Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας οικονομικά στο κέντρο της Αθήνας

Μεζέδες, σάντουιτς και μαγειρευτά σε μαγαζιά που συνδυάζουν ποιότητα και καλή τιμή για την επόμενη έξοδό σου στην πόλη.

Η τουριστική ανάπτυξη που βιώνει το κέντρο της Αθήνας συμπαρασύρει και την εστίαση. Τα μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, ποτό και καφέ πληθαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς στο κέντρο της πόλης. Παρά όμως τις φαινομενικά αρκετές προτάσεις, οι επιλογές δεν είναι τόσες πολλές όταν μπαίνουν στην εξίσωση η τιμή και η ποιότητα.

Φυσικά, και διαφέρουν οι λόγοι που ωθούν τον καθένα από εμάς να επιλέξει ένα μαγαζί, όμως το πόσο οικονομικά θα μας βγει τελικά μία έξοδος, είναι σίγουρα ανάμεσα στα κριτήρια των περισσοτέρων, τα τελευταία χρόνια.

Και μπορεί η έννοια του value for money να είναι κάπως υποκειμενική και να χωράει μεγάλη συζήτηση ως προς τους παράγοντες που προσμετρούνται αλλά μπορούμε κάπως να συμφωνήσουμε ότι στο τέλος θέλεις να φας κάτι νόστιμο και καλό και να μην πληρώσεις πολλά χρήματα.

Στάνη γλυκά

Η Στάνη (Κοτοπούλη 10, Ομόνοια), το ιστορικό μαγαζί της Ομόνοιας που πλησιάζει τον ένα αιώνα ζωής, είναι η απάντηση από μέρους μου για όσους αναζητούν πρωινό ή brunch. Από την εξαιρετική τυρόπιτα ταψιού που φεύγει νωρίς μέσα στην ημέρα μέχρι τις περίφημες κρέμες και το γιαούρτι με μέλι, όλα τα προϊόντα του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου, είναι ποιοτικά και νόστιμα. Θα φας ολόφρεσκους λουκουμάδες με μέλι, πληθωρικό μιλφέιγ και φυσικά κρέμα σοκολάτα σαν να είσαι ακόμα παιδί. Το αντίτιμο για όλα τα παραπάνω είναι άκρως οικονομικό.

Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται και ο Λευτέρης ο Πολίτης, ένα θρυλικό μαγαζί στη Σατωβριάνδου που μέχρι και σήμερα διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση στο σουβλάκι του. Στο μενού υπάρχουν δύο επιλογές, ένα σουβλάκι με μπιφτέκι κι ένα με σουτζούκι, με πιο πολλά μπαχαρικά και πιο καυτερό. Η τιμή που θα πληρώσεις για το τυλιχτό αντιστοιχεί σε υλικά εξαιρετικής ποιότητας – από την αφράτη πίτα και τη γευστική ντομάτα μέχρι το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό που δίνει την απαιτούμενη δροσιά. Σε αυτά βάλε ολόσωστη ποσότητα αλατιού και καυτερής πάπρικας και έχεις την τέλεια γεύση.

σουβλάκι οικονομικά Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ανεβαίνοντας στα Εξάρχεια, το καφενείο Μόκα στη συμβολή της Καλλιδρομίου με τη Σπύρου Τρικούπη έχει τους δικούς του πιστούς θαμώνες, που το προτιμούν αφενός για την ησυχία της γειτονιάς κι αφετέρου για τις καλές τιμές. Θα βρεις μικρά πιάτα με τυράκια και ό,τι βγάλει η μικρή κουζίνα για μεζέ, ένα κρέας, ψαράκι, ακόμα και πιλάφι με μανιτάρια και γραβιέρα. Πρόσθεσε και μία παγωμένη μπύρα κι έχεις κάνει την ιδανική έξοδο, χωρίς να ξοδέψεις πολλά.

οικονομικά

Η Λόντζα της Γειτονιάς (Χαριλάου Τρικούπη 76) έρχεται να προστεθεί στα νεότερα, αλλά οικονομικά στέκια. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ταχυφαγείο που αναβιώνει γευστικές αναμνήσεις από όλη την Ελλάδα, με συνταγές των γιαγιάδων, παρουσιασμένες σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή από τη σεφ Αγάπη Μιχελή. Πατάτες με αυγά, παστίτσιο, χωριάτικες πίτες αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, όπως σουφλέ λαχανικών και βελουτέ σούπες είναι η απάντηση όταν αναζητάς ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητό.

Σταθερή αξία όταν αναζητάς κάτι στο χέρι που θα χορτάσει αλλά ταυτόχρονα θα σε χαροποιήσει ποιοτικά και γευστικά, παραμένει το Guarantee (Βεϊκου 41). Το σαντουιτσάδικο στο Κουκάκι φτιάχνει «γκουρμέ» σάντουιτς πριν ακόμα τρεντάρει ο όρος και συνδεθεί με φαγητά πολύπλοκα και ακριβά εστιατόρια. Από το προσεγμένο ψωμάκι μέχρι τα ψαγμένα αλλαντικά και τυριά, τα χειροποίητα μπιφτέκια και την ομελέτα που γίνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όλα τα υλικά είναι προσεκτικά επιλεγμένα και οι ιδιοκτήτες σέβονται τους (πιστούς) πελάτες τους.

οικονομικά

Στο Μετς, το Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9) αποτελεί το τελευταίο οχυρό για να φας νόστιμα, απλά και οικονομικά. Φτάνοντας στη βιτρίνα, αν δεις ότι έχει πίτα, κράτα οπωσδήποτε το κομμάτι σου (αν είναι γωνία, ακόμα καλύτερα) και στη συνέχεια δώσε την παραγγελία. Μουσακάς, λαχανοντολμάδες, κεφτέδες, γιουβαρλάκια και φυσικά λαδερά έχουν πάντα προτεραιότητα στη λίστα μου και συνοδευόνται απαραιτήτως από βραστά λαχανικά και ψωμί (όχι sourdough, αλλά το κλασικό του μαγειρείου απαραίτητο για τις βούτες σε λάδι και ζουμί).