
Πού τρώμε τον Ιούνιο στην Αθήνα
Από οικογενειακές κυριακάτικες συγκεντρώσεις και παγωμένες βότκες δίπλα στην πισίνα, μέχρι ταράτσες με αέρα Μεσογείου, το φαγητό παραμένει - και το φετινό καλοκαίρι - η πιο απολαυστική μορφή απόδρασης.
- 28 ΜΑΙ 2025
Ο Ιούνιος στην Αθήνα σηματοδοτεί την εποχή που απολαμβάνουμε καλύτερα τις εξόδους μας για φαγητό σε δροσερά μέρη. Η ανάγκη για έξοδο μεταφράζεται σε αναζήτηση για νέες γεύσεις, δροσερά πιάτα και αυθεντικές εμπειρίες.
Από μία μυστική ταράτσα δίπλα στο Καλλιμάρμαρο σε μία iconic πισίνα στα βόρεια προάστια, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού αναζητάμε «το κάτι» παραπάνω από την αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή.
Ο Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στο κυριακάτικο μεσημεριανό, μέσα από το νέο Sunday Lunch του Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34, Αθήνα). Μενού που ακροβατεί ανάμεσα στη μνήμη και την καινοτομία, με πιάτα που ενώνουν το comfort με το σύγχρονο: σαγανάκι με καπνιστό τυρί και chutney, σπαγγέτι με μπλε καβούρι Κατερίνης, πανσέτα, μανιτάρια με αυγά και τρούφα αλλά και ossobuco με παλαιωμένη γραβιέρα.
Η πρόταση εξελίσσεται κάθε Κυριακή, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, παραμένοντας πάντα πιστή στην zero waste φιλοσοφία του εστιατορίου – όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και τα πάντα αποκτούν δεύτερη γευστική ζωή. Για τα παιδιά υπάρχει ξεχωριστό μενού, προσεγμένο και οικείο.
Στο Νέο Ηράκλειο, το MooCasa (Μαρίνου Αντύπα 66, Ν. Ηράκλειο) λειτουργεί σαν μια μεταφορά της γευστικής Νέας Υόρκης του μεσοπολέμου στα προάστια της Αθήνας. Το signature πιάτο του -Steak & Lobster για δύο – είναι μια σύνθεση αμερικανικού steakhouse: flatiron steak με αστακό Jamaica, τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ακρίβεια του ψησίματος και τη δυνατότητα επιλογής premium κοπών βοδινού ή άλλων ειδών αστακού, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Το Raw Bar ανεβάζει τον πήχη με στρείδια, χαβιάρι και θαλασσινά platters, ενώ το Sunday brunch εμπλουτίζεται με πιο comfort επιλογές.
Το μενού κινείται μεταξύ Ιαπωνίας και Μεσογείου: wagyu καρπάτσιο, beef nigiri, ceviche, lobster rolls και χοιρινά short ribs συναντούν κυρίως πιάτα με Kobe beef A5, Porter House ελληνικής φάρμας ή seafood fettuccine. Ένα εστιατόριο που ποντάρει στη λεπτομέρεια και την ποιότητα χωρίς υπερβολές.
Η εμβληματική πισίνα του Semiramis στην Κηφισιά γίνεται το σκηνικό για ένα νέο κεφάλαιο του Κoumkan (Χ. Τρικούπη 48, Κηφισιά), που μεταφέρει τη φιλοσοφία του σε πιο καλοκαιρινή εκδοχή. Το poolside μενού, διαθέσιμο από τις 11 το πρωί, περιλαμβάνει δροσερές σαλάτες, δημιουργικά snacks και ανάλαφρα πιάτα που απολαμβάνονται είτε στις ξαπλώστρες είτε στη βεράντα.
Από τις 7 και μετά, το σκηνικό αλλάζει: η μουσική δυναμώνει, τα cocktails βγαίνουν στο προσκήνιο και το φαγητό παίρνει πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με καλοκαιρινές γεύσεις που συνεχίζουν το αφήγημα της κομψότητας και της απόλαυσης.
Στην καρδιά της Αθήνας, το Humain (Άγρας 43, Αθήνα) λειτουργεί σαν καταφύγιο από την αστική καθημερινότητα. Η πράσινη του ταράτσα, με φόντο τον αθηναϊκό ουρανό, προσφέρει μια πιο slow living εμπειρία.
Ο Βασίλης Σγουρομάλλης προτείνει μια σειρά από ευρηματικά cocktails, ενώ ο Χρήστος Φώτος διαμορφώνει ένα μενού με μεσογειακή ψυχή, εμπνευσμένο από αναμνήσεις και πρώτες ύλες της περιοχής. Μπορεί κανείς να επιλέξει à la carte ή να αφεθεί στη ροή του μενού γευσιγνωσίας, για ένα δείπνο που κλείνει ιδανικά μια καλοκαιρινή μέρα στην πόλη.
Η πόλη προσφέρει επιλογές που δίνουν γεύση στις μέρες και νόημα στις εξόδους. Από οικογενειακές κυριακάτικες συγκεντρώσεις και παγωμένες βότκες δίπλα στην πισίνα, μέχρι ταράτσες με αέρα Μεσογείου και steak με γαστρονομική ακρίβεια, το φαγητό παραμένει – και το φετινό καλοκαίρι – η πιο απολαυστική μορφή απόδρασης.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.