Keith Bedford/Getty Images
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τυριά και αλλαντικά για τα πλατό των γιορτών

Επτά διευθύνσεις για να κάνεις τις αγορές σου σε τυριά και αλλαντικά και να φτιάξεις εντυπωσιακά πλατό για το γιορτινό τραπέζι.

Τα πλατό τυριών και αλλαντικών, γνωστά και ως charcuterie boards, κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να βάλεις στη λίστα σου μερικά από τα πιο εκλεκτά είδη για να πλαισιώσεις το φαγητό ή ακόμα και για ένα κάλεσμα που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτά – σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η συνοδεία κρασιού.

Εκτός από τις δημοφιλείς επιλογές σε ευρωπαϊκά τυριά και αλλαντικά,  μπορείς να βρεις εξαιρετικά προϊόντα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Η «άνοιξη» άλλωστε των ελληνικών προϊόντων σε εστιατόρια που θεωρούνται γαστρονομικοί προορισμοί και η ανάδειξή τους από τους μάγειρες, έχουν θέσει αρκετά τοπικά τυριά και αλλαντικά στο επίκεντρο.

Το φημισμένο «Αρσενικό» της Νάξου, η γραβιέρα Κρήτης, το ‘Σαν Μιχάλη’ της Σύρου, η κυκλαδίτικη λούζα και το προσούτο Ευρυτανίας είναι μερικές μόνο από τις επιλογές για ένα εντυπωσιακό πλατό.

Παρακάτω ακολουθούν επτά διευθύνσεις για να βρεις τα καλύτερα τυριά και αλλαντικά που θα απογειώσουν το γιορτινό σου τραπέζι.

Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος

αλλαντικά

Τα βραβευμένα τυριά του παραδοσιακού τυροκομείο καταφτάνουν στο κατάστημα του Χαλανδρίου από τη Νάξο. Στο νησί, το τυροκομείο χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε βαθμό που να μην επηρεάζει την παράδοση, φτιάχνοντας τυριά ακόμα και με το χέρι.

Στο Χαλάνδρι, θα βρεις, μεταξύ άλλων, το φημισμένο «Αρσενικό» της Νάξου, με παστεριωμένο όμως γάλα. Το τυροκομείο επιλέγει το γάλα του από τις πεδινές περιοχές του νησιού, από ζώα ελευθέρας βοσκής, και παράγει μεταξύ άλλων ξινοτύρι, μυζήθρα και κοπανιστή.

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Τρεις γενιές τώρα το Τυροκομείο Κωσταρέλου παράγει εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά. Με έμπνευση από τις συνταγές του παρελθόντος, φτιάχνει χειροποίητα προϊόντα, διατηρώντας τα στοιχεία της παράδοσης που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση τους.

Θα βρεις φέτα βασισμένη σε συνταγή που κρατάει τρεις γενιές, γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, τσαλαφούτι από κατσικίσιο γάλα, ανθότυρο και αψάκι – όλα δικής τους παραγωγής, αλλά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς, προσεκτικά επιλεγμένα.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Το Έγγαλο

Το παραδοσιακό τυροκομείο άνοιξε το 1968 και έκτοτε αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν την κρητική κουζίνα. Με τον ιδρυτή του να κατάγεται ένα χωριό του Ρεθύμνου και να είναι και ο ίδιος τυροκόμος, το Έγγαλο όρισε από νωρίς την ταυτότητά του.

Έχοντας περάσει πλέον στη νέα γενιά, συνεχίζει να συγκεντρώνει τυριά όπως γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα, λαδοτύρι και ανθότυρο ξηρό.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

 

Κλεομένης Ζουρνατζής, σεφ. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο μαγαζί “Τα Καραμανλίδικα”. Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.
Φωτογραφίες:Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Στο Παντοπωλείο -Τα Καραμανλίδικα του Φάνη βρίσκεις σπάνια τυριά και αλλαντικά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Τσεμπέρι Ιθάκης, κυπριακά αλλαντικά, λουκάνικα της βορείου Ελλάδος, αγελαδινές γραβιέρες από τις Κυκλάδες και διάφορα ακόμα προϊόντα μικρής τυροκόμησης, παστεριωμένα και απαστερίωτα φιγουράρουν στα ψυγεία.

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ

Μιράν

αλλαντικά

Σουτζούκι, παστουρμάς, λουκάνικα και σουτζούκι τύπου Καισαρείας (για τους λάτρεις των καυτερών) είναι ανάμεσα στα δημοφιλή προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς από το Μιράν. Το κατάστημα βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1922, προσφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα του από γενιά σε γενιά.

Εδώ, συγκεντρώνονται επίσης προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.

Benito Delicatessen

αλλαντικά Σταύρος Διοσκουρίδης

Το όνομά του συνδέθηκε με το φημισμένο παντοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου, το οποίο υπήρξε κι ένα από τα καλύτερα της Αθήνας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Πλέον, βρίσκεις μόνο το κατάστημα της Γλυφάδας, το οποίο προσφέρει παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές, αλλά και μεγάλη ποικιλία από ιταλικά προϊόντα, καθώς η οικογένεια έχει ρίζες από τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και γερμανικά αλλαντικά.

Ελληνικά Καλούδια

αλλαντικά Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Προϊόντα από παραγωγές μικρής κλίμακας, από όλη την Ελλάδα, βρίσκεις στα δύο κατάστημα σε Κουκάκι και Εξάρχεια. Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες, δίνοντας βάση στον τρόπο παραγωγής. Στα ψυγεία του φιγουράρουν εξαιρετικά προϊόντα τόσο από την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα, όπως τα τυριά της οικογένειας Μπαμπούνη από τη Νάξο ή αλλαντικά από τη Λάρισα.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