iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμο μπακαλιάρο στην Αθήνα

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά, ο απόλυτος συνδυασμός για την 25η Μαρτίου είναι ένα πιάτο που θα έπρεπε να τρώμε κι άλλες ημέρες του χρόνου.

Την 25η Μαρτίου, το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο, που συνδυάζεται παραδοσιακά με σκορδαλιά. Το πιάτο συνδέεται με τη νηστεία της Σαρακοστής, που ως η πιο αυστηρή καταλύεται δύο ημέρες με ψάρι. Μία από αυτές είναι και η 25η Μαρτίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Παρά το θρησκευτικό πρόσημο της ημέρας, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί πλέον μια παράδοση για νηστεύσαντες και μη.

Τηγανητός μόνο με αλεύρι ή σε τραγανό κουρκούτι, ξαλμυρισμένος ή ελαφρώς αλμυρός, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του στο ψάρι. Το ίδιο ισχύει και για τη σκορδαλιά που τον συνοδεύει – μερικοί την προτιμούν έντονη ενώ άλλοι θέλουν μία πιο ελαφριά εκδοχή της.

Όπως και να έχει, αν φέτος θέλεις να τιμήσεις το έθιμο και να αποφύγεις τη μαγειρική, οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σε ικανοποιήσουν.

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Σημείο συνάντησης για όσους εργάζονται στα πέριξ του Συντάγματος αλλά και πεινασμένους περαστικούς που βρίσκουν κατά τύχη τη στοά. Το «Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς» συνδυάζει κρεατικά και ψάρι και στο μενού του βρίσκεις σχεδόν πάντα μπακαλιάρο. Τώρα, που έχει την τιμητική του, μπορείς να τον συνδυάσεις με φάβα, σαλάτα, πατάτες τηγανητές και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

Σερσέ λα φαμ

Το αστικό καφενείο απέναντι από τη Μητρόπολη, ενδείκνυται για μέρες όπως η 25η Μαρτίου. Κάτι το προσεγμένο και ρετρό ντεκόρ του, κάτι ο ελληνικός που ψήνεται στη χόβολη και σερβίρεται με λουκουμάκι τριαντάφυλλο, σου θυμίζει τις γιορτές των παιδικών σου χρόνων. Στον κατάλογό του βρίσκεις παραδοσιακά πιάτα, όπως πίτες, καλαμάρι τηγανητό και χταποδάκι, με ενδιαφέρουσες προσθήκες και αλλαγές. Ο μπακαλιάρος υπάρχει κάθε μέρα στο μενού, όμως τώρα έχει την τιμητική του.

Ψαροταβέρνα η Άγκυρα

μπακαλιάρος αθήνα

Μια εκδρομή στο Λαύριο είναι πάντα καλή ιδέα. Δίπλα ακριβώς στην ψαραγορά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Άγκυρα, που μεταξύ των νόστιμων μεζέδων της (από γαύρο μαρινάτο και καλαμάρι) φημίζεται για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το κουρκούτι είναι πολύ ελαφρύ και η σκορδαλιά που συνοδεύει το ψάρι έχει την έντασή της. Αν φτάσεις μέχρι εδώ, αξίζει μια στάση στο ζαχαροπλαστείο «Νίτη» που μετρά πολλές δεκαετίες λειτουργίας και φημίζεται για τους εργολάβους του.

Ταβέρνα Μπαρμπαγιώργης

Η ταβέρνα του Μπαρμπαγιώργη στο Λαγονήσι είναι γνωστή για τη μεγάλη αυλή της (σοφή επιλογή αν ο καιρός είναι καλός) και βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τη θάλασσα. Μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα σου με έναν περίπατο στη θάλασσα, φτάνοντας μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο προσφέρει απρόσκοπτη θέα στον Σαρωνικό. Επιστρέφοντας για φαγητό, βρίσκεις προφανώς τη σπεσιαλιτέ της ημέρας, που δεν είναι άλλη από τον μπακαλιάρο – σκορδαλιά, αλλά και άλλα ψάρια, μεγάλα ή μικρά, καθώς επίσης θαλασσινά και μεγάλη ποικιλία σε συνοδευτικά και μεζέδες.

Εστιατόριο Γιάννης

Οι θαμώνες παραγγέλνουν από πριν τις μερίδες τους, καθώς ο μπακαλιάρος γίνεται ανάρπαστος. Τηγανητός με ελαφρύ κουρκούτι, που αρωματίζεται με λίγο ούζο, με τη σκορδαλιά από πατάτα να είναι το απόλυτο συνοδευτικό. Ταιριάζει ιδανικά με βραστά λαχανικά αλλά και πατάτες τηγανητές, για όσους θέλουν την ελληνική εκδοχή του fish n chips.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!