© istock
ΓΕΥΣΗ

7 boutique ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με design αισθητική

Boutique pastry shops στην Αθήνα που ξεχωρίζουν τόσο για τα γλυκά-έργα τέχνης όσο και για τους ιδιαίτερους χώρους τους.

Στον πολύχρωμο κόσμο των γλυκών δεν είναι λίγοι οι pastry chefs που επιλέγουν clean cut design για να τονίσουν τα προϊόντα τους. Ολοένα και περισσότερα ζαχαροπλαστεία νέας γενιάς, αφήνουν τα γλυκά τους να τραβήξουν την προσοχή, μέσα στις βιτρίνες, σε έναν παραλληλισμό με τα μουσειακά εκθέματα στις προθήκες.

Παστέλ αποχρώσεις αλλά και πιο σκούροι τόνοι αντικαθιστούν τα έντονα χρώματα, δίνοντας στον χώρο μία πιο πολυτελή αίσθηση. Με τις γλυκές δημιουργίες των pastry chefs να έχουν τον πρώτο λόγο, ο χώρος δεν χρειάζεται να έχει υπερβολική πληροφορία.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επαγγελματίες που αφήνουν τον κόσμο να δει πίσω από τις καλοφτιαγμένες βιτρίνες, αφήνοντας ελεύθερη οπτική πρόσβαση σε ένα τμήμα του εργαστηρίου τους. Γυάλινες κατασκευές ή ακόμα και ανοιχτά τμήματα δίνουν στους επισκέπτες μια γεύση από το εργαστήριο, θέλοντας να δείξουν ότι τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια.

Τα design boutique ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Η άφιξη του Sweet Nolan, που αποτελεί ουσιαστικά το ζαχαροπλαστείο του γαστρονομικού σύμπαντος του Nolaneverse, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η ζαχαροπλαστική στην Αθήνα είναι ένα κομμάτι που εξελίσσεται με ανοδική πορεία. Ολοένα και περισσότεροι pastry chefs ανοίγουν τα δικά τους ζαχαροπλαστεία, θέλοντας να βρουν την πολυπόθητη ελευθερία για δημιουργία ή συνεργάζονται με επιχειρηματίες που μοιράζονται ένα κοινό όραμα.

Sweet Nolan

Το sweet tooth του Nolanverse είναι ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά φρέσκα, λιχούδικα, άγλυκα, εμπνευσμένα από τις αναμνήσεις και τα ταξίδια της ομάδας του. Το πρότζεκτ σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αξίες και το concept του Nolan. Και η ομάδα είχε την τύχη να συνδέσει και χωροταξικά τα δύο παιδιά της, αφού το ζαχαροπλαστείο άνοιξε ακριβώς δίπλα από το εστιατόριο.

Σε έναν χώρο σχεδιασμένο από την Trail Practice, με επικεφαλής τον Μάνο Μπαμπούνη, το Sweet Nolan είναι μία σύγχρονη εκδοχή του αστικού ζαχαροπλαστείου, με κύριο χαρακτηριστικό του τις μαρμάρινες προθήκες που οργανώνουν και υποδέχονται την κινητή βιτρίνα, δημιουργώντας εναλλαγές στο χώρο.Οι διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας των γλυκών συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο πάγκο, ενώ μέσα από το μικρό άνοιγμα μπορείς να βλέπεις τα γλυκά σου να ετοιμάζονται.

σουίt

Όταν ο Μπάμπης Ζιντίλης σκεφτόταν την ιδέα του σουίt ήθελε ένα δημιουργικό και ταυτόχρονα προσιτό concept προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, και σε ένα βαθμό τουλάχιστον, διαδραστικό. Ήθελε να συνδυάσει ένα boutique ζαχαροπλαστείο με cosmo επιρροές. Η Lady, το πολύχρωμο γυναικείο πρόσωπο-ωδή στις γυναίκες που μαζεύουν καρπούς στα χωράφια κι ένα λουλούδι βανίλιας, που έχει ζωγραφίσει ο τοιχογράφος Φρο, δίνει το στίγμα της πολυπολιτισμικότητας που κρύβουν μέσα τα γλυκά του «σουit» by Babis Zidilis.Το ζαχαροπλαστείο χωρίζεται από το εργαστήριο με γυάλινα τζάμια έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τη δράση ενώ επιλέγεις γλυκά.

