AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
ΦΑΓΗΤΟ

Πόσο κοστίζει φέτος το πασχαλινό τραπέζι στην Αθήνα

Ένας οδηγός αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι στην Αθήνα, από την παραδοσιακή μαγειρίτσα και τo αρνί μέχρι τα πιο ιδιαίτερα τσουρέκια.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και το αρνί είναι ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές του πασχαλινού τραπεζιού. Και μπορεί, οι παραδόσεις να αλλάζουν και να εξελίσσονται (βλέπε μαγειρίτσα με μανιτάρια) αλλά υπάρχουν σίγουρα κάποιες σταθερές που αγαπάμε όλοι, όπως το αφράτο τσουρέκι.

Για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, μια βόλτα στη Βαρβάκειο φαντάζει αναγκαία, αφού στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας, οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε budget. Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν αρχίζει ήδη να βγάζουν τις πρώτες φουρνιές αφράτων τσουρεκιών, κι όσο κι αν μας αρέσει να αναζητάμε πάντα κάτι νέο, αυτές τις ημέρες οι περισσότεροι από εμάς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους παλιούς.

Τσουρέκια με τα οποία συνδυάσαμε την παιδική μας ηλικία, βουτυράτα κουλούρια και σοκολατένια αυγά σε διάφορες φιγούρες, μπαίνουν στη λίστα με τα ψώνια.

Τόσο το τραπέζι της Παραμονής όσο και αυτό της Κυριακής του Πάσχα, δίνουν βάση στο κρέας. Μαγειρίτσα, αρνί ή κατσίκι με πατάτες στον φούρνο, κόκκινα αυγά, σαλάτες ή χόρτα και κάποια τυριά, μπαίνουν στο επίκεντρο για το τραπέζι της Ανάστασης.

Την επόμενη μέρα, η παράδοση επιτάσσει οβελία στη σούβλα και κοκορέτσι, ενώ τα ορεκτικά είναι λίγο πολύ τα ίδια με την προηγούμενη. Πόσο έχουν φτάσει όμως οι τιμές των προϊόντων και πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι σε μια μέση οικογένεια;

Το κρέας

Στον Πιρλιμπό στη Βαρβάκειο βρίσκεις ελληνικά κρέατα για το πασχαλινό τραπέζι. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Στον Πιρλιμπό στη Βαρβάκειο βρίσκεις ελληνικά κρέατα για το πασχαλινό τραπέζι.

Για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, χρειάζεσαι συνήθως μαρούλια, κρεμμύδια, σέσκουλα και άνηθο, όσον αφορά στα λαχανικά. Ο Νίκος Μάρκου, που φημίζεται για τα τοπικά και πάντα φρέσκα προϊόντα του και έχει πάντα τα πιο ψαγμένα χόρτα στη λαϊκή, συνοψίζει ότι για μία μαγειρίτσα 8 περίπου ατόμων, θα ξοδέψει κανείς γύρω στα 8 ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί τα καλύτερα λαχανικά που χρειάζεται. Τον βρίσκεις κάθε Δευτέρα στην Άνω Γλυφάδα, Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη, Πέμπτη στη Γλυφάδα, Παρασκευή στο Κολωνάκι και Σάββατο στους Αμπελόκηπους.

Εκτός από τα βασικά υλικά για τη μαγειρίτσα, μπορεί κάποιος να προσθέσει φινόκιο, μάραθο αντί για άνηθο ή μυρώνια για περισσότερη ένταση. Τα συκωτάκια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση, πωλούνται (και ζυγίζονται) μαζί με το αρνί το Πάσχα.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα αρνί δώδεκα κιλών, δίνει μία συκωταριά που καλύπτει έξι άτομα για τη μαγειρίτσα.  Για όποιον επιθυμεί να φτιάξει τη χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας, μπορεί να βρει μανιτάρια από 1 ευρώ (εισαγωγής) μέχρι 3,50 (εγχώρια ή φρέσκα) το πακέτο, στα super market.

