ΓΕΥΣΗ

Στο ΦΙΣ στη Βούλα για φρέσκο ψάρι και διάθεση για πάρτι

Το νέο στέκι των νοτίων προαστίων είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ένα party restaurant.

Μετράει μόνο λίγους μήνες λειτουργίας στη Βούλα κι όμως το ΦΙΣ Fish & Drinks έχει γίνει κομμάτι της περιοχής. Το νέο στέκι των νοτίων προαστίων ποντάρει χωρίς δεύτερη σκέψη στο φρέσκο ψάρι και τη διασκέδαση. Τα αδέρφια Μαρακάκη, ο Ετιέν Τοπαλιάν, ο Χρήστος Βερύκιος, ο Γρηγόρης Στράτης και ο σεφ Χάρης Κόσσυφας έστησαν ένα party restaurant, όπως τους αρέσει να το αποκαλούν, που παραπέμπει σε ένα εστιατόριο που θυμίζει ήλιο, θάλασσα και καλοκαίρι.

Γήινοι τόνοι, φυσικά υλικά όπως μπαμπού και καλάμια, κομψά τραπεζομάντιλα στα τραπέζια, ανάλαφρη μουσική που σε παρασύρει σε διάθεση διακοπών και μερικές ξεχωριστές πινελιές, από τους πίνακες στους τοίχους μέχρι τα κεραμικά, συνθέτουν ένα αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό σε δύο αίθουσες που συνδέονται μέσα από ένα αίθριο. Πίσω από τη μίνιμαλ εικόνα του εστιατορίου βρίσκεται ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης.

Με μία family-style φιλοσοφία στο μενού που δημιουργεί, ο σεφ φέρνει στο τραπέζι μεσογειακές γεύσεις, αποκλειστικά φρέσκο ψάρι σε διαφορετικές παρασκευές, εξαιρετικές πρώτες ύλες και μπόλικη ανεπιτήδευτη δημιουργικότητα. Έχοντας ένα δίκτυο προμηθευτών από τους οποίους επιλέγει πάντα τα καλύτερα, ο Χάρης Κόσσυφας δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την καλύτερη ποιότητα.

Η ομάδα συνεργάζεται αποκλειστικά με δικούς τους ψαράδες και ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα βρεις και τα αντίστοιχα ψάρια στον κατάλογο. Συναγρίδα, στείρα, φαγκρί, σφυρίδα, αστακός και καραβίδες είναι μόνο μερικές από τις πρώτες τους επιλογές, και τα οποία μαγειρεύονται ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη.

Για παράδειγμα, μπορείς να απολαύσεις ένα ολόκληρο ψάρι με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, από ωμό και ψητό μέχρι σούπα. Το ίδιο ισχύει και για τον αστακό, τις καραβίδες και την κωλοχτύπα που γίνονται ψητά, κριθαρότο ή συνδυάζονται με pasta. Πατάτες τηγανητές, χόρτα εποχής και βραστά λαχανικά είναι τα συνοδευτικά για το ψάρι, επιβεβαιώνοντας πως η απλότητα είναι νόστιμη.

Προμηθεύονται τα στρείδια τους φρέσκα από τη Γαλλία, διαλέγουν ελληνικά μύδια και όταν το επιτρέψει ο καιρός, ο κατάλογος με τα όστρακα θα εμπλουτιστεί και με άλλες επιλογές όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Πριν περάσεις ωστόσο στο ψάρι, βρίσκεις νόστιμα μαγειρευτά με χταπόδι και σουπιές, μία διαφορετική εκδοχή της γαρίδας σαγανάκι, επιλογές σε ωμά και το signature πιάτο του σεφ, τα γιουβαρλάκια θαλασσινών με τον «κιμά» να φτιάχνεται από καβούρι, αστακό και ψάρι.

Δεν λείπουν οι αλοιφές που συνδυάζονται ιδανικά με τη λαγάνα, το προζυμένιο ψωμί και τα κριτσίνια με παρμεζάνα και θυμάρι – όλα δικής τους παρασκευής. Τρεις επιλογές σε γλυκά – εκμέκ πολίτικο, γαλατόπιτα και μία ελαφριά κρέμα λεμόνι με μπισκότο ολοκληρώνουν το μενού χωρίς υπερβολές.

Η σομελιέ Εύη Θεοδώρου έχει φροντίσει να συνθέσει μία wine list που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Από αρκετές επιλογές σε ποτήρι μέχρι magnum φιάλες, δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα χωρίς να λείπουν όμως και ξένες ετικέτες. Τι καθιστά όμως το ΦΙΣ ένα party restaurant και όχι απλώς ένα εστιατόριο με καλό φαγητό; Το μουσικό ρεπερτόριο του dj από Τετάρτη μέχρι Κυριακή κινείται σε χορευτικά κομμάτια, που σε προδιαθέτουν να σηκωθείς από το τραπέζι σου και να απολαύσεις τη συνέχεια διασκεδάζοντας είτε απολαμβάνοντας το κρασί σου είτε ένα ποτό ή cocktail. Το highlight δεν είναι άλλο από το μεσημέρι της Κυριακής που στήνεται ένα από τα καλύτερα πάρτι της εβδομάδας.

ΦΙΣ FISH & DRINKS