Selekos Conceptual Desserts

 

Στο εναλλακτικό studio ζαχαροπλαστικής του, ο Αντώνης Σελέκος δίνει μία εστιατορική έννοια στο όλο εγχείρημα. Ο pastry chef θέλησε να δώσει έναν μόνιμο χώρο στα φημισμένα πανετόνε του (τα οποία πωλούνται όλο τον χρόνο μόνο κατόπιν παραγγελίας) και έτσι ξεκίνησε να παρουσιάζει μονοθεματικά γλυκά.

Η εποχικότητα, ο μοναδικός βιώσιμος τρόπος αξιοποίησης της διατροφικής αλυσίδας, προσφέρει ποιότητα πρώτων υλών, πλούσια γεύση, αρώματα, αφθονία θρεπτικών συστατικών και βεβαίως έμπνευση. Αφού παραγγείλεις το γλυκό σου, όταν έρθει η ώρα να επισκεφτείς το Antonis Selekos Conceptual Desserts για να το παραλάβεις, χτυπάς το κουδούνι. Μόλις διαβείς την πόρτα του εργαστηρίου, σε κερνούν καφέ για να συζητήσετε σχετικά με το γλυκό σου και να κατανοήσεις τη νέα εποχή που επιθυμεί να φέρει ο Αντώνης στη ζαχαροπλαστική.

Ourse

Όταν ξεκίνησε σαν ιδέα το project του Ourse, η σκέψη ήταν να δοθεί έμφαση στο παγωτό – γι΄αυτό και η αρκούδα ως σήμα του ζαχαροπλαστείου. Το ξέσπασμα της πανδημίας άλλαξε την πορεία του pastry shop, με αποτέλεσμα να στηθεί ένας καλαίσθητος χώρος με γλυκά που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα σε γεύσεις και υφές, και φέρουν την υπογραφή του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες.

Poulette Pastry

Με ένα dessert menu που αλλάζει 2-3 φορές τον χρόνο, όλη η παραγωγή του Poulette Pastry γίνεται καθημερινά στο εργαστήριο και τα γλυκά παρασκευάζονται αποκλειστικά με φρέσκα υλικά και φρούτα εποχής. Η Κατερίνα Λίβα έστησε έναν μίνιμαλ χώρο, φροντίζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια – από κάποια έπιπλα statement μέχρι τα κομψά κουτιά.

Στη βιτρίνα, οι επιλογές εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα και την ημέρα, όμως υπάρχουν κάποιες κλασικές επιλογές, όπως τιραμισού, cheesecake ψημένο στο καλαθάκι του, baba au rum, mille-feuille, τάρτα βανίλιας, Paris-Brest, lemon pie, μηλόπιτα και canelé.

Bon Bon Fait Maison

“The secret ingredient is love” λένε τα νέον γράμματα που κοσμούν τον τοίχο του Bon Bon Fait Maison στο κέντρο της Αθήνας. Στη γεμάτη ζωντάνια οδό Πετράκη, ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης Κρίτων Πουλής συνέχισε το εγχείρημά του που ξεκίνησε από τον Πειραιά.

Μετά το πρότυπο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1900 (και δύο καταστήματα σε Κύθηρα και Μύκονο), το Bon Bon βρήκε τη θέση του στο κέντρο της πόλης. Ο μονοπoικιλιακός καφές από Κολομβία και Αιθιοπία που φτιάχτηκε αποκλειστικά για το μαγαζί, χρησιμοποιείται και σε μία από τις 20 με 25 γεύσεις παγωτού για coffee and dessert pairing αλλά οι γεύσεις αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσεις του pastry chef.

Dimitris Economides

Με σπουδές στις Καλές Τέχνες και τη ζαχαροπλαστική, ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας επαγγελματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις λεπτοδουλεμένες δημιουργίες. Στον μοντέρνο χώρο που έχει στήσει στο Ψυχικό, τα γλυκά παίρνουν τη θέση των έργων τέχνης και κλέβουν ουσιαστικά την παράσταση. Το στοιχείο της αφαιρετικότητας παίζει ρόλο τόσο στα ίδια τα γλυκά όσο και στο συνολικό εγχείρημά του.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!