πασχαλινό τραπέζι Ο Νίκος Μάρκου στη λαϊκή, πουλώντας πάντα φρέσκα λαχανικά. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Ο Νίκος Μάρκου στη λαϊκή, πουλώντας πάντα φρέσκα λαχανικά.

Οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το κρεοπωλείο Πιρλιμπός στη Βαρβάκειο, αλλά η Δημοτική Αγορά της Αθήνας παραμένει το καλύτερο μέρος για όλα τα βαλάντια. Στο παραδοσιακό κρεοπωλείο που φημίζεται για τα ελληνικά κρέατα και το εξαιρετικό βοδινό του, ένα μικρό αρνί (γύρω στα 6-7 κιλά) που καλύπτει 8 άτομα, κοστίζει 11 ευρώ το κιλό.

Τα έντερα για το κοκορέτσι είναι στα 5 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να το παραλάβει έτοιμο, θα πληρώσει 10 ευρώ το κιλό. Τέλος, για όσους δεν είναι λάτρεις του οβελία, 5 κιλά βοδινές μπριζόλες κοστίζουν 40-42 ευρώ.

Οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι αναμένεται να φτάσουν τα 12 με 13 ευρώ το κιλό, εκτιμά ο κύριος Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς οι παραγωγοί το πληρώνουν 7,50 ευρώ το κιλό.

Τα αυγά

Συα Αυγά Λουκάς βρίσκεις φρέσκα αυγά σε καρτέλες για να βάψεις στο σπίτι αλλά και έτοιμα βαμμένα. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Συα Αυγά Λουκάς βρίσκεις φρέσκα αυγά σε καρτέλες για να βάψεις στο σπίτι αλλά και έτοιμα βαμμένα.

Η Μεγάλη Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που βάφουμε τα αυγά, οπότε αν επιλέξεις να ακολουθήσεις το έθιμο, στα Αυγά Λουκάς, βρίσκεις μία έτοιμη καρτέλα (30 αυγά) στα 4,50 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αυγά που προέρχονται από το πτηνοτροφείο της επιχείρησης, όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τροφή και τις συνθήκες διαβίωσης των πουλερικών.

Κάτι που πρέπει να προσέξεις στην αγορά αυγών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να προτιμήσεις τα 53-63 γραμμάρια για βράσιμο και βάψιμο και να αποφύγεις τα x-large, καθώς σπάνε.

Αν πάλι, επιθυμείς να πάρεις τα αυγά σου έτοιμα βαμμένα, στο κατάστημα της Ευρυπίδου 38, ανανεώνουν συνεχώς την παραγωγή τους με φρεσκοβαμμένα αυγά. Κι εδώ υπάρχει μία αύξηση στην τιμή λόγω της γενικότερης ανατίμησης, κι ενώ πέρυσι έβρισκες το κάθε βαμμένο αυγό στα 0.30 λεπτά, φέτος θα σου κοστίσει 0,40.

Στα super market μάλιστα πωλούνται μέχρι και 0,70. Εναλλακτικά, μία βαφή μπορεί να ξεκινήσει από 1,30 ευρώ και να φτάσει τα 3,30. Εδώ, βέβαια πρέπει να υπολογίσεις τον χρόνο που θα χρειαστείς και φυσικά το ρεύμα που θα καταναλώσεις βράζοντας τα αυγά σου.

Τα γλυκά

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει και τα ζαχαροπλαστεία, λέει η Βάσω Σεβαστοπούλου από τον Tillas.

Η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια και συσκευασίες έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα την αγορά. Από τα χαρτιά περιτυλίγματος μέχρι τα υφάσματα και τα τούλια για τις συσκευασίες δώρου και τα διακοσμητικά για τα πασχαλινά, οι τιμές έχουν ανέβει, όπως παρατηρεί η Βάσω Σεβαστοπούλου, από το ζαχαροπλαστείο Tillas. Το ίδιο ισχύει για τη ζάχαρη και τα βούτυρα, που είναι προαπαιτούμενο για τα κουλούρια.

