Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τον Μάιο στην Αθήνα

5 μαγαζιά για να τσιμπήσεις νόστιμα και χαλαρά, να πιεις ελαφριά cocktails και να νιώσεις ότι ο χρόνος δεν σε κυνηγά.

Ο ερχομός του Μαϊου εντείνει την αίσθηση της άνοιξης και δημιουργεί την ανάγκη για βόλτες εκείνη την τέλεια ώρα που οι νεραντζιές της Αθήνας μοσχοβολούν. Σε μία πόλη που τα γαστρονομικά νέα τρέχουν συνεχώς, κάνουμε μία παύση και ξεδιαλέγουμε μέρη που ταιριάζουν στην εποχή. Για να τσιμπήσεις νόστιμα και χαλαρά, να πιεις ελαφριά cocktails και να νιώσεις ότι ο χρόνος δεν σε κυνηγά.

Πόσα μαγαζιά μπορεί να χωρέσει η Αγίας Ζώνης; Ακόμα ένα από ό,τι φαίνεται, καθώς το Arizona Dream (Αγίας Ζώνης 42) είναι από τα πιο πρόσφατα που προσγειώθηκαν στον όμορφο πεζόδρομο. Ένα καφενείο που αποτελεί οικογενειακή υπόθεση κι έχει γίνει στέκι μέσα στους περασμένους μήνες.

Συνταγές νόστιμες, μαμαδίστικες, με πρώτες ύλες (και έμπνευση) ενίοτε από τη Νάξο, όπως μπιφτεκάκια τυλιχτά με μελιτζάνα, σκιουφιχτά με μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας, χοιρινό ριγανάτο, φάβα με μαριναρισμένη ρέγγα και τυροπιτάτια με φέτα. Θα πιεις αποστάγματα, σπιτικά αναψυκτικά αλλά και τσάι, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Και τι καλύτερο από το να τα συνδυάσεις με τα χειροποίητα γλυκά.

ΣΤΗΒΣ Α.Ε. / ΣΤΗΒΣ Α.Ε./Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr

Ο Κεραμεικός είναι ανάμεσα στις περιοχές που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους. Στην οδό Σαλαμίνος, τα χαμηλά σπίτια, τα διατηρημένα κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τα φροντισμένα παρτέρια και τα σκιερά δέντρα συνθέτουν έναν όμορφο πεζόδρομο.


Το ΣΤΗΒΣ Α.Ε. (Σαλαμίνος 42) ήταν το πρώτο εστιατόριο που προσγειώθηκε εδώ, με τον ιδιοκτήτη και σεφ να αλλάζει το προηγούμενο κόνσεπτ του, εστιάζοντας στην deep dish πίτσα (που η φήμη της έρχεται από το Σικάγο) και τα πληθωρικά burgers. Πληθωρικά ορεκτικά και cocktails συνοδεύουν τις παραπάνω προτάσεις, σε ένα χαλαρό περιβάλλον που ενδείκνυται τόσο για τα ηλιόλουστα μεσημέρια όσο και για τα ζεστά βράδια. Ακόμα πιο ωραία είναι στα τραπεζάκια έξω.

Μεταφερόμαστε σε έναν άλλον ωραίο πεζόδρομο της πόλης όπου το Ma Che Vuoi (Καλαμιώτου 15) φέρνει έναν αέρα αυθεντικής ιταλικής spritzeria στο κέντρο της Αθήνας. Ο σεφ Μάριος Ματζοράκης ηγείται της κουζίνας, δημιουργώντας πιάτα που τιμούν την ιταλική παράδοση. Όλα είναι χειροποίητα: από τα αλλαντικά και το ψωμί μέχρι τα φρέσκα ζυμαρικά.

Η ζύμη της πίτσας, 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας, ψήνεται σε φούρνο που δεσπόζει στη σάλα, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις.

Στο μπαρ, δίνεται έμφαση στο aperitivo, με μια προσεγμένη λίστα από αυθεντικά ιταλικά spritz, από το κλασικό Aperol Spritz μέχρι δημιουργικές παραλλαγές με νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων.

Pizzaiolo

Κρυμμένο σε έναν ήσυχο δρόμο του Χολαργού, το Pizzaiolo (Ασπασίας 63) ξεφουρνίζει ναπολιτάνικη πίτσα με μαεστρία και αφοσίωση. Το μυστικό κρύβεται στο ζυμάρι, που παρασκευάζεται φρέσκο καθημερινά στο εργαστήριο του εστιατορίου, ζυμώνεται αργά και αναπαύεται όσο χρειάζεται. Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι απλή αλλά αδιαπραγμάτευτη: ποιοτικά προϊόντα που θα επέλεγε κανείς για το σπίτι του.


Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, τα φρέσκα λαχανικά και τα επιλεγμένα τυριά συνθέτουν πιάτα που αναδεικνύουν την απλότητα και την αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας. Εκτός από τις πίτσες, το μενού περιλαμβάνει πλούσιες σαλάτες και μια ποικιλία από αυθεντικά ιταλικά ζυμαρικά. Όλα αυτά σε μία ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Μακαρούνες

Αγαπάμε τους υδατάνθρακες, είναι γεγονός. Έτσι, οδηγούμαστε στις Μακαρούνες (Αιμιλίου Βεάκη 70) στο Περιστέρι όπου ο Villem Keizer φτιάχνει τα χειροποίητα ζυμαρικά του, συνδυάζοντάς τα με ελληνικά προϊόντα και βγαίνοντας από τα σύνορα της ιταλικής και ελληνικής κουζίνας.

Μην αναζητήσεις λοιπόν τυπικές συνταγές, αφού ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ ξεφεύγει από την πεπατημένη.

Συνδυάζει τις φρέσκες καραβίδες με ψιλοκομμένο αρμένικο παστουρμά, το αρνάκι με ψητές αγκινάρες τουρσί και τα cappelletti με μπακαλιάρο και πατάτα, βουτυράτη σάλτσα ψαριού, μους ταραμά και φρέσκα μυρωδικά. Θα πιεις ωραία κρασιά σε μία ατμόσφαιρα χαλαρή και ανεπιτήδευτη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.