Anther
ΓΕΥΣΗ

Ψάρι φρικασέ, νιόκι με γαρίδες, γιακάδες με λιγκουίνι – Πού τρως θαλασσινά πιάτα στην Αθήνα

Τα εστιατόρια της πόλης ξεφεύγουν από τα τυπικά μενού της ψαροταβέρνας και προσεγγίζουν τις πρώτες ύλες από τη θάλασσα με φαντασία και ακρίβεια.

Η ελληνική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και στην Αθήνα, η νέα γενιά εστιατορίων και δημιουργικών σεφ επανασυστήνει στο κοινό το ψάρι και τα θαλασσινά με έναν τρόπο σύγχρονο και ποιοτικό. Τα εστιατόρια της πόλης ξεφεύγουν από τα τυπικά μενού της ψαροταβέρνας και προσεγγίζουν τις πρώτες ύλες με φαντασία και ακρίβεια.

Από το ψάρι φρικασέ και τους λαχανοντολμάδες με καραβίδα μέχρι τις μακαρονάδες με όστρακα, αυτά είναι τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείς.

Στο Anther για ψάρι φρικασέ

Στο νέο εστιατόριο του Perianth Hotel, η σύγχρονη ελληνική κουλτούρα αποτυπώνεται όχι μόνο στα πιάτα αλλά και στη συνολική αισθητική, χάρη στις συνεργασίες με καλλιτέχνες και designers. Το μενού του εστιατορίου, χωρισμένο σε τρεις ενότητες, παντρεύει την παράδοση με τη μοντέρνα γαστρονομική ματιά και βασίζεται σε εκλεκτά, συχνά βιολογικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα: τυρί βολάκι από την Άνδρο, αβοκάντο Κρήτης, προσούτο Θράκης.

Ανάμεσα στα βραδινά πιάτα, ξεχωρίζει η μπουράτα Κερκίνης με τοματίνια και βασιλικό, τα χόρτα εποχής με πουρέ γλυκοπατάτας, αλλά και οι μακαρούνες με καπνιστή μελιτζάνα, κρέμα γραβιέρας και μανιτάρια. Στην καρδιά των θαλασσινών επιλογών, λάμπει το ψάρι φρικασέ – ένα πιάτο με βαθιά γεύση και ντελικάτη υφή που θυμίζει κυριακάτικο τραπέζι στη θαλασσινή του εκδοχή του.

Στο Ex Machina για μακαρονάδα με καβούρι

Ιούνιο

Ο Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στο κυριακάτικο μεσημεριανό μέσα από το “Sunday Lunch” του Ex Machina. Το μενού ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και τη νεωτερικότητα: σαγανάκι με καπνιστό τυρί και chutney, σπαγγέτι με μπλε καβούρι Κατερίνης, μέχρι και ossobuco με παλαιωμένη γραβιέρα. Το μενού εξελίσσεται κάθε εβδομάδα και παραμένει πιστό στην zero waste φιλοσοφία: τίποτα δεν πάει χαμένο, κάθε υλικό αξιοποιείται στο έπακρο.

Στην Cookoovaya για το μπιάνκο

Η παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας βρίσκει τη θέση της στο μενού του Περικλή Κοσκινά. Το μπιάνκο, ένα πιάτο με ψάρι, πατάτες και πυκνή λευκή σάλτσα, είναι από τις πιο αυθεντικές γεύσεις του εστιατορίου. Το όνομά του σημαίνει «λευκό» στα ιταλικά, ενώ η βαθιά, comfort νοστιμιά του μαρτυρά το μεράκι με το οποίο παρασκευάζεται.

Στην Τράτα για νιόκι με γαρίδες

Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Στην Τράτα, το ελληνικό φρέσκο ψάρι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Η εμπειρία ξεκινά από τη βιτρίνα – εκεί όπου τα ψάρια παρουσιάζονται έτοιμα να τα διαλέξεις, να τα ζυγίσεις και να τα παραγγείλεις όπως τα θες. Ψήνονται με μαεστρία, φέρνοντας στο τραπέζι τη θαλασσινή απλότητα στην καλύτερη εκδοχή της.

Το μενού ωστόσο δεν περιορίζεται στα κλασικά. Ξεκινάς με ζυμωτό ψωμί από ξυλόφουρνο, πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι και άγρια ρίγανη, συνοδεία από βελούδινο ταραμά, φάβα με καπνιστό χέλι και τραγανή κάπαρη, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, και έπειτα συνεχίζεις με ένα από τα καλύτερα πιάτα του καταλόγου: τη βελουτέ ψαρόσουπα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του μαγαζιού από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Η δημιουργικότητα στην κουζίνα πάει στο επόμενο βήμα, παρουσιάζοντας νόστιμες επιλογές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όπως τα λαχταριστά νιόκι με γαρίδες και μπουράτα και οι λαχανοντολμάδες με καραβίδες και λεμονάτη μπισκ.

Στο Vassilenas για γιακάδες με φρέσκα λιγκουίνι

head to tail ψαροφαγία Vassilenas

Το εστιατόριο Vassilenas αναδεικνύει ολόκληρο το ψάρι μέσα από μια σειρά ευφάνταστων παρασκευών. Το μενού ξεκινά με ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο και βελούδινο ταραμά και συνεχίζει με δημιουργίες όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Το κεφάλι και τα κόκαλα γίνονται ψαρόσουπα, η κοιλιά μεταμορφώνεται σε τραγανά nuggets με BBQ sauce, η ουρά και τα πτερύγια σε σουτζουκάκια, ενώ τα μάγουλα και οι γιακάδες συνθέτουν μια συγκλονιστική pasta με φρέσκα λιγκουίνι.

Στο Μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου για μακαρονάδα με θαλασσινά

Η περίπτωση του Μπαρμπουνάκι είναι ένα γαστρονομικό παράδειγμα του πώς η ποιότητα μπορεί να γίνει καθημερινή. Ο σεφ Γιώργος Παπαϊωάννου, γνωστός για το υψηλού επιπέδου ψάρι που σέρβιρε στο εστιατόριό του, θέλησε να φέρει την ίδια φιλοσοφία πιο κοντά στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το Μπαρμπουνάκι – μια πιο ανάλαφρη, φιλική και προσβάσιμη εκδοχή του fine fish dining.

Με καταστήματα σε Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, Κολωνάκι και κέντρο, το Μπαρμπουνάκι είναι πάντα έτοιμο να σου προσφέρει φρέσκο ψάρι, όστρακα, και κυρίως τις περίφημες μακαρονάδες με θαλασσινά που έχουν πλέον φανατικό κοινό. Η εποχικότητα είναι οδηγός στο μενού, ενώ η σχέση ποιότητας-τιμής το κάνει ιδανικό για όσους αγαπούν τη θάλασσα στο πιάτο τους.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.