Shutterstock
ΠΑΣΧΑ

Πού θα βρεις το καλύτερο τσουρέκι στην Αθήνα

Από τους κλασικούς Πολίτες στα new age bakeries, αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις για τσουρέκι στην Αθήνα.

Ο καθένας έχει τη δική του ανάμνηση με το πασχαλινό τσουρέκι. Εκείνο που έτρωγε ως παιδί, που πιθανότατα του έστελνε ο νονός ή η νονά με τη λαμπάδα του (δεν έχω τέτοια εμπειρία για να πω την αλήθεια) και που βουτούσε στο γάλα όταν όλοι έτρωγαν αρνί και κοκορέτσι. Το καλό τσουρέκι τρώγεται σκέτο – είναι τόσο αρωματικό και γευστικό που δεν χρειάζεται υπερβολές – αλλά γίνεται και η τέλεια βάση για french toast αν ξεμείνει (ποτέ κανείς) και ξεραθεί. Αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα.

Τα κλασικά

ΑΕΚ και πολίτικο τσουρέκι πάνε μαζί. Στον δρόμο που δίδαξαν λοιπόν οι Πολίτες, όπως οι ιδιοκτήτες του Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι), του Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81) και της Εύης (Ιλισίων 2 & Νυμφαίου), το πασχαλινό τσουρέκι πρέπει να μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, τηρούμενων όμως πάντα των σωστών αναλογιών. Οι νεωτερισμοί δεν έχουν θέση σε αυτές τις διευθύνσεις – προσωπικά θέλω το τσουρέκι μου σχετικά άγλυκο για να προσθέσω μία ωραία πραλίνα ή μία μαρμελάδα κόκκινων φρούτων για οξύτητα.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία με τη φανταστική συνταγή για τσουρέκι του Μικρασιάτη Ευάγγελου Αγιακλόγλου (που άρχισε να γράφει την ιστορία του ζαχαροπλαστείου το 1945). Κλασική αξία αποτελεί και το τσουρέκι στου Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών), Κυψέλη για τους σταθερούς πελάτες αυτού του old school ζαχαροπλαστείου. Όσοι διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι του και δοκιμάσουν το τσουρέκι, θα ευχαριστηθούν τα αρώματα και τη γεύση του, αλλά και την πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Τσουρέκι και Αφοί Ασημακόπουλοι (Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια) πάνε μαζί, οπότε αν βρεθείς στην περιοχή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Επειδή όμως, έχουμε και κάποιες αδυναμίες, είτε λόγω γειτονιάς είτε για συναισθηματικούς λόγους, υπάρχουν κάποια κλασικά που αγαπάμε λίγο παραπάνω:

Maxim

Το άρωμα του πολίτικου τσουρεκιού είναι αξεπέραστο. Θα το καταλάβεις αρχικά από την επίσκεψή σου στο Maxim, όπου ο κύριος Κώστας μετράει πάνω από 30 χρόνια ακούραστης δουλειάς και στη συνέχεια από το τσουρέκι που θα πάρεις σπίτι σου. Μοσχοβολάει ακόμα και μέσα από το περιτύλιγμά του – φαντάσου τι γίνεται μόλις το ξετυλίξεις. Αγαπώ πολλά τσουρέκια εκεί έξω – έχω μια αδυναμία στις αυθεντικές συνταγές όπως του Maxim ή του Τίλλα (είναι το επόμενο) γιατί είναι συνυφασμένα με ανθρώπους που γνωρίζω από παιδί και τις ιστορίες του. Οι Πολίτες τρώνε το τσουρέκι τους με ένα κομμάτι τυρί, το συνοδεύουν με το τσάι τους και γενικά δεν το “μπουκώνουν” με περιττά υλικά. Αρκεί το καλό μαχλέπι και η μαστίχα.

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη

Τίλλας

Ωδή στην Πόλη, τη γενέτειρα του ιδιοκτήτη του Τίλλα, Βασίλη Σεβαστόπουλου, είναι το τσουρέκι που βρίσκεις εδώ. Άγλυκο, αρωματικό, με το μαχλέπι και τη μαστίχα του (παίζει ρόλο η ποιότητα των υλικών για να έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει), κατέχει σημαντική θέση στο πασχαλινό πρωινό. Το απολαμβάνεις σκέτο ή με το τέλειο combo φρέσκο βούτυρο και μέλι.

Πλατεία Πατριάρχου 10, Ν. Φιλαδέλφεια

Πελίτ
Από το 1964, το Πέλιτ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: φτιάχνει γλυκά με αγάπη και μεράκι, χωρίς ιδιαίτερες φιοριτούρες. Μαζί λοιπόν με το φανταστικό προφιτερόλ και τις κρέμες του, θα βρεις πασχαλινό τσουρέκι (σε πολύ καλή τιμή όπως άλλωστε ισχύει και σε όλα τα προϊόντα).

Σπάρτης 8, πλατεία Αμερικής / Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι

Serano

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται το μαγαζί ως φοιτητές, τότε που η υπόσταση του ζαχαροπλαστείου ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι σήμερα. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι η συνταγή για το τσουρέκι παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Αφράτο, αρωματικό, χωρίς πολύ ένταση στη μαστίχα και σχετικά άγλυκο (οι φέτες τρώγονται χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις), συνδυάζεται ιδανικά με ένα spread και επιβάλλεται να βουτηχτεί σε καφέ ή γάλα.

Ξενίας 34, Ζωγράφου

Τα new age

Αν ακολουθείς το Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) στο Instagram, θα έχεις γίνει μάρτυρας της επιχείρησης «τσουρέκι» που έχει στηθεί. Πλούσιο σε μαχλέπι και αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού, το τσουρέκι ωριμάζει αποβραδίς και εμπλουτίζεται με προζύμι ώστε να αποκτήσει βαθύτερη γεύση. Δεν περιέχει συντηρητικά – γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να το κλείσεις καλά μετά την πρώτη φορά που θα το ανοίξεις – και το απολαμβάνεις καλύτερα κομμένο σε χοντρές φέτες και βουτηγμένο σε καφέ με γάλα.

Στο Choc ‘O Rock (Βουτσινά 105, Χολαργός), η Ρένα Οροκλού ζυμώνει τσουρέκια που προκαλούν χαρά, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Βούτυρο, μαχλέπι, κάρδαμο, πορτοκάλι και μαστίχα είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί τόσο στο τσουρέκι όσο και τα κουλουράκια της, συμπυκνώνοντας έτσι το ελληνικό Πάσχα σε δύο μπουκιές. Άρωμα Ιταλίας φυσάει στο Le Greche που προτείνει και φέτος Colomba Pasquale στη σοκολατένια της εκδοχή αλλά και με λικέρ Strega. Πρόκειται ουσιαστικά για το πασχαλινό τσουρέκι των Ιταλών, σε σχήμα περιστεριού, που έχει την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι και συμβολίζει την ειρήνη και τη λύτρωση.

Fiasconaro Easter Colomba⁠⁠Chocolate Colomba⁠Colomba with chocolate drops covered with icing, hand-packed.⁠Colomba…Posted by Le Greche on Sunday, April 18, 2021