Rey Lopez/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα καλύτερα burgers στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπέργκερ, διαλέγουμε κάποια από τα μαγαζιά που απογειώνουν το απόλυτο comfort food.

Πάει καιρός που το burger δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το fast food και το hangover. Υπάρχουν πια αρκετές διευθύνσεις στην πόλη που υπερηφανεύονται για τα καλοφτιαγμένα burgers τους, δίνοντας σημασία στην πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να βρίσκεις πλέον πολύ καλές επιλογές στα εστιατόρια της Αθήνας.

Μάλιστα το burger εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Έτσι, εκτός από patty με μοσχαρίσιο κιμά, οι chefs δίνουν αξία στο κοτόπουλο και πειραματίζονται με υλικά εκτός κρέατος. Και κάπως έτσι, ο καθένας μπορεί να βρει εκεί έξω το αγαπημένο του burger, είτε αναζητά ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι είτε μια χορτοφαγική εκδοχή.

Στο Ekiben για Birdman Smash

One burger to rule them all. Ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο και το Birdman Smash του Άρη Βεζενέ είναι η δική μου ένοχη απόλαυση. Έξι υλικά κάνουν τη διαφορά: κρέας από grass fed και ενίοτε συνταξιοδοτημένες αγελάδες με blend που βασίζεται σε μία nose to tail διαχείριση της πρώτης ύλης, δύο φέτες American Cheese, χειροποίητη tonkatsu ketchup, μαρούλι και κρεμμύδι ψιλοκομμένα σε ειδικό μαντολίνο και potato rolls που αγκαλιάζουν ιδανικά όλα τα παραπάνω. Εξίσου νόστιμο είναι το Chicken Katsu με μπούτι κοτόπουλο, ιαπωνική coleslaw, πίκλα αγγουριού και wasabi aioli.

Στο Guerilla Chef Burgers για Double Cheeseburger

Εδώ τα πράγματα είναι αυστηρώς απλά, αφού ο Fahd έστησε ένα μονοθεματικό street food αφιερωμένο στο cheeseburger. Single και double cheeseburger, δηλαδή μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα είναι τα συστατικά που χρειάζονται για να δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα. Στον Νέο Κόσμο βρίσκεις το δεύτερο κατάστημα του GCB.

GUERILLA CHEF BURGERS

Στο Tarantino για Hangover burger

Με μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά Black Angus, cheddar, τραγανό μπέικον, ντομάτα, iceberg, αυγό τηγανητό και τη δική τους χειροποίητη σος, αυτό το burger θα το αναζητήσεις ξανά και ξανά. Όλα τα υλικά είναι προσεγμένα, από το φρέσκα μπιφτέκια που ζυμώνονται καθημερινά μέχρι τα αφράτα ψωμάκια μπριός που κλείνουν μέσα τους λαχταριστούς συνδυασμούς.

 

Στο Four Hands για υπαίθριες εξορμήσεις

Γνωρίσαμε το δίδυμο Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο από τη δουλειά τους στο Delta Restaurant. Μπορεί οι δρόμοι τους να χώρισαν από το μισελενάτο εστιατόριο αλλά συναντιούνται στο street food του Κεραμεικού. Smash burger με αφράτο ψωμάκι σε τρεις λαχταριστές εκδοχές: cheeseburger, double cheeseburger αλλά και το Oklahoma style.

Στο Hanky Panky για τέλειο cheeseburger

Ένα άλλο μπεργκεράδικο το οποίο φέρει τη σφραγίδα βραβευμένου σεφ είναι το Hanky Panky στα Πετράλωνα. Εδώ, βρίσκεις τον Γρηγόρη Κίκη. Το project του στην πλατεία Μερκούρη, θυμίζει vintage american street food της δεκαετίας του ’90 και προσφέρει cheeseburger με χειροποίητο ψωμάκι brioche αλλά και διπλό smashed burger, τσένταρ, κρεμμύδι, πίκλα και μαγιονέζα δικής τους παρασκευής. Εκτός από burgers, φτιάχνουν επίσης σάντουιτς, τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες ενώ για κλείσιμο έχει τέλειο παγωτό μηχανής. Το βρίσκεις και στο Παλαιό Φάληρο.

Στο Ortsag για double smashed από κιμά Βlack Angus

Εδώ ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, μαζί με τους Κώστα Μπαρούτη και Χρήστο Ρήγα, προσφέρουν νόστιμα και προσεγμένα burgers όπως τα φαντάζονταν και τα επιθυμούσαν οι ίδιοι. Άνοιξαν το street food τους μερικά βήματα μακριά από το CTC, προκειμένου να υπάρχει μία σύνδεση με τις δύο κουζίνες, αφού πολλά υλικά από το fine dining εστιατόριο χρησιμοποιούνται στο Ortsag. Στο μενού βρίσκεις burger, όπως το double smashed από κιμά Βlack Angus, χειροποίητη μαγιονέζα τηγανητού αυγού, αλλά και άλλα είδη burger όπως το Chicken Burger, Falafel Burger, Κοντοσούβλι Burger και Fish Burger με σκουμπρί. Για κλείσιμο μπορείς να δοκιμάσεις το soft ice cream τους.

Στο Nob για chicken buttermilk

Αποτελεί έμπνευση του Βαγγέλη Λεούση από τα Meraki, Zuma, Oma μαζί με τον συνέταιρό του Πέτρο Φουστέρη. Μικρό μενού με επιλογές από cheeseburger και wagyu burger μέχρι brisket, chicken buttermilk και vegetarian με μπιφτέκι ρεβυθιού-μανιταριού. Μπορείς να τα πάρεις για take away είτε να κάνεις μία στάση και να τα απολαύσεις στα σκαμπό του μαγαζιού. Όλα αυτά συνδυάζονται τέλεια με ελληνικές craft μπίρες.

Στο Starlight και για μετά το ποτό

Το Starlight έφερε μια αμερικάνικη αύρα στο κέντρο της πόλης. Η ομάδα του Bless Me Father λίγα μέτρα πιο μακριά, δημιούργησε ένα spot που εστιάζει σε smash burgers, χρησιμοποιώντας φρέσκο, χειροποίητο μείγμα Black Angus. Το μενού είναι λιτό αλλά προσεγμένο: Double Cheese και House Burger, με τραγανά άκρα και ζουμερό εσωτερικό, ενώ το «burger του μήνα» κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Με ώρες λειτουργίας από τις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ, είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια γευστική στάση μετά την έξοδο.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.