Η ίδια πιστεύει ότι παρά τις προσπάθειες των μαγαζιών να κρατήσουν μία σταθερότητα στα κόστη, τα γλυκά δεν θεωρούνται μόνο είδος πολυτελείας αλλά και παραγωγής. Στον Tillas, το πολίτικο τσουρέκι κοστίζει 8 ευρώ το μισό κιλό και 16 το ένα, με ή χωρίς το διακοσμητικό αυγό και το βρίσκεις σε πλεξούδα και κουλούρα. Τα πασχαλινά κουλουράκια κοστίζουν περίπου 14 ευρώ το κιλό (40 τεμάχια) ενώ τα σοκολατένια αυγά από 9 έως 25 ευρώ. Και φυσικά, τα βρίσκεις και σε σχέδια με ζωάκια από 6 έως 18 ευρώ ανάλογα με τα γραμμάρια.

Το πασχαλινό τσουρέκι λίγο διαφορετικά φαντάζεται και φέτος ο pastry chef Κρίτων Πουλής παρουσιάζοντας εκτός από το κλασικό (15 ευρώ), το τσουρέκι a la tropezienne (35 ευρώ με παραλαβή από το κατάστημα).

Η έμπνευση έρχεται από το γαλλικό γλυκό τάρτα tropezienne, το αγαπημένο της Brigitte Bardot. Τσουρέκι γεμιστό με μια ανάλαφρη κρέμα βανίλιας στην οποία έχει προστεθεί τυρί μασκαρπόνε. Διαθέσιμο στα καταστήματα Bon Bon Fait Maison στο κέντρο της Αθήνας (Πετράκη 30) και στον Πειραιά (Πολυδεύκους 39). Προτείνεται η προπαραγγελία τηλεφωνικά.

Ένα από τα πιο διαχρονικά γλυκά ταψιού του πασχαλινού τραπεζιού – και διαχρονικό δώρο σε καλέσματα για φαγητό – είναι το γαλακτομπούρεκο. Στο Κοσμικόν, το κλασικό γαλακτομπούρεκο σε μεγάλο μέγεθος, 14 κομμάτια, κοστίζει 17 ευρώ, ενώ αν προτιμήσεις το κανταΐφι με κρέμα είναι στην ίδια τιμή το ταψί που βγάζει 10 κομμάτια.

Για τους λάτρεις των πιο ιδιαίτερων γλυκών, στο Le Greche βρίσκεις την Ταορμίνα, μία νέα τάρτα, εμπνευσμένη από την πανέμορφη πόλη της Σικελίας, με τους ελληνικούς ναούς. Βάση από μπισκότο σοκολάτας με γέμιση σεμιφρέντο, ανθότυρο με αρώματα εσπεριδοειδή και ψιλοκομμένη κουβερτούρα, σεμιφρέντο σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης και φυσικά τις κολόμπες (σαν να λέμε ιταλικό τσουρέκι) Fiasconaro σε συσκευασία D&G. Οι τιμές των γλυκών κυμαίνονται από 19 έως 56 ευρώ.

Το ζητούμενο είναι πάντα η σχέση ποιότητας – τιμής, γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν πρόκειται να επιλέξουμε τα γλυκά του πασχαλινού τραπεζιού να λάβουμε υπόψη μας ποια μαγαζιά επιλέγουν να διατηρήσουν την καλή τους ποιότητα και να εξετάζουμε το κόστος βάσει αυτού.

