Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα πιάτα που φάγαμε τον Απρίλιο στην Αθήνα

Ο μήνας που πέρασε είχε πιάτα από την ελληνική κουζίνα δοσμένα, συχνά στο σήμερα, πεντανόστιμα, που θέλεις να επιστρέψεις στα μαγαζιά που τα έφαγες για επανάληψη.

Υπάρχουν μερικά φαγητά που έχουν κάπως μεγαλύτερη αξία από τα υπόλοιπα. Όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Θέλεις γιατί θεωρούμε ότι απαιτούν χρόνο και κόπο; Γιατί τα αμπελόφυλλα όταν είναι στην εποχή τους είναι μεζές φανταστικός; Γιατί τα έχουμε συνδέσει με τη μαμαδίστικη κουζίνα; Δική σου η απάντηση. Έτσι, η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν τα ανακαλύψαμε σε ένα μανάβικο, φτιαγμένα από τα χέρια μιας ειδήμων, καλοτυλιγμένα, μικρά, με σωστές αναλογίες ελαιόλαδου και λεμονιού.

Τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο χωρίς κρέας (εξού και το τουρκικό όνομα γιαλαντζί που σημαίνει «ψεύτικο») που φτιάχνει η κυρία Βαρβάρα από τις Κρηνίδες Καβάλας, τα βρίσκεις στο the ΓΚΑΡΝΤΕΝ. Πρόκειται για ανακάλυψη της Κλειώς Γκόλνα, η οποία έχει αναλάβει το μανάβικο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, φροντίζοντας να συγκεντρώνει εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Οι μάγειρες των εστιατορίων που συζητιούνται κάπως περισσότερο στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, κοιτούν στο παρελθόν για να διαμορφώσουν το παρόν. Κατσαρόλες και μαγειρευτά, παραδοσιακές συνταγές δοσμένες στο σήμερα, ελληνικός αμπελώνας στο επίκεντρο, όλα αυτά συντελούν σε μία μικρή επανάσταση της εγχώριας γαστρονομίας. Στις κουζίνες μαγειρεύονται πια όσπρια χωρίς δεύτερη σκέψη, ανοίγονται φύλλα για πίτες και ζυμώνονται ψωμιά. Δεν περίεργο λοιπόν που βρίσκουμε κοινά πιάτα στα μενού των αθηναϊκών εστιατορίων, που μέχρι πρότινος παραγγέλναμε σε μεζεδοπωλεία.

Naxos Apothecary Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ανάμεσα σε αυτά και η ταραμοσαλάτα που έχει κάνει δυναμικό comeback τα τελευταία χρόνια στα μενού των αθηναϊκών μαγαζιών. Στο Naxos Apothecary, που βρίσκεται στο πατάρι του φαρμακείου των αδερφών Κορρέ, ο μάγειρας Βαγγέλης Στέρπας, φτιάχνει το δικό του πατατόψωμο και το συνδυάζει με ταραμά και γαρίδα – ένα πιάτο που ταιριάζει ιδανικά με τα cocktails της Πόπης Σεβαστού (με αλκοόλ ή μη) που βασίζονται αποκλειστικά σε ελληνικά αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά. Θα κάνεις ένα γρήγορο και νόστιμο διάλειμμα στο κέντρο της Αθήνας.

Στο ΦΙΤΑ, ο Δημήτρης Δημητριάδης έχει βαλθεί να φέρει στο εστιατόριο του Νέου Κόσμου τις πιο κόμφορτ συνταγές του. Εκτός από το μεγάλο κεφάλαιο ψωμί, που ο μάγειρας έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια, έχει βάλει μπρος τις κατσαρόλες του, φτιάχνει χειροποίητα λουκάνικα με κόκκορα, ανοίγει φύλλο για μπακλαβά με βούτυρο κλαριφιέ και αναβιώνει τον λουκουμά της παιδικής μας ηλικίας, μεταξύ άλλων πολλών. Είναι πολλά τα νόστιμα πιάτα που βάζει καθημερινά στον κατάλογο, αλλά αν υπάρχει ένα που ξεχωρίζει, είναι το κριθαράκι με τα καραβιδάκια.

Λίγο πριν τελειώσει ο Απρίλιος, βρεθήκαμε στον Πελεκάνο, το νέο ουζερί που άνοιξε στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας στον Κεραμεικό. Ο Νικόλας Κοκολάκης και η Βιβή Λαμπροπούλου συνδύασαν τις ιδέες τους και με κοινή φιλοσοφία που θέτει τη βιωσιμότητα και την πρώτη ύλη στο επίκεντρο, έστησαν το ουζερί τους.

Θα φας φρέσκο καλαμάρι για όσο καιρό το έχουν, ψαράκια στο τηγάνι και στη σχάρα, κυκλαδίτικα τυριά, τραγανή αρμύρα και πατάτες τηγανητές φρέσκες. Η καλύτερη αρχή όμως γίνεται με μία σαλάτα με τηνιακά ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, κρίταμο και αγουρέλαιο Μάνης. Η απόδειξη πώς τα άριστα υλικά στην απλότητά τους, δίνουν πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας.

Μπορεί ένα παγωτό να θεωρηθεί πιάτο; Στην περίπτωση του Dolce Far Niente (Τσάμη Καρατάσου 26), του μικρού, προσεγμένου παγωτατζίδικου κάτω από την Ακρόπολη, θα πούμε ναι. Κι αυτό γιατί μπορείς να δημιουργήσεις μία λαχταριστή σύνθεση, ένα γλυκό γεύμα: κομμάτια κορμού σε διαφορετικές εκδοχές (όπως σοκολάτα ή καραμέλα) στη βάση και στη συνέχεια τις γεύσεις της αρεσκείας σου, όπως μία αέρινη ρικότα.