ΓΕΥΣΗ

Steak Frites για σένα που αγαπάς το ζουμερό κρέας και τις τηγανητές πατάτες

Πού τρως το κλασικό πιάτο των γαλλικών μπιστρό και μπρασερί στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα απλό δίδυμο που είναι όμως ακαταμάχητο: μια ζουμερή μπριζόλα μαζί με ένα σωρό χρυσαφένιες, τραγανές πατάτες τηγανιτές. Φαίνεται να υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου για τα δικαιώματα του steak frites, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό το κλασικό πιάτο δεν λείπει από κανένα γαλλικό μπιστρό ή μπρασερί και στέκεται τόσο σε casual eateries όσο και πιο ακριβά εστιατόρια. Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι το Παρίσι. Το παραγγέλνεις στις παρακάτω διευθύνσεις.

Στον αντίποδα των «καλών εστιατορίων, το Χατίρι (Ριζάρη 28, Παγκράτι) είναι ένα μαγαζί της γειτονιάς που καταρρίπτει τη (δίκαιη γενικώς) πεποίθηση ότι ένα εστιατόριο δεν μπορεί να είναι καλό σε όλα. Σε αυτό το μπιστρό – μαγειρείο όμως φτιάχνουν τα ζυμαρικά εξίσου καλά με την πίτσα και τη γαλλική κρεμμύδουπα και τα εντρεκότ τους. Έτσι, μπορείς να παραγγείλεις ένα απολαυστικό steak frites με μοσχαρίσιο φιλέτο σχάρας και σως μπεαρνέζ, τσιμιτσούρι, πιπεριού ή μουστάρδας για να βουτήξεις τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Το εστιατόριο Spiros & Vasilis (Λάχητος 5, Κολωνάκι) υπηρετεί εδώ και δεκαετίες τη γαλλική κουζίνα, καθώς αποτελεί διαχρονικό προορισμό χωρίς περιττές εκπλήξεις. Όταν ο καιρός ανοίγει, μετακομίζει στο πάρκο ακριβώς απέναντι, σε ένα σκηνικό που δεν συναντάς εύκολα στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν σπαζοκεφαλιές στην παραγγελία: φιλέτο, εντρεκότ και σατομπριάν στο επιθυμητό ψήσιμο και συνοδευτικό οι καλύτερες τηγανητές πατάτες, τόσο λεπτοκομμένες και τραγανές που δεν καταλαβαίνεις πότε αδειάζει η πιατέλα.

Στο L’Abreuvoir (Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι), ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της Αθήνας που υπηρετεί τη γαλλική κουζίνα, το φιλέτο Café de Paris με τις υπέροχες τηγανητές πατάτες, που παίρνουν τη γεύση της  σάλτσας όσο μένουν στο πιάτο, δεν σε απογοητεύει ποτέ. Το εστιατόριο έχει να προσφέρει κι άλλα εμβληματικά πιάτα της εν λόγω κουζίνας, όπως η κρεμμυδόσουπα και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, αλλά αν δεν θέλεις να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου, ξέρεις τι πρέπει να παραγγείλεις.

Τα ερυθρά κρασιά συνδυάζονται όμορφα με το κόκκινο κρέας λόγω του αρμονικού συνδυασμού των τανινών και των πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη του βοδινού κρέατος δεσμεύει τις τανίνες και το λίπος του κρέατος εξομαλύνει ακόμη και τα πιο ξηρά κρασιά. Ένας κλασικός συνδυασμός κρασιού και μπριζόλας είναι ένα ribeye με ένα Cabernet Sauvignon αλλά εξαιρετική επιλογή είναι κι ένα Zinfandel, καθώς η φρουτώδης γεύση του κρασιού έρχεται σε αντίθεση με τη στιβαρότητα του κρέατος. Ένα κλασικό ροζέ Προβηγκίας μπορεί να συνοδεύσει το Café de Paris ενώ για κρέας με μία πιο παχιά σάλτσα, το Syrah και το Merlot είναι επίσης καλές επιλογές.