Scott Olson/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Πού τρως deep dish πίτσα στην Αθήνα

Η πληθωρική πίτσα από το Σικάγο, με τους φανατικούς οπαδούς, φτιάχνεται και στην πόλη.

Η deep dish ή Chicago style πίτσα είναι συνώνυμη με το Σικάγο. Μια ψωμένια βάση που μοιάζει με τάρτα και καλύπτεται από στρώσεις μοτσαρέλας και σάλτσα ντομάτας είναι το τέλειο οχύρωμα, θα μπορούσαν να ισχυριστούν κάποιοι, ενάντια στους κρύους χειμώνες της αμερικάνικης πόλης. Για όποιον έχει συνηθίσει τα λεπτά κομμάτια της νεοϋορκέζικης πίτσας ή τις πιο ντελικάτες ναπολιτάνικες, η deep dish φαντάζει υπερβολικά πληθωρική. Στο παρελθόν, ο (Νεοϋορκέζος) κωμικός Jon Stewart είχε καταγγείλει μέσα από το Daily Show, ότι δεν πρόκειται για πίτσα αλλά για «μια γ@μημένη γάστρα». Ποιος μπορεί όμως πραγματικά να αντισταθεί στο δέλεαρ τόσων λιωμένων τυριών; Οι οπαδοί εκεί έξω είναι πολλοί.

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή την πληθωρική πιτσα; Σύμφωνα με τον μύθο που διαιωνίζεται από την Pizzeria Uno στο Σικάγο, ο Ike Sewell, ο αρχικός ιδιοκτήτης της Uno, εφηύρε την deep dish το 1943. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από τον Rudy Malnati ή/και τη μαγείρισσα Alice May Redmond. Η Pizzeria Uno ήταν αρχικά γνωστή ως The Pizzeria και στη συνέχεια ως Pizzeria Riccardo (από τον άλλο ιδρυτή Ric Riccardo), αλλά όταν ο Sewell και ο Riccardo άνοιξαν την Pizzeria Due ένα τετράγωνο πιο πέρα το 1955, ονόμασαν το πρώτο τους κατάστημα Pizzeria Uno.

deep dish pizza Το τυρί μπαίνει στο κάτω μέρος ενώ τελευταία προστίθεται η σάλτσα ντομάτας / iStock
Το τυρί μπαίνει στο κάτω μέρος ενώ τελευταία προστίθεται η σάλτσα ντομάτας

Συχνά η stuffed πίτσα σχετίζεται με την deep dish, καθώς και η πρώτη εμφανίστηκε στο Σικάγο, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέονται. Η γεμιστή πίτσα εμφανίστηκε το 1974, όταν το Nancy’s και το Giordano’s άνοιξαν τις πόρτες τους. Ισχυρίστηκαν ότι η έμπνευσή τους προήλθε από τις παλιές οικογενειακές συνταγές της ιταλικής πασχαλινής πίτας scarciedda. Αυτές οι αλμυρές πίτες έχουν κρέας ή/και τυρί γεμισμένο ανάμεσα σε δύο στρώματα κρούστας.

Πίσω στη Chicago style πίτσα τώρα, που η φήμη της εξαπλώθηκε στην Αμερική κι έχει ξεπεράσει τα σύνορά της, η ζύμη της είναι βουτυράτη και πιέζεται πάνω στις πλευρές του ταψιού, σχηματίζοντας μια λεκάνη για ένα παχύ στρώμα τυριού και γέμισης. Το ταψί λαδώνεται για να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και επίσης δημιουργεί ένα εφέ τηγανίσματος στις άκρες της κρούστας. Όσον αφορά τις γεμίσεις, αυτές τοποθετούνται σε στρώσεις με αντίστροφη σειρά, με το τυρί στο κάτω μέρος, τυχόν κρέας και λαχανικά στη μέση και τη σάλτσα ντομάτας στην κορυφή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το κάψιμο του τυριού, λόγω του μεγαλύτερου χρόνου ψησίματος που απαιτείται για τις deep dish πίτσες.

 

 

 

Deep dish πίτσα στην Αθήνα

Από το Σικάγο στον Κεραμεικό και συγκεκριμένα στο Steve`s Deli Tavern (Σαλαμίνος 42), απολαμβάνεις την πιο ορίτζιναλ εκδοχή. Στο μενού βρίσκεις έξι διαφορετικές συνταγές, από την κλασική Μαργαρίτα μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές. Ξεχωρίζουν η Italian Heroes με τη σπιτική σάλτσα μαρινάρα του Steve’s, μοτσαρέλα, φρέσκο λουκάνικο μοσχαρίσιο με καραμελωμένο κρεμμύδι χειροποίητο, Grana Padano, ρίγανη και ελαιόλαδο και η Chili Pie με σάλτσα, τυρί, κιμά κοκκινιστό με καπνιστό τσίλι Grana Padano και sriracha.

Φαντάσου μια ωριμασμένη ζύμη 300 γρ. που ψήνεται σε ταψί με ελαιόλαδο με αποτέλεσμα να γίνεται τραγανή στο εξωτερικό της και αφράτη στο κέντρο με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, καυτερό μπούκοβο και spianata romana. Αυτή είναι η Piccante του Flower (Δορυλαίου 2) που μαζί με την Greca, με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, φέτα, κρεμμύδι, πιπεριά κι ελιές θα σου δώσουν μία γερή γεύση του Chicago style.

Deep dish πεπερόνι με σάλτσα ντομάτας και συνδυασμό μοτσαρέλα, φέτας, παρμεζάνα και gouda τρως στο Panini Pizzeria Ristorante (Ακροπόλεως 103) στη Δάφνη. Μπορείς να παραγγείλεις στο σπίτι σου από τα καταστήματα L’ Artigiano, διαλέγοντας μεταξύ τριών συνταγών: Μαργαρίτα, Καρμπονάρα και Πεπερόνι.

Αν σου αρέσουν οι ψωμένιες πίτσες, τότε στο Frico Detroit Style Pizza (Παράσχου 8) θα βρεις την Ντιτρόιτ – στυλ, η οποία ψήνεται αποκλειστικά σε blue steel pan με αποτέλεσμα να δημιουργεί το καραμελωμένο τυρί που απλώνεται περιμετρικά και δίνει το λεγόμενο «κράτς» στις τελευταίες μπουκιές.