Anadolu Agency /Getty Images/Ideal Images
ΓΕΥΣΗ

Πασχαλινό τραπέζι: Τι χρειάζεσαι και πόσο θα σου κοστίσει

Ένας οδηγός αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι στην Αθήνα, από το αρνί και τη μαγειρίτσα (και σε vegan εκδοχή) μέχρι τα κρασιά και τα γλυκά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το πασχαλινό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει. Πριν φτάσουμε όμως στο τσούγκρισμα των αυγών τις ανταλλαγές ευχών με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πρέπει να οργανώσουμε τις αγορές μας. Αρνί ή κατσίκι, τα υλικά για τη μαγειρίτσα, λαχανικά και ορεκτικά, κρασί και φυσικά γλυκό είναι τα απαραίτητα του γιορτινού τραπεζιού.

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός βοηθούν στο να κάνεις καλύτερο προϋπολογισμό για τα έξοδα, όπως να συγκρίνεις τιμές, αλλά και να προμηθευτείς όσα χρειάζεσαι από επαγγελματίες που εμπιστεύευσαι.

Δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς σου και στους ανθρώπους που σέβονται τις πρώτες ύλες, επισκέψου λαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα τη φημισμένη αγορά της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, αλλά και τις αγορές των βιοκαλλιεργητών στην Αττική.

Για τα κρεατικά, η Βαρβάκειος δεν εξυπηρετεί μόνο το πρακτικό του πράγματος αλλά προσδίδει κι έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα στα ψώνια. Εναλλακτικά, μπορείς να επισκεφτείς την κλειστή αγορά της Καλλιθέας αλλά και την αγορά της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκεις εξαιρετικά αρκαδικά και ποντιακά προϊόντα.

Μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα και κόκκινα αυγά

«Είναι περίεργη η χρονιά και τα κρεοπωλεία έχουν ελαχιστοποιήσει το κέρδος τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους» τονίζει ο Μπάμπης Σταυραχιλλέας, ένας εκ των δύο αδερφών που είναι ιδιοκτήτες του φημισμένου κρεοπωλείου της Καστέλλας. | © Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Αρνιά, κατσίκια, αλλά και μεγαλύτερα ζώα όπως ζυγούρι και προβατίνα, μαζί με έτοιμα κοκορέτσια και γαρδούμπες βρίσκονται καθημερινά στα ψυγεία των κρεοπωλών της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας και είναι έτοιμα προς πώληση. Στη Βαρβάκειο, υπάρχουν κρεοπώλεια που ειδικεύονται στο κρέας, με σκοπό οι καταναλωτές να βρουν αυτό που επιθυμούν.

Στο κρεοπωλείο Τσιρώνης, το αρνάκι γάλακτος κοστίζει 11 ευρώ το κιλό, οπότε για 8 άτομα, υπολογίζεις περίπου τα αντίστοιχα κιλά με τελικό ποσό τα 88 ευρώ. Στο κρεοπωλείο Αγγελής, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά για το ποιοτικό κρέας από το 1974 και είναι από τα αγαπημένα των μαγείρων, μπορείς να προμηθευτείς αρνί ή κατσίκι βιολογικής εκτροφής, μαζί με τη συκωταριά, στα 14 ευρώ το κιλό.Τα ζώα προέρχονται από μικρές φάρμες της Ελλάδας, όπου βοσκούν και αναπτύσσονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Για τον Θάνο Αγγελή, ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου Αγγελής, το ελληνικό αρνί θεωρείται το καλύτερο και το πιο νόστιμο στον κόσμο. «Παίζει ρόλο η χλωρίδα, η πανίδα και φυσικά οι καιρικές συνθήκες για τα ζώα» εξηγεί, προσθέτοντας ότι στην αγορά, υπάρχει πάντα μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερες τιμές.

