Envato Elements
ΓΕΥΣΗ

Τα αγαπημένα μας εκλέρ στην Αθήνα

Από το κλασικό σοκολατένιο εκλέρ μέχρι πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως φιστίκι και λεμόνι, οι παρακάτω διευθύνσεις είναι για σένα που αγαπάς το φίνο γαλλικό γλυκό.

Ένα από τα καλύτερα γλυκά που μας έχει χαρίσει η γαλλική κουζίνα είναι το εκλέρ (éclair). Η προέλευση αυτού του λεπτεπίλεπτου γλυκού που φτιάχνεται από ζύμη choux, γεμίζεται με κρέμα και ολοκληρώνεται με γλάσο, ανάγεται στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν μέχρι το 1850 ονομαζόταν “pain à la Duchesse” ή “petite duchesse”.

Η λέξη εκλέρ (που σημαίνει αστραπή) καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1860 και το γλυκό έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία μόλις τον 19ο αιώνα. Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για το ποιος το εφηύρε, αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί φαγητού εικάζουν ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο σεφ Antonin Carême. Στον ίδιο πιστώνονται επίσης η Charlotte και η τούρτα Napoleon.

Πλέον, βρίσκουμε εκλέρ με διαφορετικές γεμίσεις και γλάσο, ακόμη με κομμάτια φρούτων ή ξηρούς καρπούς. Βασικό συστατικό και τεστ για την επιτυχία του αποτελεί σίγουρα η ζύμη choux, που θέλεις να είναι αφράτη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά να δίνει ένα καλό αποτέλεσμα.

Στο μοντέρνο κατάστημα του Δημήτρη Οικονομίδη (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ψυχικό), τα γλυκά αντιμετωπίζονται ως βρώσιμα έργα τέχνης. Έτσι και το εκλέρ αποτελείται από ένα φίνο choux που αντί για κρέμα ζαχαροπλαστικής γεμίζεται με cremeux σοκολάτας από τη Βενεζουέλα και ολοκληρώνεται με φύλλα σοκολάτας αντί γλάσου και ανθό αλατιού.

Αν είναι για ένα γλυκό περισσότερο διάσημη η Καμέλια (28ης Οκτωβρίου 2, Ψυχικό) αυτό είναι τα εκλεράκια της. Το ζαχαροπλαστείο ιδρύθηκε το 1972 από τον Ηλία Αποστόλογλου, ζαχαροπλάστη με μικρασιατική καταγωγή. Σήμερα, βρίσκεται στο ίδιο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποτελεί κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο γιος του ιδιοκτήτη, Νίκος Αποστόλογλου, ο οποίος συνδυάζει την κλασική ζαχαροπλαστική με πιο σύγχρονες ιδέες, σε έναν χώρο που πλέον αποπνέει παριζιάνικο αέρα. Αν φτάσεις μέχρι εκεί, αξίζει να πάρεις κι ένα σακουλάκι με τις κλασικές σοκολατένιες ελίτσες.

Εκλέρ φουλ της σοκολάτας βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο των καταστημάτων Παπασπύρου, που από το 1940 μέχρι σήμερα, φροντίζουν με συνέπεια όλες τους τις δημιουργίες.

Από το 1980 που άνοιξε στην Πετρούπολη το πρώτο κατάστημα μέχρι σήμερα που η οικογένεια Κάκαλη διαθέτει ακόμα δύο καταστήματα σε Περιστέρι και Ίλιον, το κωκάκι έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές γλυκό. Φτιάχνεται με αγνά υλικά, με το χαρακτηριστικό του να είναι η ανάλαφρη κρέμα πατισερί και η επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι ότι μένει να μαλακώσει μόνο του χωρίς να σιροπιάζεται. Την ίδια εξαιρετική κρέμα έχει και το εκλέρ, το οποίο μοιράζεται αντίστοιχη επιτυχία με το κωκάκι.

Εκλέρ με γεμάτη γεύση απαλής σοκολάτας βγάζει νότες αποξηραμένων φρούτων και με βανίλια Ταϊτής με ζουμερό coulis φράουλας, φτιάχνουν στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι). Λειτουργεί από το 1925 και η φήμη του για τα ποιοτικά υλικά φτάνει σε όλη την Αθήνα, καθώς επιλέγει βιολογικές πρώτες ύλες και premium συστικά, όπως η σοκολάτα Valhrona.