ΓΕΥΣΗ

Στο Καπλάνι για παραδοσιακή κρητική κουζίνα

Ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Μανώλης Ρωμανάκης τιμά την κρητική καταγωγή του και παντρεύει την παραδοσιακή κρητική κουζίνα με τη Μεσόγειο.

Ο Μανώλης Ρωμανάκης «βάφτισε» Καπλάνι το εστιατόριό του για να τιμήσει την κρητική καταγωγή και κληρονομιά του. Πρόκειται για το παρατσούλι που έδωσαν επί Τουρκοκρατίας στον πρόγονό του Γεώργιο Ρωμανό, γιατί πολεμούσε σαν άγριο θηρίο. Το εστιατόριο άνοιξε τον Ιανουάριο του 2019 στην Καισαριανή, σε ένα διαμπερές γωνιακό μαγαζί που εκτείνεται σε δύο ορόφους.

Ο ιδιοκτήτης και μάγειρας, που ασχολείται με την εστίαση για περισσότερο από μία εικοσαετία, τιμά την κρητική κουζίνα και την παντρεύει νόστιμα και με σεβασμό με τη Μεσόγειο.

Ένα καλωσόρισμα με χειροποίητη πάστα ελιάς, ξύγαλο και ντακάκια ντομάτας με άλευρα φακής και ρεβιθιού έρχεται στο τραπέζι σου. Η συνέχεια είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι στους τέσσερις νομούς της χερσονήσου, μέσα από παραδοσιακά κρητικά φαγητά.

Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τα λίγα υλικά και τις καθαρές πρώτες ύλες που δίνουν και την ταυτότητα στα πιάτα. Ο Μανώλης Ρωμανάκης φέρνει από το νησί ό,τι είναι απαραίτητο και αξίζει – από το δικής του παραγωγής ελαιόλαδο, τα κρασιά, τη ρακή, τα τοπικά αναψυκτικά, μέχρι τις ελιές, τη στάκα, τον ντάκο, τα τυριά, ολόκληρη κηρήθρα με το μέλι της και κάποιες λιχουδιές όπως η σφακιανόπιτα της κυρίας Ρένας από το Ρέθυμνο.

Γαμοπίλαφο, αρνί οφτό (δεν θα το βρεις τόσο αλατισμένο όσο στην Κρήτη), απάκι, στάκα σκέτη, με πατάτες ή αυγά, μαραθόπιτα, καλιτσούνια και χοχλιοί είναι μερικά από τα πιάτα που διαμορφώνουν την ταυτότητα της Κρήτης και τα οποία βρίσκεις σταθερά στο μενού.

Στο πάντρεμα που κάνει με τη Μεσόγειο, ο Μανώλης Ρωμανάκης δεν πειράζει τα παραδοσιακά πιάτα του τόπου του. Εξελίσσει όμως τις ιδέες του στην κουζίνα. Έτσι, έχει φτιάξει μια δική του συνταγή για χοχλιδομακαρονάδα, με κόκκινη σάλτσα, διάφορα λαχανικά και τριμμένο ξηρό ανθότηρο, συνοδεύει τα γαρδουμπάκια αυγολέμονο με μια σαλάτα από πλιγούρι, προσθέτει ξύσμα περγαμόντο στο λεμονοριγανάτο κουνέλι και συνοδεύει τον κρασάτο κόκορα με μεσαρίτικα μακαρόνια και τριμμένο ξηρό ανθότυρο.

Μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά με πουρέ πατάτας σιγοψημένο στη γάστρα και διάφορα μπαχαρικά, φουρνιστή πανσέτα με ξεροψημένη κρούστα και πατάτες χωριάτικες με τη φλούδα με καπνιστή πάπρικα και λεμονοπίπερο, χειροποίητα σκιουφιχτά από αλεύρι χαρουπιού, με κοτόπουλο, σάλτσα από σύγκλινο, κολοκύθι, ντοματίνια και ξηρό ανθότυρο είναι μερικά από τα πιάτα που έρχονται να ολοκληρώσουν ένα μεστό μενού.

Την ίδια στιγμή, επιλέγει υλικά από όλη την Ελλάδα, που πιστεύει πώς αξίζουν, όπως ένα λουκάνικο προβατίνας από τη Λάρισα ή ένα τυρί από την Ίο για να συμπληρώσει τις κρητικές επιλογές (βλέπε παλαιωμένη γραβιέρα και ξύγαλο).

Το Καπλάνι σέβεται τις νέες τάσεις και ανάγκες που προκύπτουν στη γαστρονομία, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις στην παράδοση. Την κρατάει ακέραια και συνεχίζει τις μαγειρικές του περιπλανήσεις με γνώμονα τη νοστιμιά και το καλό, υγιεινό φαγητό. Για τις γιορτινές ημέρες θα βρεις ένα ξεχωριστό μενού με πιάτα όπως σούπα κολοκύθας, χοιρινό στη γάστρα και κορμός κάστανο.

Website: www.tokaplani.gr

Facebook: To Kaplani

Instagram: tokaplani