Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα καλύτερα σοκολατάκια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Πραλίνες που λιώνουν στο στόμα, τρουφάκια με ιδιαίτερες γεμίσεις, vintage με αρωματικά λικέρ και βραχάκια από οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας.

Μπορεί να μην είσαι μεγάλος υποστηρικτής της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου – αν και είναι ωραίο να γιορτάζουμε την αγάπη και τον έρωτα, αλλά δεν γίνεται να πεις όχι σε ένα κουτί σοκολατάκια. Κατέχουν επάξια την πρώτη θέση, με τις συνθέσεις λουλουδιών και τις καρδούλες να ακολουθούν.

Πραλίνες που λιώνουν στο στόμα, τρουφάκια με ιδιαίτερες γεμίσεις, vintage με αρωματικά λικέρ και βραχάκια είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις. Να είσαι σίγουρος ότι τα σοκολατάκια καλύπτουν όλα τα γούστα, καθώς αποτελούν έναν καμβά για να δημιουργήσει ο εκάστοτε σοκολατοποιός. Θα τα δεις στολισμένα, ζωγραφισμένα, ενίοτε λαμπερά να μοιάζουν με κοσμήματα, αφού προορίζονται να κάνουν τον παραλήπτη χαρούμενο.

Η ιστορία που συνδέει την αγάπη με τη σοκολάτα μάς πηγαίνει μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω, στους Αζτέκους. Αυτός ο αρχαίος πολιτισμός την κατανάλωνε ως ελιξίριο και αυτή είναι μία αφετηρία για να συνδεθεί η σοκολάτα με την αγάπη και τον ρομαντισμό.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια «ανεβαστικά» στοιχεία που ευθύνονται για το καρδιοχτύπι, όπως τα σάκχαρα και η καφεϊνη. Αν σε αυτά προσθέσεις και την ωραία αίσθηση του βούτυρο κακάο που λιώνει αργά, τότε κάπως έτσι φαντάζει ο έρωτας.

Το ζαχαροπλαστείο του Ασημακόπουλου (Χ.Τρικούπη 82) δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας από το 1915. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που καλό είναι να έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου. Σοκολατάκια ρετρό γεμιστά με ρούμι ή ουίσκι, χωρίς ζάχαρη με σοκολάτα υγείας ή γάλακτος και ξηρούς καρπούς και φυσικά σε σχήμα καρδιάς σε διάφορες γεύσεις ειδικά για την ημέρα.

Πρωταγωνιστές είναι όμως και τα τρουφάκια που εδώ κάτω από την επικάλυψη τρούφας κρύβεται ένα σου γεμιστό με κρέμα.

Τσίλι, βασιλικός, λουίζα με κανέλα, ξύσμα πορτοκάλι, γλυκάνισος, δεντρολίβανο και μπαχάρια μπλέκονται μαγικά με τη σοκολάτα Valhrona που χρησιμοποιεί ο Αριστοτέλης, ο επίμονος σοκολατοποιός του Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49). Τα σοκολατάκια του μπαίνουν σε κουτιά που όλοι θέλουν να ανοίξουν και οι δημιουργίες του ταιριάζουν με καφέ, ροφήματα, κρασί και αποστάγματα.

Στο μικρό φούρνο – ζαχαροπλαστείο του Σπύρου Κυριακόπουλου στο Παγκράτι, η σοκολάτα είναι παρούσα σε κάθε γλυκό αφού είναι το αγαπημένο υλικό του ιδιοκτήτη. Στο Μεράκι (Αντίνορος 9) χρησιμοποιούν αποκλειστικά ΙΟΝ και στη βιτρίνα – ψυγείο βρίσκεις μία μικρή παραγωγή από σοκολατάκια, όπως βραχάκια και τρουφάκια (με σοκολάτα υγείας ή με γάλακτος και κακάο) που τα κάνεις μία μπουκιά.

Στο ζαχαροπλαστείο του Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών) στην Κυψέλη, που φημίζεται για την τούρτα και πάστα αμυγδάλου, βρίσκεις ένα σπάνιο στις μέρες μας γλύκισμα. Τα μαρόν ντε γκιζέ είναι γεμιστά με αλεσμένο κάστανο και μία γενναιόδωρη επικάλυψη σοκολάτας. Ο Παναγιώτης Μπόζας επιλέγει για τα γλυκά του τις καλύτερες πρώτες ύλες, με πολλές από αυτές να προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το βούτυρο από τη Μυτιλήνη και τα αμύγδαλα από τον Βόλο.

Στη σοκολατερί ÉSOPHY (Λ. Κηφισίας 357), οι κασετίνες με τις πραλίνες για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι ήδη διαθέσιμες προς απόλαυση, με σοκολάτα γάλακτος, βούτυρο αμυγδάλου και φραμπουάζ. Το ίδιο ισχύει και για τη Limited Edition Dragée Collection, σε διαφορετικές γεύσεις όπως φιστίκια Αιγίνης και λευκή σοκολάτα, βατόμουρα με λευκή σοκολάτα και τραγανές μπουκιές δημητριακών με σοκολάτα εμπλουτισμένη με φραμπουάζ.

Μία κασετίνα με σοκολατάκια που κερδίζουν τις εντυπώσεις προσφέρει το Ourse (Μιστρά 39) ένεκα της ημέρας, σε τρεις ιδιαίτερες γεύσεις: τριαντάφυλλο, καραμέλα και σοκολάτα με passion fruit. Μπορεί να μην φτιάχνονται ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά ταιριάζουν ιδανικά στην περίσταση. Ο λόγος για τα «κοτσανάκια» που τα βρίσκεις μόνιμα στον Τίλλα (Α. Τριάδος 2) και πρόκειται για ένα ολόκληρο κεράσι μέσα σε γλάσο και λικέρ από το φρούτο, με επικάλυψη σοκολάτα υγείας. Ειδικά για την ημέρα, θα βρεις τις διάσημες σοκοφρέτες του ζαχαροπλαστείου σε σχήμα καρδιάς.

Χειροποίητα τρουφάκια με σοκολάτα γάλακτος και Bailey’s, λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο δαμάσκηνα και φυστίκια Αιγίνης ή με λάιμ και καρύδα, μαύρη σοκολάτα με μπαχαρικά και πιπέρι καγιέν και λευκή σοκολάτα με λεμόνι, παπαρουνόσπορο και cranberries είναι όσα θα βρεις στο Choc O’ Rock (Βουτσινά 105). Μπαίνουν σε πανέμορφα κουτιά, τα οποία αργότερα θα μείνουν ως διακοσμητικά. Αξίζει να γεμίσεις ένα και με τις δικές τους καριόκες, με γέμιση λεμόνι, ελαιόλαδο, κάρδαμο, cranberries και φιστίκι Αιγίνης και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.