© Tourette Photography / Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε εκτός κέντρου, από Τζιτζιφιές μέχρι Βάρη

Γαρίδα στο τηγάνι, καλαμάκια στα κάρβουνα, ταϊλανδέζικο και σπιτική ιταλική κουζίνα μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας έχει εξελιχθεί σε έναν γαστρονομικό παράδεισο, αφού πλέον βρίσκει ο καθένας ό,τι επιθυμεί – από γκουρμέ φαγητό στο χέρι μέχρι ψαγμένα eateries. Μετά είναι οι πιάτσες. Παγκράτι, πλατεία Βραζιλίας, Κυψέλη και Νέος Κόσμος ανήκουν στις περιοχές που βλέπουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται.

Μέρη που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εκτός πόλης και δεν έμπαιναν ίσως τόσο πολύ στον στόχο των mainstream επιλογών, έχουν αναδειχθεί σε τοπ προορισμούς της Αθήνας.

Η πόλη όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση (μόνο) το κέντρο, καθώς κάθε γειτονιά έχει τη δική της χάρη. Κυρίως όμως, έχει τα δικά της μυστικά. Από τις Τζιτζιφιές μέχρι τη Βάρη κι από τον Πειραιά ως την Πεντέλη, συγκεντρώσαμε τα  μέρη για τα οποία αξίζει να κάνεις μερικά χιλιόμετρα παραπάνω.

Νapul’é Italian Comfort Food στη Βάρη

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο σύζυγός της Francesco Ciccio έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, στήνοντας το εστιατόριό τους στα Νότια προάστια. Μετά από τη ζωή τους στην Ιταλία, οι δυο τους αποφάσισαν να συστήσουν στο αθηναϊκό κοινό τη σπιτική και νόστιμη κουζίνα της γειτονικής χώρας.

Στο Νapul’é, τα πόστα είναι χωρισμένα. Η Μάγκυ είναι υπεύθυνη για τη μαγειρική και τα φανταστικά πιάτα που έρχονται στο τραπέζι σου, από την carbonara και τα arancini μέχρι το risotto ενώ ο Francesco βάζει όλη του την τέχνη στην πίτσα. Λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη που στολίζεται με παραδοσιακά ιταλικά υλικά, με φυσικό προζύμι και ξεκούραση 48 ωρών.

Λευτέρης στις Τζιτζιφιές

Είναι αυτές οι ζεστές βραδιές που θέλεις να φορέσεις άνετα ρούχα και να βγεις για φαγητό σαν να βρίσκεσαι στην αυλή ενός χωριού. Στο ψητοπωλείο του Λευτέρη, σε μία ήσυχη γειτονιά στις Τζιτζιφιές, σε περιμένουν τραπεζάκια στον άνετο εξωτερικό χώρο και η χαλαρή διάθεση μιας οικογενειακής ταβέρνας. Το μενού περιλαμβάνει μπιφτέκια, μερίδα και σε πίτα, σαλάτα, τζατζίκι, πατάτες και φυσικά παγωμένες μπύρες.

Rouan Thai στον Πειραιά

Το σπίτι της Ταϊλάνδης μπορεί να μην είναι πλέον μυστικό για πολλούς από εμάς, αλλά σίγουρα βρίσκεται εκτός του κλασικού χάρτη των εξόδων μας. Στην Τρούμπα, λοιπόν, στο στενό της Νοταρά, το Roun Thai ταΐζει καθημερινά ένα ετερόκλητο κοινό με τα παραδοσιακά πιάτα του. Εργαζόμενοι στις γύρω εταιρείες, Πειραιώτες που έχουν ανακαλύψει τη νοστιμιά αυτή της κουζίνας, Ασιάτες και λοιποί τουρίστες και φυσικά οι foodies αυτής της πόλης που αναζητούν ό,τι πιο ψαγμένο.

Κανάρια στο Μοσχάτο

Από το 1950, αυτή η αυθεντική ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο επιδεικνύει μαεστρία στο τηγάνι και τη σχάρα, με φρέσκα ψάρια από τις Κυκλάδες και γάμπαρη από τον Πλαταμώνα. Η αυλή με την κληματαριά να χαρίζει τη δροσιά της, αναδεικνύεται σε ιδανικό προορισμό για τα καλοκαιρινά βράδια. Εδώ, διαλέγεις και ζυγίζεις μόνος σου τα ψάρια, από μπαρμπούνια και συναγρίδες μέχρι φαγκρί. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μενού έχουν οι γαρίδες, που έρχονται στο τραπέζι σου τηγανητές και ζουμερές.

Ιορδάνης στην Πεντέλη

Ιορδάνης iStock

Διάσημος για τα καλαμάκια του στα κάρβουνα, ο Ιορδάνης ενδείκνυται για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Κι αυτό γιατί νιώθεις σαν να τρως πραγματικά στην εξοχή, καθώς διαθέτει άνετο χώρο κάτω από τα δέντρα. Εκτός από τα καλαμάκια, στα κάρβουνα ψήνονται επίσης μπριζόλες και μπιφτέκια για να καταφτάσουν στο τραπέζι σου με τζατζίκι, πατάτες τηγανητές, σαλάτα και άλλα ορεκτικά.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!