Vassilenas
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Ιανουάριο στην Αθήνα

5 μαγαζιά στην πόλη που αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου αυτόν τον μήνα.

Καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά αλλά υπάρχει ένα ερώτημα που δεν σταματάει να μας ταλανίζει: πού πάμε για φαγητό στην Αθήνα. Ως απάντηση ξεχωρίζουμε πέντε μαγαζιά για τον Ιανουάριο, από πρόσφατες αφίξεις μέχρι πιο παλιά και κλασικά. Δεν έχεις παρά να τα βάλεις στα αγαπημένα και όταν έρθει η ώρα να βγεις έξω, θα ξέρεις πού να δώσεις ραντεβού.

Καινούργιο και πολλά υποσχόμενο για να γίνει στέκι σε όσους μένουν στα πέριξ, το Ντύλαν άνοιξε στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης (αριθμός 38) στην Κυψέλη στα μέσα του Δεκέμβρη. Ο chef Βαγγέλης Βέης (Hervé, Soil) και η σύντροφός του Βιργινία Χριστοφορίδη δημιούργησαν έναν φιλόξενο χώρο, εμπνευσμένο από τον μουσικό Bob Dylan και τον ποιητή Dylan Thomas, με ενδιαφέρουσες μουσικές αναφορές.

Μπακαλιάρος ραγού στο Ντύλαν

Ο χώρος λιτός και ξεκάθαρος, ορίζεται με μία μεγάλη μπάρα δέκα θέσεων που βλέπει απευθείας στην κουζίνα και τους μάγειρες να ετοιμάζουν τα περισσότερα πιάτα à la minute. Θα βρεις μια μικρή κάρτα με πιάτα κλασικά ελληνικά – δοσμένα όμως μέσα από τη μοντέρνα ματιά του chef, όπως ο τόσο κόμφορτ μπακαλιάρος ραγού – που βασίζονται σε τοπικά και εποχικά υλικά. Πολύ καλή είναι και η λίστα με τα κρασιά, τα οποία βρίσκεις σε λογικές τιμές.

Στον αντίποδα του καινούργιου, το εστιατόριο Vassilenas (Βρασίδα 13, Αθήνα) παραμένει ουσιαστικά σύγχρονο, ακόμα κι αν έχει συμπληρώσει εκατό χρόνια παρουσίας. Στον πιο καινούργιο του χώρο, πίσω από το πάρκο της Μαδρίτης, το εστιατόριο γειτνιάζει με το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton, με αποτέλεσμα οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του να έχουν εμπνευστεί από το αποτύπωμα του Γιάννη Μόραλη.

Στην κουζίνα ακολουθείται η ίδια απαρέγκλιτη φιλοσοφία στην επιλογή των πρώτων υλών, αυτή που ανέδειξε το εστιατόριο ως ένα από τα κορυφαία της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με μία ακόμα πιο βιώσιμη κατεύθυνση, όπως το μενού Head-to-Tail. Εντυπωσιακή η γυάλινη walk-in κάβα, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές για ένα ιδανικό wine & food pairing.

Το Vassilenas προσφέρει ένα Head-to-Tail μενού

Ένα street food με εστιατορικές προδιαγραφές άνοιξε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, στην ίδια γειτονιά με το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό του, CTC. Το Ortsag (Κεραμεικού 93-95 & Πλαταιών) περιγράφεται ως το nextgen street resto της πόλης που αντιστρέφει την έννοια της γαστρονομίας όπως την ξέραμε. Για να κάνεις την αρχή, αρκεί να διαβάσεις το όνομά του ανάποδα. Βιωσιμότητα, τεχνικές και διάθεση για πειραματισμούς μπαίνουν στο παιχνίδι και το αποτέλεσμα είναι κόμφορτ φαγητό όταν αναζητάς κάτι στα όρθια πριν ή μετά το ποτό. Με διπλό smashed μπιφτέκι, με φιλεταρισμένο μπούτι από βιολογικό κοτόπουλο, με σκουμπρί αλλά με μπρόκολο στη σχάρα, τα burgers καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, αλλά οι νόστιμες εκπλήξεις της ομάδας δε σταματούν εδώ.

Το Terroirist (Θουκυδίδου 12) στο Χαλάνδρι είναι ιδανικό για εκείνες τις βραδιές που θέλεις μια χαλαρή έξοδο για κρασί. Στεγασμένο σε μία όμορφη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, το wine bar έχει μία μοντέρνα κάβα που αγαπάει τα βιολογικά και φυσικής οινοποίησης κρασιά, όπως και τα orange, και προσφέρει τις μισές από τις 80+ ετικέτες που υπάρχουν σε ποτήρι. Η οινολόγος Χρύσα Γιατρά βρίσκεται στο πόστο της καθημερινά για να σε συνοδεύσει στο κελάρι και να σε καθοδηγήσει στην επιλογή σου. Για τους πιο μυημένους υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσουν κάποια πιο ακριβά κρασιά με τη μέθοδο του coravin. Ο Άγγελος Λάντος, που υπήρξε για χρόνια στο τιμόνι της Σπονδής, έχει επιμεληθεί ένα μενού με πιάτα ταιριαστά για το κρασί, και με σκοπό να μπαίνουν στη μέση.

Η φημισμένη τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα

Δε χρειάζεται να μένεις πάντα για γλυκό όταν βγαίνεις για φαγητό. Η τέλεια πάστα αμυγδάλου, με αληθινή σαντιγί, υπάρχει στον Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών). Το ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη, σε ένα κομμάτι της που εξελίσσεται σε μία νέα πιάτσα μετά την άφιξη και του καφενείου Αλλιώς. Η τούρτα και η πάστα αμυγδάλου είναι το πιο διάσημο γλυκό του, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα που δύσκολα βρίσκεις, καθώς τα παλιά μαγαζιά λιγοστεύουν συνεχώς. Μπορεί η νοσταλγία να σε κερδίζει με μία πρώτη ματιά όμως μένει ουσία, που είναι σταθερή ποιότητα στα υλικά και κατ’ επέκταση στα γλυκά. Αν είσαι της σοκολάτας, δοκίμασε μια κλασική σοκολατίνα, υπέροχα πληθωρική.