Οι χορτοφαγικές επιλογές

Δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να φτιάξεις το χορτοφαγικό λαχματζούν της Madame Ginger / Νεφέλη Καραφυλλάκη
Νεφέλη Καραφυλλάκη

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι vegan, για να συμπεριλάβεις χορτοφαγικές επιλογές στο πασχαλινό σου τραπέζι. Στη food fiesta της Κυριακής του Πάσχα ένα δυο vegan, #timoula, ελαφριά και πεντανόστιμα πιάτα θα σώσουν το στομάχι σου από τα ανθρακούχα γιατροσόφια του απογεύματος και τα αναθέματα της επομένης» λέει η Madame Ginger.

Vegan γαλακτομπούρεκο για όσους θέλουν να μπουν στην κουζίνα και να φτιάξουν ένα πιο ελαφρύ γλυκό. / Νεφέλη Καραφυλλάκη
Vegan γαλακτομπούρεκο για όσους θέλουν να μπουν στην κουζίνα και να φτιάξουν ένα πιο ελαφρύ γλυκό.

Έτσι, η Μαριλού Παντάκη προτείνει ένα λαχματζούν με αρωματικό «κιμά» καβουρντισμένων ξηρών καρπών, «μπαχαράτο, ντοματένιο και ανοιξιάτικο, φουλ στα καλά λιπάρα και κατά του food waste, αφού μπορείς να αξιοποιήσεις ό,τι ξηροκάρπι έχει ξεμείνει στο ντουλάπι σου» και ένα αφράτο, λαχταριστό γαλακτομπούρεκο «πολύ πιο ελαφρύ από το παραδοσιακό με κρέμα αμυγδάλου, που θα λατρέψουν ακόμη και οι πιο απαιτητικοί γλυκατζήδες».

Το συνολικό κόστος για το λαχματζούν είναι 9,70 ευρώ (4 μερίδες = 2,43 ανά άτομο) και για το γαλακτομπούρεκο 13 ευρώ (14 μερίδες = 0,90 ανά άτομο).

Ορεκτικά και κρασί

πασχαλινό τραπέζι Τα καρβέλια του Kora Bakery / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Τα καρβέλια του Kora Bakery

Με το κρέας να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι, τα υπόλοιπα πιάτα πρέπει να λειτουργούν συνοδευτικά. Έτσι, ένα καλάθι με πατάτες – είτε για τον φούρνο είτε για το τηγάνι, σαλάτα, τζατζίκι και μουστάρδα, κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ. Οι τιμές στα ψωμιά από τους new age φούρνους της πόλης κυμαίνονται από 3 έως 6 ευρώ, ενώ για να φτιάξεις ένα πλατό τυριών, μια φέτα Π.Ο.Π Κωσταρέλου ξεκινά από 5,50 ευρώ (400 γρ.) και μια γραβιέρα στα 5,60 (250 γρ.).

Τα κρασιά της Κυριακής του Πάσχα ξεκινούν γύρω στα 10 ευρώ, όπως μια Μαντινεία του Τσέλεπου (House of Wine), ενώ υπάρχουν διάφορες επιλογές που κυμαίνονται από 15 έως 20 ευρώ (Ραψάνη, Ράμνιστα).

Τα κρασιά της Ηλιάνα Μαλίχιν βρίσκονται ήδη στα ράφια του Mr. Vertigo, με το Θραψαθήρι και το Λιάτικο στα 16 ευρώ. Συνεχίζοντας με τα natural wines, το Σκλάβος Οργίων στα 18,80 είναι ένα κρασί που μένει αξέχαστο σε κάθε τραπέζι. Τέλος, το Old Vines 18 του Dougos Winery το βρίσκεις στα 20 ευρώ online.

Το συνολικό κόστος για ένα βασικό πασχαλινό τραπέζι για 8 άτομα ξεκινά από τα 140 ευρώ. Αν θέλεις να το εμπλουτίσεις με βοδινές μπριζόλες, αυξάνεται στα 180 ευρώ, ενώ προσθέτοντας κάποια χορτοφαγικά πιάτα, θα κοστίσει γύρω στα 160 ευρώ. Τέλος, ένα πασχαλινό τραπέζι με full menu, μπορεί να φτάσει στα 250-300 ευρώ.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!