Φωτογραφίες: Γειτονιά
ΓΕΥΣΗ

Στη Γειτονιά της Κυψέλης για μοσχαράκι στιφάδο

Ένα μαγειρείο που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στην Κυψέλη, σερβίρει φαγητά που μας γεμίζουν ζεστασιά και ασφάλεια.

Υπάρχουν φαγητά χαραγμένα στη μνήμη μας, που μας φέρνουν ένα αίσθημα ζεστασιάς, φροντίδας και βεβαιότητας ότι όλα θα πάνε καλά. Τα αναζητούμε στα μαγειρεία της πόλης, που όμως όσο περνάει ο καιρός μένουν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών μας. Δεν είναι βλέπετε αυτονόητο πάντα ότι θα υπάρξει μια επόμενη γενιά που θα αναλάβει τη συνέχειά τους.

Στην Κυψέλη όμως, η Γειτονιά, ένα μαγειρείο με όνομα τόσο ταιριαστό για την περιοχή που βρίσκεται εδώ και τριάντα χρόνια, πέρασε στα χέρια των νεότερων. Η Δανάη και η Μαρία πήραν τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και ενώ φέρθηκαν με σεβασμό στον κόπο των γονιών τους, Κώστα και Δέσποινα Παναγιωτίδη, οδήγησαν το μαγαζί σε ένα νέο μονοπάτι που συμβαδίζει με τη δική τους γενιά.

Ο χαρακτήρας του μαγειρείου παραμένει ο ίδιος, ένα μέρος όπου συναντιούνται κάτοικοι της περιοχής αλλά και ταξιδιώτες που πλέον αναζητούν την αυθεντική τοπική κουζίνα. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα μωσαϊκό ανθρώπων που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από το φαγητό. Τις Κυριακές που το μαγαζί είναι κλειστό, διοργανώνουν και supper clubs, τα μεγάλα τραπέζια που διοργανώνονται όλο και πιο συχνά στην Αθήνα και οι καλεσμένοι είναι συνήθως άγνωστοι μεταξύ τους.

Η Δανάη και η Μαρία συνεργάζονται με το ίδιο κρεοπωλείο δίπλα από το μαγαζί τους, όπως έκαναν και οι γονείς τους, και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με παραγωγούς από την τοπική αγορά, όπως τη λαϊκή της Κυψέλης. Τα φαγητά ακολουθούν την εποχή και οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες, όπως άλλωστε γινόταν και παλιά στα σπίτια μας.

Για όσο διάστημα υπάρχουν αγκινάρες, τις βρίσκει κανείς αλά Πολίτα, έχουν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ενώ το σουφλέ, η κοτόσουπα και το μοσχαράκι στιφάδο είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή.

Γειτονιά

Και το τελευταίο έχει την εποχή του, είναι φαγητό «χειμωνιάτικο», βγαίνει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, μαζί με τα μικρά, «μπελαλίδικα» κρεμμυδάκια, όπως λέει η Δανάη, «που δίνουν αυτή τη γεύση». Το καλομαγειρεμένο κρέας σερβίρεται με πλούσιο ζουμί και ζητά δίχως δεύτερη σκέψη μπόλικο ψωμί. Ταιριάζει ιδανικά και με ρύζι, αν θελήσεις ένα επιπλέον συνοδευτικό.

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