ΓΕΥΣΗ

Στο Sweet Melek στο Φάληρο κάνεις ένα γευστικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Η Ανούς Τσιρισιάν αναβιώνει την κουζίνα της Αρμένισσας γιαγιάς της και φέρνει παραδοσιακές ανατολίτικες γεύσεις στο τραπέζι.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη κι από τις μνήμες του πρωταγωνιστή Φάνη, που συνδέονταν με ένα μαγικό τρόπο πάντα με τα μπαχάρια του παππού του και τη μαγειρική.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζαν ανέκαθεν οι Πολίτες το φαγητό ήταν πληθωρικός και η ταινία του Μπουλμέτη δίνει πραγματικά μια μεγάλη γεύση από την κουζίνα τους. Αυτό τουλάχιστον λένε και οι ίδιοι όταν τους ρωτάς να σου περιγράψουν τα τραπεζώματα των παιδικών τους χρόνων στην Κωνσταντινούπολη, αυτά που έφεραν μαζί τους με τον ερχομό τους στην Ελλάδα.

Στο Παλαιό Φάληρο, βρήκαν μία δεύτερη πατρίδα. Για την Ανούς Τσιρισιάν, η παραλιακή αθηναϊκή συνοικία έμοιαζε με μία «μικρή Πόλη». Μακρυχωρίτισσα από την Κωνσταντινούπολη, παντρεύτηκε Ρωμιό, αλλά τελικά ερωτεύτηκε την Αθήνα όπου ζει από το 1997. Έστησε με τον τότε συνέταιρό της το μικρό Sarayli όμως σύντομα θέλησε να ανοίξει το δικό της μαγαζί όπου θα μπορούσε να μαγειρεύει και να αναβιώσει την κουζίνα της αρμένισσας γιαγιάς της.

Στο Sweet Melek στο Φάληρο κάνεις ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Έτσι, έγινε το Sweet Melek στην οδό Αχιλλέως που αποτελεί για πάνω από μία δεκαετία σημείο συνάντησης για τους συντοπίτες της, το μέρος που απολαμβάνουν παραδοσιακά γλυκά και μεζέδες και τηρείται η ιεροτελεστία του τσαγιού. Σερβίρει επίσης σαλέπι και yeni raki.  Τσατάλια, μπατόν σαλέ, κουραμπιέδες, ασουρέ αλλά και φαγητά όπως μαντί, κεφτέδες, σουτζούκι με αυγό και τας κεμπάπ είναι μερικά από όσα φτιάχνει με τα χεράκια της η Ανούς Τσιρισιάν.

Μερακλήδες και γενναιόδωροι, πληθωρικοί στα αρώματα και τις γεύσεις, άνθρωποι ταξιδεμένοι, με εικόνες από μία πόλη – σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κουβάλησαν μαζί τους στοιχεία εξωτικά. Η εγκατάσταση των Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο διαμόρφωσε αναπόφευκτα και τη γαστρονομική κουλτούρα του προαστίου στα νότια. Στο πέρασμα των χρόνων όμως, το γαστρονομικό αποτύπωμα της πολίτικης κουζίνας άρχισε να ξεθωριάζει. Οι παλιοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μαγαζιά λόγω συνταξιοδότησης και οι νεότεροι δεν ήθελαν να αναλάβουν μία δουλειά που απαιτεί τόσο μεγάλη δέσμευση.

Στο Sweet Melek στο Φάληρο κάνεις ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη Στο Sweet Melek στο Φάληρο / news24/7

«Η παλιά γενιά των Πολιτών έχει γεράσει κι έχει σχεδόν φύγει», μου είχε πει ο Λιμπόριο Σαντζόνι ο οποίος διατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του το Benito Delicatessen, το πιο φημισμένο της περιοχής και ένα από τα καλύτερα ντέλι της Αθήνας. Έκλεισε τις πόρτες του το καλοκαίρι που μας πέρασε μετά από 27 χρόνια ακατάπαυστης λειτουργίας, αφήνοντας πίσω το νεότερο αδερφάκι του στη Γλυφάδα.

Στο Sweet Melek βρίσκεις ακόμα ένα κομμάτι της πολίτικης κουζίνας που ακούς από διηγήσεις ή που μπορεί να έχεις ζήσει με κάποιο τρόπο. Η περιποίηση της Ανούς Τσιρισιάν είναι εγκάρδια. Μαγειρεύει με σεβασμό για την πατρίδα που άφησε πίσω της και αγάπη για αυτή που βρήκε.