«Είναι περίεργη η χρονιά και τα κρεοπωλεία έχουν ελαχιστοποιήσει το κέρδος τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους» τονίζει ο Μπάμπης Σταυραχιλλέας, ένας εκ των δύο αδερφών που είναι ιδιοκτήτες του φημισμένου κρεοπωλείου της Καστέλλας. Το ελληνικό αρνί γάλακτος από τον Τύρναβο έρχεται στα 14,90 με τη συκωταριά και το κεφάλι και στα 13,90 χωρίς τα τελευταία δύο. Για όποιον θέλει να φτιάξει μαγειρίτσα, καλό είναι να υπολογίσει ότι εκτός από τη συκωταριά (που μπορεί να αγοράσει μαζί με το αρνί), θα χρειαστεί και περίπου μισό κιλό εντεράκια (8,50 ευρώ το κιλό). Το τραπέζι ολοκληρώνεται με γαρδούμπες φούρνου (10 ευρώ το κιλό) και κοκορέτσι φούρνου (14,20 ευρώ το κιλό).

© Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

 

Για τα λαχανικά της παραδοσιακής μαγειρίτσας, χρειάζεσαι – για οκτώ άτομα- 3 μαρούλια, 2 κρεμμύδια φρέσκα, 1 άνηθο, μισό κιλό σέσκουλα και 1 μάτσο μυρώνια. Υπολόγισε περίπου οκτώ με εννέα ευρώ στο σύνολο. Στο Μποστάνι, το άκρως ενημερωμένο μανάβικο στο Παγκράτι, το οποίο τροφοδοτεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε μανιτάρια, οπότε αν θέλεις να ετοιμάσεις τη vegan εκδοχή της μαγειρίτσας έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε λευκά μανιτάρια (4,5 ευρώ το κιλό), πορτομπέλο (5,80 το κιλό) και τα άγρια εποχής – Μαρτούλια (25 ευρώ το κιλό).

30% αύξηση θα παρατηρήσουν οι καταναλωτές στα αυγά λόγω των πιο ακριβών ζωωτροφών. Η Μεγάλη Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα βαψίματος των αυγών, οπότε αν επιλέξεις να ακολουθήσεις το έθιμο, στα Αυγά Λουκάς, βρίσκεις μία έτοιμη καρτέλα (30 αυγά) στα 6 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αυγά που προέρχονται από το πτηνοτροφείο της επιχείρησης, όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τροφή και τις συνθήκες διαβίωσης των πουλερικών.

Κάτι που πρέπει να προσέξεις στην αγορά αυγών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να προτιμήσεις τα 53-63 γραμμάρια για βράσιμο και βάψιμο και να αποφύγεις τα x-large, καθώς σπάνε.

Αν πάλι, επιθυμείς να πάρεις τα αυγά σου έτοιμα βαμμένα, στο κατάστημα που βρίσκεται Ευρυπίδου 38, ανανεώνουν συνεχώς την παραγωγή τους με φρεσκοβαμμένα αυγά (0,40 ανά τεμάχιο), τα οποία πιο φθηνά απο αυτά που θα βρεις στα σούπερ μάρκετ (0,50-0,65). Μία απλή βαφή αυγών μπορεί να σου κοστίσει από 1,28 ευρώ έως 3,28 αν θέλεις να περιλαμβάνει περισσότερο από ένα χρώματα.

Τσουρέκια και γλυκά

Μπορείς να βρεις αρκετά οικονομικές και νόστιμες επιλογές στα παραδοσιακά καταστήματα, με τα μισόκιλα να κοστίζουν γύρω στα 7-8 ευρώ και το τσουρέκι του κιλού να φτάνει τα 15 με 20 ευρώ | © Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης φουρνίζουν ήδη τα τσουρέκια τους. Μπορείς να βρεις αρκετά οικονομικές και νόστιμες επιλογές στα παραδοσιακά καταστήματα, με τα μισόκιλα να κοστίζουν γύρω στα 7-8 ευρώ και το τσουρέκι του κιλού να φτάνει τα 15 με 20 ευρώ. Τα πασχαλινά κουλουράκια μπορείς να τα βρεις από 12 ευρώ το κιλό, ενώ τα σοκολατένια αυγά ξεκινούν από 8 ευρώ και η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 30 ευρώ ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθος.

