ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμη γουρουνοπούλα στην Αθήνα

Πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα για να φας γουρουνοπούλα με το κιλό, μερίδα ή ακόμα σε πίτα-τυλιχτό και sando.

Για τη λακωνική παράδοση, η μπουζοπούλα που περνιέται στη σούβλα και σιγοψήνεται για ώρες στα κάρβουνα, είναι ένα κλασικό πανηγυριώτικο έδεσμα. Μιλάμε φυσικά για τη γουρουνοπούλα, που είναι έτσι κι αλλιώς διαδεδομένη στη νότια Πελοπόννησο. Στην Καλαμάτα, πρόκειται για τον πιο αγαπημένο και διαδεδομένο μεζέ, τον οποίο βρίσκεις σε κάθε ταβέρνα.

Και για την υπόλοιπη Ελλάδα όμως, η γουρουνοπούλα είναι το φαγητό του χωριού, ψημένη συνήθως στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, που διεκδικεί πάντα μια θέση στο γιορτινό τραπέζι. Στην Αθήνα, υπάρχουν κάποιοι μερακλήδες που τιμούν τη γαλοπούλα και μάλιστα τη προσφέρουν σε διαφορετικές εκδοχές από τις συνηθισμένες, βλέπε σε τυλιχτό με πίτα ή ακόμα και sando. Αν αγαπάς το χοιρινό κρέας, οι παρακάτω διευθύνσεις θα σε αποζημιώσουν.

Με piccallily σάλτσα ή sando στο Γκαστόνε

Gastone

Το 2021, όταν άνοιξε το Γκαστόνε στο κέντρο της Αθήνας, τα νέα που ήθελαν τη γουρουνοπούλα σε ένα μαγαζί με μπάρα και βινύλια, ταξίδεψαν γρήγορα. Ο Κλεομένης Ζουρνατζής έβαλε τις σούβλες σε πρώτο πλάνο, με τη γουρουνοπούλα να κατέχει περίοπτη θέση στο μενού. Σήμερα, το εν λόγω πιάτο αποτελεί το χιτ του μαγαζιού, με τη γουρουνοπούλα να συνοδεύεται με σάλτσα piccallili ή να μπαίνει στο sando, στο διάσημο πλέον japanese sandwich.

Με τη μανιάτικη συνταγή στου Γιώργη

Πού θα φας νόστιμη γουρουνοπούλα στην Αθήνα

Για πολλούς, το γουρουνόπουλο γάλακτος με την τραγανή πέτσα και το ζουμερό κρέας να αχνίζει είναι μια από τις μικρές πολυτέλειες της ζωής. Στη Γουρουνοπούλα του Γιώργη ή στη Φραντζή, όπως μπορεί να το ακούσει κανείς, το ψήσιμο του κρέατος γίνεται σύμφωνα με τη μανιάτικη συνταγή και είναι υπόθεση τριάντα χρόνων. Μαλακό κρέας χωρίς κόκκαλο, πέτσα που κάνει το πολυπόθητο κρακ και το σερβίρισμα στην ιδανική θερμοκρασία είναι τα μυστικά της επιτυχίας του καταστήματος. Μπορείς να πάρεις από μερίδα μέχρι κιλό, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ζύγισμα.

ΜΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΤΖΗ

Σε πίτα – τυλιχτό στη Γουρουνοπούλα

Πού θα φας νόστιμη γουρουνοπούλα στην Αθήνα

Παραδοσιακή γουρουνοπούλα Πελλοπονήσου θα φας στο ομώνυμο ψητοπωλείο του Μοσχάτου, αλλά όχι μόνο με το κιλό. Εδώ, το ζουμερό κρέας μπαίνει και σε πίτα, με τα υλικά της αρεσκείας σου για ένα τυλιχτό που ξεφεύγει από τα κλασικά.

Με το κιλό στον Καλαματιανό

Αν η λεωφόρος Αθηνών είναι πέρασμα για σένα, στον Καλαματιανό θα βρεις πανηγυριώτικη γαλοπούλα με το κιλό, την οποία θα συνοδεύσεις με πατάτες τηγανητές. Φρόντισε όμως να έχεις κάνει ένα τηλέφωνο από πριν για να επιβεβαιώσεις τη διαθεσιμότητα του κρέατος.

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ Ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Στον φούρνο με πατάτες στο Όξο Νου

Μεζέδες και φαγητά με κρητικές καταβολές σερβίρει το Όξο Νου στα Εξάρχεια, αποτελώντας μία value for money επιλογή στην περιοχή. Στο μενού, φιγουράρει και η γουρουνοπούλα, η οποία ψήνεται στον φούρνο όπως και οι πατάτες που τη συνοδεύουν. Υπάρχει πάντα και η επιλογή για τηγανητές.