νομίσματα, ενώ το γλυκό niangao συνδέεται με την πρόοδο και την άνοδο.

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρως, αλλά και πώς το προετοιμάζεις, πώς το σερβίρεις και πώς το μοιράζεσαι. Το φαγητό είναι πράξη οικογενειακή, συλλογική, σχεδόν τελετουργική.

Αυτή η γιορτινή διάσταση της κινεζικής κουλτούρας βρίσκει τη δική της μικρή, ζωντανή έκφραση και στην Αθήνα. Η περιοχή γύρω από τη λεγόμενη Chinatown, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, μεταμορφώνεται τρεις φορές την εβδομάδα με τη λαϊκή αγορά. Πάγκοι γεμάτοι βότανα, μπαχαρικά, εξωτικά λαχανικά όπως το μπόκ τσόι, σάλτσες, αποξηραμένα προϊόντα και συσκευασμένα σνακ δημιουργούν έναν μικρόκοσμο που αντικατοπτρίζει τη γειτονιά: μια κοινότητα που ζει, εργάζεται και διατηρεί τις γαστρονομικές της συνήθειες μακριά από την πατρίδα.

Αν βρεθείς πεινασμένος εκεί γύρω, το Fulihua Chinese Restaurant (Ιάσωνος 25) είναι μια εμπειρία που αξίζει να αναζητήσεις. Θα χρειαστεί να ανέβεις τα σκαλοπάτια μιας παλιάς πολυκατοικίας. Στην είσοδο, η κυρία στο ταμείο σε υποδέχεται, ενώ δίπλα της παρατάσσονται δεκάδες κινέζικα σνακ, σαν μικρό παντοπωλείο. Η σάλα βρίσκεται στα αριστερά — λιτή, χωρίς περιττές διακοσμήσεις.

Την πρώτη φορά που βρέθηκα εκεί, δίπλα μου έτρωγε το δίχρονο παιδί μιας οικογένειας. Μια εικόνα απλή, καθημερινή, που επιβεβαίωσε όσα είχα ακούσει: το εστιατόριο απευθύνεται πρωτίστως στην κινεζική κοινότητα. Και αυτό είναι ίσως το πιο αξιόπιστο τεκμήριο αυθεντικότητας. Δεν λείπουν οι τουρίστες ούτε οι Αθηναίοι που αναζητούν κάτι διαφορετικό, όμως ο πυρήνας παραμένει σταθερός.

Μην κρίνεις τον χώρο από το περιτύλιγμα. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και οι γεύσεις καθαρές, ουσιαστικές. Dumplings με λεπτή ζύμη, αχνιστές σούπες που ζεσταίνουν πραγματικά, αρωματικό ρύζι, noodles με λαχανικά και κρέας. Ο κατάλογος είναι εκτενής και γεμάτος λέξεις άγνωστες, οπότε εδώ λειτουργεί το ένστικτο, ή η διάθεση για εξερεύνηση.

Λίγα στενά πιο πέρα, στη Διπύλου 6, το 168 Bar προσφέρει μια διαφορετική, αλλά εξίσου αυθεντική εμπειρία: το κινέζικο πρωινό. Στην κινεζική κουζίνα, το πρωινό δεν είναι καφές στο χέρι και βιασύνη. Ζυμαράκια, ψωμάκια στον ατμό, σούπες και νουντλς τρώγονται από νωρίς το πρωί, πριν τη δουλειά ή το σχολείο.

Το 168 ανοίγει νωρίς για να εξυπηρετήσει εργαζομένους και μαθητές και κλείνει γύρω στις 16:00. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, και μόλις περάσεις το κατώφλι σε τυλίγουν αρώματα που σου ανοίγουν αυτόματα την όρεξη. Εδώ θα δεις κυρίως ανθρώπους κινεζικής καταγωγής — ένα ακόμη σημάδι αυθεντικότητας — αλλά και περίεργους Αθηναίους, σαν τη φίλη και συνάδελφο Ντενίσα – Λυδία Μπαϊρακτάρι και εμένα, που το ανακαλύψαμε τυχαία μέσα από το TikTok.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά επεξηγηματικός στην αγγλική γλώσσα. Τηγανητό ψωμάκι που απογειώνεται όταν το βουτήξεις σε chili oil, bao buns που ζητούν λίγη sriracha, ζουμερά soup dumplings με κιμά, τηγανητά νουντλς με τηγανητό λουκάνικο λεπτοκομμένο, και μια σούπα wonton είναι μερικά από όσα αξίζει να δοκιμάσεις.

Ίσως τελικά το Σεληνιακό Νέο Έτος να μην αφορά μόνο όσους το γιορτάζουν εκ γενετής. Ίσως να είναι μια αφορμή να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις κοινότητες που ζουν δίπλα μας και να δοκιμάσουμε τις γεύσεις που κουβαλούν τις ιστορίες τους. Γιατί σε κάθε ζυμαράκι που αχνίζει, σε κάθε μπολ σούπας που μοιράζεται, υπάρχει μία διαφορετική κουλτούρα αλλά και μια μικρή υπόσχεση καλοτυχίας για τη χρονιά που ξεκινά.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.