Τα γλυκά ταψιού είναι ανάμεσα σε αυτά που επιλέγουμε για το πασχαλινό τραπέζι. Στο Κοσμικόν, το κλασικό γαλακτομπούρεκο σε μεγάλο μέγεθος (14 κομμάτια) κοστίζει 17 ευρώ, ενώ αν προτιμήσεις το κανταΐφι με κρέμα είναι στην ίδια τιμή το ταψί που βγάζει 10 κομμάτια. Στο εργαστήριο – ζαχαροπλαστείο Κορνέ στη Νέα Ιωνία βρίσκεις εξαιρετικά κορνεδάκια (1,60 ευρώ το τεμάχιο) και μπακλαβαδάκια 18 ευρώ το κιλό.

Κρασιά και ορεκτικά

Ξινόμαυρα από 14 έως και 60 ευρώ βρίσκεις στο Mr. Vertigo, αν επιθυμείς να βάλεις στο τραπέζι σου την πολύπλευρη αυτή ποικιλία που εκπροσωπείται από τη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Γουμένισσα | © Unsplash

Οι αφρώδεις οίνοι έχουν την τιμητική τους στα γιορτινά τραπέζια. Έτσι, αν θέλεις να ξεκινήσεις με φυσαλίδες, η Ζίτσα ημιαφρώδης αποτελεί μια οικονομική επιλογή (11 ευρώ House of Wine). Από την ίδια κάβα, μία καλή πρόταση είναι και ο Δουλουφάκης (21 ευρώ), που είναι και το πρώτο αφρώδες κρασί, με την παραδοσιακή μέθοδο, από 100% Βιδιανό. Τέλος, το Cuvee Speciale του Καρανίκα είναι μία εξίσου εξαιρετική επιλογή (18 ευρώ).

Ξινόμαυρα από 14 έως και 60 ευρώ βρίσκεις στο Mr. Vertigo, αν επιθυμείς να βάλεις στο τραπέζι σου την πολύπλευρη αυτή ποικιλία που εκπροσωπείται από τη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Γουμένισσα. Σε γαστρονομική επιλογή έχει εξελιχθεί η ρετσίνα, διεκδικώντας πλέον μια θέση σε κάθε τραπέζι. Πλέον, υπάρχουν πολλές ποιοτικές ρετσίνες για να δοκιμάσει κανείς και να συνοδεύσει το φαγητό του, καθώς το ελληνικό κρασί ταιριάζει ιδανικά με αρκετά από τα πιάτα της τοπικής κουζίνας. Η ροζέ ρετσίνα Γκαράλη (από 6,50 ευρώ online), η Amphore Nature από το οινοποιείο Τετράμυθος (από 8,90 ευρώ online) και ο Αφρός του Κεχρή (από 8 ευρώ online) είναι τρεις ιδανικές επιλογές για να μυηθείς στον κοσμο της.

Για να ολοκληρώσεις το τραπέζι σου, θα χρειαστείς ένα καλό ζυμωτό ψωμί (βλέπε παραδοσιακό ηπειρώτικο Betty’s Bakery 4,50 ευρώ) και κάποιο ελληνικό τυρί, όπως φέτα (από 4 ευρώ στο super market) ή γραβιέρα (από 4,5 ευρώ στο super market).

Το συνολικό κόστος για ένα βασικό πασχαλινό τραπέζι για 8 άτομα ξεκινά από τα 180 ευρώ. Αν θέλεις να το εμπλουτίσεις, με περισσότερες επιλογές κρεατικών, ορεκτικά, άφθονο αλκοόλ και γλυκά, θα δεις το κόστος να ανεβαίνει αναλογικά.