Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου

Στο καινούργιο ουζερί που άνοιξε στον όμορφο πεζόδρομο της Σφακτηρίας τρως γόπες σαβόρο, γαυροκεφτέδες και φρέσκα καλαμαράκια.

Είχα ξεχάσει πόσο όμορφος είναι ο πεζόδρομος της Σφακτηρίας στον Κεραμεικό. Χαμηλά σπίτια και αυλές, μια εικόνα που εκλείπει όλο και περισσότερο από την Αθήνα, σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση της γειτονιάς. Μια γειτονιά με κολλεκτίβες, συλλογικότητες και ενεργούς κατοίκους που ενισχύουν την ποικιλομορφία της. Σε αυτόν τον όχι και τόσο φανερό πεζόδρομο, που την άνοιξη τα δέντρα ανθίζουν, άνοιξε πρόσφατα ο Πελεκάνος.

Ένα ουζερί που παίζει κάθε πρωί Χατζηδάκι, όσο γίνονται οι προετοιμασίες, και όταν ανοίγει τα μεσημέρια συνεχίζει με λαϊκά, με διακόσμηση λιτή, όμορφους πίνακες και ποιητικές συλλογές του Καρούζου, του Σεφέρη και του Ελύτη στα ράφια του, που φέρνει στα τραπέζια του γεύσεις από τις Κυκλάδες με αφετηρία την Τήνο.

Γέννημα θρέμμα Τηνιακός, ο Νικόλας Κοκολάκης μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια ψαράδων. Θυμάται να δουλεύει από μικρός στην ψαραγορά του παππού του που είχε για κατοικίδια πελεκάνους. Πουλιά αποδημητικά, αφήνουν πίσω τους τα μωρά που πέφτουν, κι έτσι όταν έβρισκαν κάποιο, οι νησιώτες το μετέφεραν στην αγορά. Ο Μάρκος, ο πελεκάνος που είχε το ίδιο όνομα με τον παππού του Νικόλα, είναι πια 34 χρονών, λίγο μικρότερος από τον ίδιο.

Ορμώμενος από τη ζωή στο νησί, με τη γνώση της φρέσκιας πρώτης ύλης και τις παραδοσιακές συνταγές των τηνιακών σπιτιών που πέρασαν αργότερα στα καφενεία και τα ουζερί, έστησε μαζί με τη μαγείρισσα Βιβή Λαμπροπούλου, ένα ανεπιτήδευτο μαγαζί για όλους.

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου

Καιρού επιτρέποντος, παραλαμβάνουν δύο φορές την εβδομάδα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την ιχθυαγορά του θείου του στην Τήνο και λαχανικά από τον Λουκιανό, που έχει τη δική του παραγωγή στο νησί και πάγκο στη λαϊκή. Φέρνουν τυριά, όπως γραβιέρα Τήνου, γλυκιά μανούρα Νάξου και άλλα, από τον αγροτικό συνεταιρισμό, εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο Μυτιλήνης, αγουρέλαιο μικρής παραγωγής από τη Μάνη, ρακή απόσταξης του Νικόλα από τα αμπέλια του στον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και προμηθεύονται το ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια.

Ανατρέχουν σε συνταγές σπιτικές, καλογερικές, των παλιών καφενείων και τις φέρνουν στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Κάνουν μόνοι τους τα παστά και τα ξυδάτα, οι πατάτες είναι φρεσκοκομμένες. Λειτουργούν το μαγαζί Πέμπτη έως Κυριακή, εξασφαλίζοντας έτσι τη φρεσκάδα των πρώτων υλών και την υγιή βιωσιμότητα του.

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Ο κατάλογος αλλάζει καθώς η κουζίνα άγεται και φέρεται από τον καιρό και τις διαθεσιμότητες των προμηθευτών. Αυτή την περίοδο, τρως μία σαλάτα όνειρο με τηνιακά ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, κρίταμο και αγουρέλαιο Μάνης, ταραμοσαλάτα με αψάδα, γόπες σαβόρο συνταγή της μητέρας του Νικόλα, λιθρίνια, κουτσομούρες και καλαμαράκια στο τηγάνι με αρμύρα που κρατάει στο βράσιμο, χταπόδι κρασάτο στη λαδόκολλα, γαρίδες Αμβρακικού στα κάρβουνα, γόπες και σκουμπρί. Βρίσκεις επίσης ιδιαίτερους μεζέδες όπως οι γαυροκεφτέδες.

Ωραία η λίστα με τα αποστάγματα, τις μπύρες και τα κρασιά, με τη συμβολή του Ηλία Ρουσσάκη, αμπελουργός και οινολόγος με σημαντικό έργο στον κυκλαδίτικο αμπελώνα.

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου

Στον Πελεκάνο δεν υπάρχει παρελθοντολαγνεία. Οι ιδιοκτήτες του μελετούν το παρελθόν, από τις συνταγές μέχρι τον τρόπο που επηρέασαν τα αυθεντικά καφενεία και ουζερί την κουλτούρα μας, για να διαμορφώσουν το παρόν. Σε αυτό έχουν χώρο όλοι, πρωτίστως οι κάτοικοι της πόλης, όσοι θέλουν να διαθέσουν δέκα ευρώ για να πιουν κρασί και να τσιμπήσουν κάτι και αυτοί που θέλουν το παραπάνω.

Τα μαγαζιά δεν είναι απλώς άψυχοι χώροι, είναι η μουσική, οι παρέες, οι συζητήσεις και φυσικά το φαγητό που γύρω από αυτό γίνονται όλα καλύτερα. Κάποια μεσημέρια της Κυριακής διοργανώνονται live με ρεμπέτικα και λαϊκά ενώ οι μικροί της παρέας, βρίσκουν απασχόληση ζωγραφίζοντας πελεκάνους, καθώς τους μοιράζουν σκίτσα και χρώματα.

Στον Πελεκάνο στον Κεραμεικό για αυθεντικές γεύσεις Τήνου

Η φιλοσοφία τους είναι πιο σημαντική από τυχόν αστοχίες στα πιάτα. Τα καταστήματα εστίασης παίζουν μεγάλο ρόλο σε ό,τι συμβαίνει σε μία γειτονιά. Η Βιβή και ο Νικόλας θέλουν να ταιριάξουν και φαίνεται ότι έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Κυρίως, θέλουν το εγχείρημά τους να έχει αξία και νόημα πρώτα για τους ίδιους και ύστερα για όλους όσοι θα το ευχαριστηθούν.

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΟΥΖΕΡΙ