OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού να βγεις το Σαββατοκύριακο όταν θέλεις μαγειρευτά και μεζέδες στην Αθήνα

Παλιά και νέα στέκια στις γειτονιές της πόλης για να καθίσεις με την παρέα σου.

Αν το Σαββατοκύριακο σε βρίσκει με όρεξη για κάτι απλό, σπιτικό και νόστιμο, υπάρχουν μέρη που τιμούν το μαγειρευτό και τον καλό μεζέ. Στις γειτονιές της Αθήνας, θα βρεις χαλαρά στέκια – παλιά και νέα – όπου μπορείς να καθίσεις με την παρέα σου και να φας χωρίς πολλά-πολλά.

Λέλε Μάικο

Oneman.gr / Άσπα Κουλύρα

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην οδό Πέλλης είναι το Λέλε Μάικο, που ξεχωρίζει για την όμορφη αυλή του. Στην κουζίνα, η σεφ Έλλη Αθανασάκου διαμορφώνει έναν σταθερό κορμό μενού, στον οποίο προσθέτει ή αφαιρεί πιάτα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.

Ξεχωρίζει ο κόκορας με φρέσκα ζυμαρικά, τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με φέτα και μπάμιες τουρσί και το συκώτι σχάρας. Αγαπούν επίσης τις μουσικές βραδιές, έτσι μην εκπλαγείς αν ανάψει το κέφι.

ΛΕΛΕ ΜΑΙΚΟ

Παλιά Φάβα

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Είναι ωραίο να διατηρούνται τα παλιά μαγαζιά με σεβασμό στην ιστορία τους ενώ ταυτόχρονα κοιτάζουν μπροστά. Η νέα ομάδα του παλιού μαγειρείου δεν θέλησε να αλλάξει τίποτα από την ταυτότητα του μαγαζιού.

Ο χώρος ανανεώθηκε διακριτικά, με φρεσκάρισμα στους τοίχους, νέο πάτωμα και σύγχρονο εξοπλισμό στην κουζίνα ώστε να είναι πιο λειτουργική. Οι συνταγές της κυρίας Ντίνας, που παραμένει η ψυχή του μαγαζιού, έμειναν απαράλλαχτες, με μικρές μόνο διορθώσεις που κάνουν τη διαφορά. Εκτός από τα μαγειρευτά, στην Παλιά Φάβα ξεχωρίζουν ο μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας και τα μικρά ψαράκια ημέρας.

ΠΑΛΙΑ ΦΑΒΑ

Πλυτά

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το Πλυτά, που δανείζεται το όνομά του από την πλατεία στην οποία βρίσκεται είναι κάτι μεταξύ αναψυκτηρίου και ψησταριάς, αφού και λακέρδα παλαμίδα θα φας και χοιρινά μπριζολάκια.

Ο Περικλής Κοσκινάς και ο Μάριος Κοροβέσης από την Cookoovaya συνεταιρίστηκαν με τον Γιάννη Λουκάκη και τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη από τα Άκρα και έστησαν ένα μαγαζί υβρίδιο.

Στόχος είναι να υπάρχει ένας κορμός πιάτων που θα αλλάζει ανά εβδομάδα, με πιάτα ημέρας που έρχονται να προστεθούν σε αυτό. Το φαγητό είναι οι μνήμες και τα βιώματά τους αλλά και ό,τι τους αρέσει να τρώνε και οι ίδιοι όταν βρίσκονται με τους δικούς τους φίλους για ένα τσίπουρο.

Έτσι, λοιπόν, βρίσκεις μικρά πιάτα για τη μέση, όπως σκορδαλιά, μια νόστιμη ντομάτα με ελαιόλαδο και αφρίνα, ελιές, αμπελοφάσουλα, τουρσί ανάμεικτο, λίγδα στο αλάτι με λεμόνια αλλά και πατάτες γιαχνί με πράσα και συκώτι με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό.

Μεigma

Εδώ, θα πας από το πρωί για καφέ, γλυκά και επιλογές σε πρωινό, με έμπνευση από την παράδοση, όπως για παράδειγμα ο τραχανάς σε κατσικίσιο γάλα με φέτα και φουντούκια.

Όσο περνάει η ώρα, έχεις να επιλέξεις από μια ποικιλία μεζέδων, αλοιφές και πιάτα με πιο σύγχρονη ματιά, από κανελόνια στον φούρνο με κόκορα ραγού και κουνέλι στιφάδο με λαδοτύρι Μυτιλήνης μέχρι λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρύδι και πράσα σοτέ, αχνιστές βόνγκολες και καπνιστή ελληνική πανσέτα.

Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει 70 ετικέτες, όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, με κρασιά ήπιας οινοποίησης, βιολογικά και βιοδυναμικά, καθώς και μία προσεγμένη ποικιλία από αποστάγματα (βλ. Σιγάλας, Κατώγι Αβέρωφ, 35Ν κτλ).

Λελούδας

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Λελούδας κρατάει τις τιμές χαμηλά και διατηρεί τίμιες τις γεύσεις του. Εκτός από τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που είναι πιάτο σήμα κατατεθέν, θα φας πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια με κιμά, κεφτεδάκια αλλά και πιάτα ημέρας, όπως το ζυγούρι με ζυμαρικά.

Ο ΛΕΛΟΥΔΑΣ

Αξώτης

Στα υψώματα του Πολυγώνου, ο Αξώτης είναι μία ταβέρνα που φημίζεται για την τραγανή λεπτοκομμένη πατάτα και τα παϊδάκια του. Εξίσου νόστιμο μοσχαρίσιο λουκάνικο, αληθινό τζατζίκι και τυροκαυτερή.

ΑΞΩΤΗΣ

Λέσβιον

Λέσβιον OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Κρυμμένο πάνω σε μία από τις πολλές ανηφόρες του Γαλατσίου, το Λέσβιον παραμένει πιστό στην ταυτότητά του. Τα χταπόδια λιάζονται, οι γάτες νιαουρίζουν για μεζέ, οι συζητήσεις περί πολιτικών και αθλητικών «ανάβουν», τα ούζα διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα προϊόντα από τη Λέσβο είναι βασικοί πυλώνες της κουζίνας του: ελαιόλαδο, ούζο, λαδοτύρι, φέτα, χταπόδι.

Θα φας πατάτες κομμένες στο χέρι, ντοματοσαλάτα εξαιρετική, με φέτα από το χωριό του ιδιοκτήτη στη Λέσβο, παστά, όπως η σχεδόν βουτυρένια λακέρδα, και μαρινάτα ψαράκια. Δεν υπάρχουν φριτέζες στην κουζίνα, εδώ χρησιμοποιούν μόνο τηγάνια, και τα λάδια αλλάζονται και ανακυκλώνονται τακτικά.Το μοναδικό πιάτο με κρέας στον κατάλογο είναι τα κεφτεδάκια, που «γεννήθηκε» ως εναλλακτική για όσους δεν τρώνε ψάρια και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.