iSTOCK
ΓΕΥΣΗ

Πού βρίσκεις τα παραδοσιακά γλυκά του καλοκαιριού

Συνοδεύουν τον ελληνικό καφέ και κλείνουν μέσα τους τις πιο ευωδιαστές μνήμες, καθώς τα θυμόμαστε να καταφτάνουν πάνω σε δίσκους με σεμεδάκι.

Γλυκά ταυτισμένα με τα καλοκαίρια στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και αργότερα, στην ενήλικη ζωή, με τα καφενεία που συναντάμε στα λιγότερο τουριστικά νησιά και στις πλατείες των χωριών κάτω από τα πλατάνια. Το υποβρύχιο, τα λουκούμια, τα γλυκά του κουταλιού ανάλογα με τον κάθε τόπο, συνοδεύουν τον ελληνικό καφέ και κλείνουν μέσα τους τις πιο ευωδιαστές μνήμες.

Τα ράθυμα καλοκαίρια, τα παραδοσιακά γλυκά αναδεικνύονται στο καλύτερο τρατάρισμα. Το υποβρύχιο, που πήρε το όνομά του από το κουταλάκι που βυθίζεται στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού με νερό, είναι το αντίδοτο στα καυτά απογεύματα. Τα γλυκά του κουταλιού αντικατοπτρίζουν όλη τη σοφία της διατήρησης και αξιοποίησης της πρώτης ύλης ενώ τα λουκούμια ξυπνούν τις πιο νοσταλγικές αναμνήσεις.

Αν βάλεις ένα λουκούμι ή μία κουταλιά υποβρύχιο ανάμεσα σε δύο μπισκότα του εμπορίου, έχεις ένα μπισκοτογλυκό που σε γυρίζει χρόνια πίσω. Όσο για το γλυκό του κουταλιού βύσσινο, ταιριάζει ιδανικά πάνω από το γιαούρτι, το παγωτό καϊμάκι ή ένα εύκολο cheesecake που μπορείς να κάνεις στο σπίτι.

γλυκά Τα λουκούμια του Βομβύλα στον Νέο Κόσμο / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στην Αθήνα, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στα ράφια των super markets αλλά αν αναζητάς πραγματικά τις πάλαι ποτέ γεύσεις του καλοκαιριού, θα πρέπει να στραφείς σε παραγωγές μικρότερης κλίμακας που διατίθενται συνήθως σε ντελικατέσεν, παντοπωλεία και μικρότερα καταστήματα ή να αναζητήσεις τα προϊόντα που έχουν δεχτεί τη λιγότερο δυνατή επεξεργασία.

Με την «Ήδιστον», η Αναστασία Αρώνη και η Νάνσυ Λαζάρου έχουν γράψει τη δική τους επιτυχημένη ιστορία με τα γλυκά του κουταλιού, επαναφέροντας μνήμες από τα παλιά, γεύσεις καθαρές και ευωδιαστές χωρίς συντηρητικά, χρωστικές ουσίες ή γλυκόζη, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Η πολυφορεμένη λέξη του καιρού μας, η βιωσιμότητα, ήταν για τις δύο γυναίκες η βασική αρχή της οικιακής οικονομίας. Να μην πετούν τίποτα, πριν σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν. Στύβουν τα λεμόνια για τον χυμό, φυλάνε το ξύσμα για άρωμα, φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού με τη φλούδα και βγάζουν πηκτίνη από τα κουκούτσια. Λαχταρούν τις εναλλαγές των εποχών και προσμένουν τα επόμενα φρούτα, επιλέγοντας να συνεργαστούν με παραγωγούς που διαθέτουν μικρά αλλά πιστοποιημένα αγροκτήματα. Γλυκό συκαλάκι, σταφύλι, βύσσινο και κεράσι είναι μερικά από όσα φέρουν την υπογραφή της Ήδιστον. Η γκάμα των προϊόντων τους εμπλουτίζεται μεταξύ άλλων με σπιτικά αναψυκτικά, που ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι.

Στη «charismama», η Χάρις και η μητέρα της Σπυριδούλα,  στηρίζουν τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Αμφιλοχίας, καθώς εργαστήριο παραγωγής βρίσκεται στα Σαρδίνια. Όλα τα φρούτα προετοιμάζονται ένα ένα στο χέρι, τοποθετούνται σε μικρές κατσαρόλες και επεξεργάζονται σε χαμηλή φωτιά. Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες της charismama δεν περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα – δοκίμασε το λαχταριστό νερατζάκι και θα ενθουσιαστείς. Στο κατάστημα «Τζίφρης» βρίσκεις όλα τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς ο ιδρυτής της εταιρείας γαλακτοκομικών Κώστας Δασκαλάκης συγκεντρώνει τα καλύτερα προϊόντα από τον τόπο του, την Αμφιλοχεία.

Στα ράφια του παντοπωλείου Ελληνικά Καλούδια βρίσκεις μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα / ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY
Στα ράφια του παντοπωλείου Ελληνικά Καλούδια βρίσκεις μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα

Οι γεύσεις των γιαγιάδων από την περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς αναβιώνουν μέσα από τα προϊόντα «γουμένισσες». Τα γλυκά κουταλιού φτιάχνονται χωρίς νερό – µόνο µε διαλεγµένα φρούτα, ζάχαρη και λίγο χυµό λεµονιού, σε µικρές χάλκινες κατσαρόλες, για να κρατήσουν τις υπέροχες γεύσεις των φρούτων του Πάικου. Αγριόσυκο, ρούπκα κεράσι και βύσσινο είναι μερικές από τις λαχταριστές προτάσεις για τις καλοκαιρινές ημέρες. Τα προϊόντα τους διατίθενται σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν, όπως τα Ελληνικά Καλούδια.

Το υποβρύχιο του Βομβύλα / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Το υποβρύχιο του Βομβύλα

Στη Θεοδωρήτου Βρεσθένης στον Νέο Κόσμο, το εργαστήριο του «Βομβύλα» λειτουργεί από το 1950. Απέναντι βρίσκεται στο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1967, με τον κύριο Παναγιώτης να μένει αδιάλειπτα στο πόστο του. Γέννημα θρέμμα της περιοχής, καθώς το πατρικό του ήταν πάνω από το κατάστημα, ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης που φημίζεται για τα λουκούμια και το υποβρύχιο – το καλύτερο στο είδος του.