@Οινοπαντοπωλείο Tο Ειδικόν
ΓΕΥΣΗ

Στις μπακαλοταβέρνες του Πειραιά για έξοδο όπως παλιά

Μεζέδες, λίγα μαγειρευτά φαγητά, ρετσίνα και ψώνια για το τραπέζι σου.

Σε αντίθεση με την επίφαση νοσταλγίας που χαρακτηρίζει πολλές νεο-ταβέρνες, υπάρχουν κάποια μέρη που κρατούν αληθινό κάθε συναίσθημα. Είναι συνήθως τα μαγαζιά που ο χρόνος έχει περάσει από πάνω τους και που κάθε προσθήκη στη βιτρίνα δεν έγινε ως επίκληση προς το συναίσθημα αλλά γιατί έτσι συνέβη. Τα ψυγεία αντίκες, οι παλιές ζυγαριές, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με διασημότητες μιας άλλης εποχής, το φθαρμένο αλλά υπέροχο μωσαϊκό, οι άβολες αλλά τόσο χαρακτηριστικές καρέκλες του καφενείου και οι ρετρό πλέον συσκευασίες συνθέτουν ένα σκηνικό που κάποτε υπήρξε καινούργιο.

Στις γειτονιές του Πειραιά βρίσκει κανείς δύο από τις πιο κλασικές μπακαλοταβέρνες της πόλης. Εκεί όπου τα πρωινά οι νοικοκυρές έκαναν τα ψώνια της ημέρας, διαλέγοντας ανάμεσα σε τυριά και κονσέρβες και που όσο περνούσε η ώρα γέμιζαν με ρετσίνα οι καράφες και το τηγάνι έπαιρνε φωτιά. Το Οινοπαντοπωλείο Το Ειδικόν και το Μπακάλικο του Φίλιππα ή Σκυλοδήμος (όπως τον ξέρουν πολλοί), κρατούν αυτές τις εικόνες αληθινές. Αποτελούν ακόμα σημεία συνάντησης για τη γειτονιά αλλά και πόλο έλξης όσων αναζητούν κάτι από τα παλιά.

Οινοπαντοπωλείο Tο Ειδικόν

μπακαλοταβέρνες

Πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού, σύνορα Πειραιά – Δραπετσώνας, το Ειδικόν μένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Από το 1920 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ένα ψυγείο αντίκα και μια παλιά ζυγαριά κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ το σκηνικό παραπέμπει σε ένα κλασικό μπακάλικο. Κονσέρβες στοιβαγμένες συνυπάρχουν με τα κουτιά απορρυπαντικών στο βάθος, έχοντας πλέον διακοσμητική χρήση. Αυτή η εναλλαγή προϊόντων άλλωστε ήταν χαρακτηριστική στις μπακαλοταβέρνες.

Εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει όταν έστηναν χορούς όλες οι προσωπικότητες της μουσικής σκηνής και του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’50. Το Ειδικόν είναι παντοπωλείο – μπακάλικο, αλλά για τους γνώστες είναι ένα από τα παλιότερα μεζεδοπωλεία, αφού μετράει ήδη τρεις γενιές. Θα φας τηγανιτή συκωταριά, κεφτεδάκια και ποικιλία από τυριά και αλλαντικά – ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή για να συνοδεύσεις τη ρετσίνα που φυλάσσεται στα βαρέλια του ιδιοκτήτη. Αρκεί να κοιτάξεις τους τοίχους για να πάρεις μία γεύση από την ιστορία του μαγαζιού.

ΟΙΝΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ TΟ ΕΙΔΙΚΟΝ

Το Μπακάλικο του Φίλιππα

μπακαλοταβέρνες

Όταν περάσεις το κατώφλι του Σκυλοδήμου βρίσκεσαι μπροστά σε ένα μπακάλικο. Φρούτα και λαχανικά εποχής σε καφάσια, όσπρια χύμα από τις Σέρρες, την Καστοριά και τον Δομοκό, ρύζι και ύστερα αλλαντικά και τυριά στο ψυγείο είναι τα προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς. Δε λείπουν όμως και οι νεότερες προσθήκες, όπως τα γλυκά του κουταλιού, τα κριτσίνια και τα κουλουράκια. Κάποια λιγοστά τραπέζια έχουν καταληφθεί από τους μόνιμους θαμώνες του μαγαζιού.

Προχωρώντας όμως στη μέσα αίθουσα, που αποτελεί και πρόσφατη επέκταση του καταστήματος, συναντάς μια σάλα άνετη για να καθίσεις και να απολαύσεις μεζέδες και λίγα μαγειρευτά, από φακές μέχρι γρήγορα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι, όπως αυγά με πατάτες, κεφτέδες και κανένα ψαράκι.

Το Μπακάλικο του Φίλιππα έχει περάσει πλέον στα χέρια της νέας γενιάς, που κρατάει την παράδοση ζωντανή και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παρελθόντος και της επόμενης ημέρας.

TO ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