ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου στα Άνω Πατήσια όλοι ζητούν την Μελαχρινή

Μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί, αποτελεί το γλυκό-σήμα κατατεθέν στο ζαχαροπλαστείο της οδού Χαλκίδος εδώ και 61 χρόνια.

Υπάρχουν γλυκά που έχουν ταυτιστεί με ζαχαροπλαστεία, με οικογενειακά τραπέζια, γιορτές και γενικά διάφορες περιστάσεις στη ζωή μας. Είναι αυτά τα γλυκά που το όνομά τους αποτελεί σήμα κατατεθέν για ένα μαγαζί. Στην περίπτωση του ζαχαροπλαστείου Αποστόλου στα Άνω Πατήσια, η Μελαχρινή, μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί, αποτελεί επίσημα το brand name του καταστήματος, καθώς έχει κατοχυρωθεί και ως εμπορικό σήμα.

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκίνησε το 1933 όταν ο Θεόδωρος Κοντοθανάσης, με καταγωγή από τον Δάφνο Φωκίδας, πουλούσε στην περιοχή παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα με τον αραμπά. Από το 1973 το κατάστημα Αποστόλου βρίσκεται στη θέση που το συναντά κανείς σήμερα, στην οδό Χαλκίδος, κάτω ακριβώς από τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Άνω Πατήσια. Από το 1990, η σκυτάλη δόθηκε στην τρίτη γενιά, με τα αδέρφια Θοδωρή και Σπύρο να αναλαμβάνουν τη δουλειά.

Μελαχρινή Αποστόλου

«Είναι δύσκολο, έχει αγώνα και αρκετό τρέξιμο» παραδέχονται αλλά συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Παρά τις ανανεώσεις και την ποικιλία στα προϊόντα τους, κρατούν ακόμα ζωντανά γλυκά όπως η νουγκατίνα, η σοκολατίνα και τα πτι φουρ. Και φυσικά τη Μελαχρινή, που είναι και το σήμα κατατεθέν τους.

Το όνομα το έδωσε η γιαγιά Μαρίκα, όπως και τη δική της μοναδική συνταγή, και έτσι κι έμεινε. Πρόκειται για έναν τύπο καρυδόπιτας, που σιροπιάζεται ζεστή και ύστερα μπαίνει στο ψυγείο. Γαρνίρεται με φρέσκια, αληθινή σαντιγί τη στιγμή της παραγγελίας.

«Αληθινή είναι η συνταγή που φτιάχνεται με κρέμα γάλακτος πλήρων λιπαρών και με όσο λιγότερες προσμίξεις. Η φρέσκια σαντιγί χάνει γρήγορα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της, σκληραίνει για παράδειγμα, γι΄ αυτό κι εμείς γαρνίρουμε το γλυκό πάντα τη στιγμή της παραγγελίας με φρέσκια σαντιγί. Θέλουμε από πλευράς μας να την απολαύσεις όπως πρέπει. Και λέμε ότι καλό είναι να μείνει φυλαγμένη στο κουτί και να καταναλωθεί εντός δύο ημερών».

Μελαχρινή Αποστόλου

Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που διεκδικούν τη Μελαχρινή με σχετικά γλυκά – στη Θεσσαλία μάλιστα μπορεί να ακούσετε την πουτίγκα ή τη σπάτουλα, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι, αυτό που απολαμβάνει κανείς εδώ και 60 χρόνια πρόκειται για δική τους συνταγή. Η αντιγραφή από άλλα μαγαζιά είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι, όμως όπως λένε τα αδέρφια Αποστόλου, είναι οι λεπτομέρειες στην παρασκευή που κάνουν τη διαφορά.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η Μελαχρινή έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, από ηλικιωμένους που την περιμένουν στο σπίτι τους γιατί δυσκολεύονται να μετακινηθούν, μέχρι μικρά παιδιά που την επιλέγουν αντί της κλασικής τούρτας γενεθλίων. «Βλέπουμε παλιούς πελάτες όποτε τους φέρνει ο δρόμος και σίγουρα θα σταματήσουν να πάρουν μια Μελαχρινή. Και στις γιορτές αυξάνονται οι πωλήσεις αλλά αυτό το γλυκό είναι η καθημερινότητά μας, είναι το 60-70% των πωλήσεών μας». Η διατήρηση της ποιότητας αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των ιδιοκτητών. «Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις τα υλικά που θέλεις. Φέτος, δυσκολευτήκαμε ακόμα και με την κρέμα γάλακτος γιατί αυτή που χρησιμοποιούμε είναι πολλών λιπαρών, αλλά και πάλι».

Οι δυσκολίες για να κρατηθεί μία παλιά επιχείρηση είναι αρκετές. Αυτή όμως που επισημαίνουν τα αδέρφια Αποστόλου είναι η κριτική μας ως νεότεροι καταναλωτές. «Πόσοι ξέρουν πώς είναι μια αληθινή, φρέσκια σαντιγί; Πριν βάλουμε αστεράκια στο διαδίκτυο, πρέπει να δοκιμάζουμε, να γνωρίζουμε και να διαμορφώνουμε άποψη. Εμάς μας ενδιαφέρει η ποιότητα, και το σίγουρο είναι πώς όταν ένα ζαχαροπλαστείο έχει ένα γλυκό – σήμα κατατεθέν δε θέλει να το πειράξει». Η δική τους Μελαχρινή πάντως είναι πάντα φρέσκια και πληθωρική.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