ΑΘΗΝΑ

Στο ĒRE Athens η επιχειρηματικότητα ανθίζει κάτω από την Ακρόπολη

Χειροποίητα γλυκά, καφές και ιδιαίτερα lifestyle objects στο concept store που άνοιξαν η Ντόρα Καλογήρου και η Γεωργία Ρωμανού σε μία αθηναϊκή γειτονιά με αυθεντικό χαρακτήρα.

Χειροποίητα γλυκά, καφές και ιδιαίτερα lifestyle objects στο concept store που άνοιξαν η Ντόρα Καλογήρου και η Γεωργία Ρωμανού σε μία αθηναϊκή γειτονιά με αυθεντικό χαρακτήρα.

Το Ερέχθειο ήταν αφιερωμένο από κοινού σε δυο θεούς, την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Το στοιχείο της δυαδικότητας του ναού και το γεγονός ότι ο χώρος που επέλεξαν να στήσουν το ĒRE Athens βρίσκεται στην οδό Ερεχθείου, έδωσε στις Ντόρα Καλογήρου και Γεωργία Ρωμάνου την ιδέα του ονόματος. Και με λίγη φαντασία, όπως λένε, το R μπορεί να σου θυμίσει τον αριθμό δύο, όπως είναι σχεδιασμένο.

Το concept store που συνδυάζει ένα ζαχαροπλαστείο με καφέ και lifestyle objects μετρά σχεδόν έξι μήνες λειτουργίας στη γειτονιά της Ακρόπολης και αποτελεί μία υπέροχη υπενθύμιση για τη σημασία των νέων μικρών επιχειρήσεων στον αστικό ιστό. Ήταν η Γεωργία Ρωμανού εκείνη που έψαχνε έναν χώρο στην περιοχή όπου κατοικεί για να ανοίξει ένα μικρό ζαχαροπλαστείο όπου θα μπορούσε να φτιάχνει και να πουλάει τα γλυκά της. Όταν ζήτησε από την Ντόρα Καλογήρου να δει το μαγαζί που είχε βρει στην οδό Ερεχθείου, ήταν μάλλον το σωστό timing.

«Επισκέφτηκα τον χώρο για την παρέα, είδαμε ότι είναι διπλάσιος σε μέγεθος από αυτόν που ήθελε η Γεωργία αλλά μας άρεσε πολύ. Με πέτυχε σε μια μεταβατική περίοδο, μετακόμιζα από την Ολλανδία και ήθελα να κάνω μια αλλαγή. Υπήρχε πάντα η ιδέα στο μυαλό μου να ανοίξω ένα δικό μου μαγαζί αλλά δεν το τολμούσα ποτέ. Ήταν όμως μια καλή συγκυρία, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τελικά προέκυψε».

Αρκεί να κατέβεις δύο σκαλοπάτια για να βρεθείς σε έναν καλαίσθητο και φωτεινό χώρο που σε προσκαλεί να κάνεις ένα ευχάριστο διάλειμμα, απολαμβάνοντας νόστιμα γλυκά και καφέ αλλά και να περιηγηθείς ανάμεσα σε ιδιαίτερα αντικείμενα, προσωπικά και διακοσμητικά.

Ο αυθεντικός αθηναϊκός χαρακτήρας της γειτονιάς, το γεγονός ότι συγκεντρώνει κόσμο που αγαπάει τις τέχνες αλλά είναι και ένας αγαπημένος προορισμός για επισκέπτες, είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν οι δημιουργοί του ĒRE Athens. «Ήταν ευχάριστη έκπληξη για εμάς όταν είδαμε ότι είναι μια γειτονιά με έντονο της στοιχείο της αλληλοϋποστήριξης. Οι κάτοικοι στηρίζουν τις επιχειρήσεις, μας αγκάλιασαν κι εμάς».

Στο εργαστήριο, η Γεωργία Ρωμάνου, η οποία έχει εργαστεί σε αντίστοιχα concepts στην Αγγλία και τη Γερμανία, δουλεύει με φρέσκες πρώτες ύλες, επιλέγοντας κυρίως ελληνικά προϊόντα και δίνοντας ένα νόστιμο, ενδιαφέρον twist στις δημιουργίες της.

Θα βρεις cheesecakes σε διαφορετικές εκδοχές, όπως μαστίχα, βανίλια, matcha και passion fruit, carrot cake και vegan τάρτα σοκολάτας, ταρτάκια με tonka και καραμέλα αλλά και πιο μικρές μπουκιές όπως κανελέ, μπισκότα και bites με ταχίνι και σοκολάτα. Η γκάμα αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά η ζαχαροπλάστης φροντίζει πάντα να περιλαμβάνει προτάσεις για ανθρώπους με διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις. Η συνεργασία στον καφέ γίνεται με την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters.

Όταν η Ντόρα Καλογήρου συγκέντρωνε όσα της έφτιαχναν τη διάθεση στο interior design φτιάχνοντας moodboards, δε φανταζόταν πώς θα ερχόταν μια ημέρα που θα ανέτρεχε στις σημειώσεις της για το δικό της εγχείρημα. Στο ĒRE Athens αναζητά ενδιαφέρουσες δουλειές μικρών επιχειρήσεων και ανεξάρτητων brands και επιλέγει αντικείμενα με ιστορίες που την εμπνέουν και ταιριάζουν στην αισθητική της.

Ανάμεσα στα πολλά όμορφα που βρίσκει κανείς, υπάρχει μία ολόκληρη κατηγορία με ελληνικά brands που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο χωρίς να το «φωνάζουν», όπως σφουγγάρια από την Κάλυμνο, μελισσοκέρια, βότανα και καλλυντικά. «Θέλουμε να υπάρχει το στοιχείο της ανακάλυψης για όποιον μπαίνει μέσα, τα αντικείμενα θα αλλάζουν δε θα μένουν ίδια».

Η ίδια άλλωστε κλήθηκε να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της όταν αποφάσισε να αφήσει μία δουλειά που της έδινε ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα βουτώντας στα βαθιά νερά του επιχειρείν στην Ελλάδα. Περιγράφει τη διαδρομή – μέχρι να ανοίξει το μαγαζί – περιπετειώδη, με στιγμές που κυριαρχούσε ο φόβος αλλά ο ενθουσιασμός για το καινούργιο, για κάτι που πλέον τη γέμιζε, της υπενθύμιζε τον στόχο της.

«Δεν έχεις να χάσεις ποτέ δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα. Αν δεν το κάνεις θα έρθει κάποια στιγμή που θα αναρωτηθείς πώς θα ήταν αν το είχες δοκιμάσει. Πάντα υπάρχει το ρίσκο αλλά ό,τι χτίζεται στη ζωή μας δε χάνεται. Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου».

Έχοντας επιλέξει να ανοίξουν ένα μαγαζί σε μία αθηναϊκή γειτονιά, αφήνουν την πόλη όπου ζουν κι εργάζονται να τους δώσει τα καλά της στοιχεία. Για την Ντόρα Καλογήρου, η γοητεία της Αθήνας κρύβεται στο ότι χώροι άσχετοι μεταξύ τους μπορούν να βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλον. «Όλα παντρεύονται με έναν μαγικό τρόπο στην Αθήνα. Βλέπεις πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου και κάπως ταιριάζουν. Μέσα στο τσιμέντο θα βρεις ωραία μέρη, γίνεται και μια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό που γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, κάτω από τον μπλε ουρανό. Είναι κι αυτό σημαντικό».