ΓΕΥΣΗ

Στη Θηβών βρίσκεις ένα μικρό Hong Kong

Ένα μικρό, προσεγμένο μαγαζί προσφέρει αυθεντική πανασιατική κουζίνα στο Περιστέρι και αξίζει να το ανακαλύψεις.

Στο πολύβουο Hong Kong, βρίσκεις μικρές γωνιές για να χαθείς από τον θόρυβο της πόλης και να φας νόστιμο φαγητό. Τα off-the-radar eateries εμφανίζονται μπροστά σου στα πιο απρόσμενα μέρη, και κάπως έτσι συμβαίνει και με το εστιατόριο που έστησαν δύο άνθρωποι που αγαπούν την Ασία.

Η Τζο Καφετζή και ο σύζυγός της Στάθης Ζέρβας μετουσίωσαν τις εμπειρίες των δυόμιση χρόνων που έζησαν στην ασιατική πόλη, σε ένα φιλόξενο εστιατόριο, που οι ίδιοι το θεωρούν σπίτι τους. Η αγάπη και το μεράκι είναι εμφανή σε αυτό το μικρό μαγαζί.

Η Τζο, ως άλλη φιλόξενη οικοδέσποινα, σε υποδέχεται χαμογελαστή και έτοιμη να σου εξηγήσει τυχόν άγνωστες λέξεις και να σε καθοδηγήσει ώστε να βρεις τα πιάτα που θα αγαπήσεις. Ο Στάθης βρίσκεται στην κουζίνα με την ομάδα του, φτιάχνοντας αυθεντικές ασιατικές γεύσεις, αλλά αφήνοντας τη δημιουργικότητά του να ξεφύγει από τα στενά όρια της παράδοσης.

Έτσι, πάνω στην οδό Θηβών – εκεί που πραγματικά δεν το περιμένεις – συναντάς ένα μικρό Hong Kong. Στο μικρό, μοντέρνο εστιατόριο κυριαρχεί το ανοιχτόχρωμο ξύλο, το οποίο φωτίζει ακόμα περισσότερο τον χώρο. Στον τοίχο φιγουράρει ένα mural του street artist Nathan Makris, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι να απολαμβάνει (όπως γίνεται παραδοσιακά στις ασιατικές χώρες) τη σούπα του.

Ένας κόκορας αποτυπώνεται με τη σειρά του, διακριτικά, για να θυμίζει στους ιδιοκτήτες, πώς όταν βρέθηκαν στην ασιατική πόλη, ήταν η χρονιά του.

Hong Kong

Πίσω στην κουζίνα τώρα, η επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών δεν είναι μία ακόμα τετριμμένη ατάκα αλλά η φιλοσοφία της Τζο και του Στάθη. Με τους δυο τους να είναι χρόνια στον κλάδο της εστίασης, δεν θα μπορούσαν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες κι όπου απαιτείται τα υλικά έρχονται κατευθείαν από την πηγή (όπως το αλεύρι λωτού για τα bao buns).

Το μενού είναι ένα μείγμα των διαφορετικών κουζινών της Ασίας, ένα γαστρονομικό και comfort θα έλεγα, ταξίδι από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι το Βιετνάμ κι ακόμα παραπέρα. Sushi, noodles, bao buns πρωτοστατούν στον κατάλογο και μπλέκονται με ακόμα περισσότερα πιάτα που θα έβρισκε κανείς σε καντίνες στους δρόμους αλλά και fancy εστιατόρια.

Hong Kong

Μπορείς να ξεκινήσεις με επιλογές όπως οι τηγανητές μπουκιές κοτόπουλου σε μείγμα μπαχαρικών και sweet chili mayo (Hot Star), Corn Dog ή Po Toi (γαρίδες tempura με γλυκόξινη σος) και να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες, επιλέγοντας μία σαλάτα με noodles άλγης, κοτόπουλο, λεμονόχορτο, baby corn και lime. Ιδανικές επιλογές για να συνοδεύσεις ένα cocktail με ασιατικό twist, όπως για παράδειγμα ένα Mai Tai με yuzu.

Τα χειροποίητα dim sum έρχονται σε τρεις εκδοχές (με χοιρινό, με μοσχάρι και με γαρίδα – κοτόπουλο) και τα bao buns, που αποτελούν σπεσιαλιτέ της κουζίνας γεμίζουν με λαχταριστές επιλογές, από τηγανητό φιλέτο κοτόπουλου και πάπια μέχρι πανσέτα (ένα τρυφερό κομμάτι χοιρινού κρέατος χωρίς περιττό λίπος).

Στο μενού υπάρχει σούπα ημέρας και κυρίως πιάτα, όπως η καπνιστή ταλιάτα πάπιας, το φιλέτο σολομού με τα απαραίτητα εσπεριδοειδή, το μοσχάρι μαγειρεμένο με λεμονόχορτο και το γλυκόξινο κοτόπουλο. Στο wok, φτιάχνονται noodles αυγού, ρυζιού και udon – το καθένα με τη συνταγή που του ταιριάζει – και το ρύζι (το ψωμί της ασιατικής κουζίνας) δε λείπει σαν συνοδευτικό.

Hong Kong

Τέλος, μεγάλη ποικιλία βρίσκεις στο sushi, σε rolls, nigiri και sashimi. Αξίζει να δοκιμάσεις τα κορεάτικα ρολάκια με μοσχάρι και ομελέτα dashi και να κάνεις ένα wine and food pairing με ένα από τα κρασιά που έχουν επιλεχθεί ειδικά για να αναδεικνύουν το sushi. Μπορείς πάντα να επιλέξεις τα Hong Kong Combo, ώστε να έρθει στο τραπέζι σου μια γκάμα από διαφορετικές γεύσεις.

Αξίζει να μείνεις για γλυκό, αφού εκτός από το banoffee κι ένα πειραγμένο προφιτερόλ με κρέμα yuzu και matcha, θα βρεις ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο: πουτίγκα καρύδας με πέρλες ταπιόκας σερβιρισμένη σε φύλλο pandan.