iStock
ΓΕΥΣΗ

Τα καλοκαιρινά φαγητά που τρώμε σε ταβέρνες και μαγειρεία

Από τα γεμιστά - ένα πιάτο ωδή στο καλοκαιρινό τραπέζι - μέχρι το μπριάμ και τον μουσακά, ξεχωρίζουμε τα πιάτα που αναζητάμε αυτή την εποχή σε ταβέρνες και μαγειρεία.

Κάποιες από τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις μας προέρχονται από το καλοκαίρι. Και σίγουρα έχουν να κάνουν με το φαγητό. Μπορεί ως παιδιά να μην αξιολογούσαμε σωστά τα καλοκαιρινά φαγητά, αλλά στην ενήλικη ζωή μας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο μπριάμ, τα γεμιστά και σε άλλα πιάτα – ορόσημα του ελληνικού καλοκαιριού.

Υπάρχουν κάποια φαγητά που το καλοκαίρι είναι πιο νόστιμα, αφού οι πρώτες ύλες είναι στην εποχή τους. Μπορεί να βρίσκεις όλο τον χρόνο κατεψυγμένα φασολάκια στα ψυγεία των super markets, αλλά όταν μαγειρεύονται ολόφρεσκα έχουν άλλη γεύση. Το ίδιο ισχύει και για τις μπάμιες, που τώρα είναι στα καλύτερά τους. Ας μην ξεχνάμε όμως τα γεμιστά – το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο – ή το μπριάμ, αυτή την πανδαισία νόστιμων λαχανικών.

Τα καλοκαιρινά τραπέζια θέλουν χωριάτικη σαλάτα, αφού τώρα είναι η εποχή της ντομάτας. Αν μάλιστα υπάρχει καλό ελαιόλαδο και ψωμί, τότε μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε τα τηγανητά κολοκυθάκια, τα βλήτα, την αρμύρα και το κρίταμο.

Καλοκαίρι και τηγάνι πάνε επίσης μαζί. Υπάρχει πάντα η εικόνα μιας γιαγιάς να τηγανίζει πατάτες και κεφτέδες σε ένα κουζινάκι ξέχωρο από το υπόλοιπο σπίτι. Αγαπημένο πιάτο της εποχής όμως είναι και ο μουσακάς, αφού τώρα είναι η καλύτερη εποχή για τις μελιτζάνες. Πόσες φορές δεν τον έχουμε λαχταρήσει βλέποντάς τον στο κατάλογο μιας ταβέρνας μετά τη θάλασσα;

Από τα γεμιστά μέχρι τον μουσακά ξεχωρίζουμε αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα που τρώμε σε ταβέρνες και μαγειρεία της Αθήνας. Μέχρι να πάμε διακοπές.

Τα γεμιστά

Ωδή στο πιάτο ορόσημο του καλοκαιριού. Στο φαγητό που τρώγεται κατευθείαν από το ψυγείο όταν επιστρέφεις αποκαμωμένος από τον ήλιο και τη θάλασσα. Στην πιο πληθωρική του μορφή, το ταψί περιλαμβάνει επίσης γεμιστούς κολοκυθοανθούς – μια μικρή λιχουδιά που όλοι θέλουν να τσιμπήσουν.

Ο μουσακάς

Πιάτο σήμα κατατεθέν στις ταβέρνες των διακοπών και τα μαγειρεία. Οι επιλογές στην Αθήνα δεν είναι λίγες, αφού το κάθε μαγαζί φτιάχνει τον δικό του μουσακά. Το ζητούμενο είναι ένα πιάτο χωρίς περιττά λάδια, με ισορροπία στις στρώσεις λαχανικών, κιμά και μπεσαμέλ και μεράκι.

Οι μπάμιες και τα φασολάκια

Ποτέ άλλοτε ένα φαγητό δεν κατάφερε να δημιουργήσει τόσους ορκισμένους εχθρούς. Αλλά προς υπεράσπισή του, υπάρχουν άλλοι τόσοι που το λατρεύουν. Σκέτες ή με κοτόπουλο στο φούρνο, οι μπάμιες έχουν μια θέση στο τραπέζι του καλοκαιριού. Το ίδιο ισχύει και για τα φασολάκια. Φρέσκα, με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και πατάτες στην κατσαρόλα.

Το μπριάμ

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αυτού του φαγητού, ανάλογα με τα λαχανικά που βρίσκει κανείς ή που του αρέσουν. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πιάτο που θέλει οπωσδήποτε ένα καλό ψωμί και ένα γενναίο κομμάτι φέτα.

Τα κεφτεδάκια

Μια τηγανιά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και μια χωριάτικη σαλάτα είναι το τρίπτυχο της ευτυχίας και η απόδειξη πώς δεν χρειάζονται υπερβολές στο τραπέζι μας.

Πού τρώμε τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά πιάτα

Υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες σε αυτή τη ζωή όταν πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό. Ταβέρνες και μαγειρεία που έχουν αντέξει στον χρόνο και που βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν ακόμα και το καλοκαίρι.

Τα τραπέζια στην ταβέρνα του Οικονόμου (Τρώων 41 και Κυδαντιδών) στα Άνω Πετράλωνα, γεμίζουν με Αθηναίους που αναζητούν μαμαδίστικα λαδερά και τουρίστες που ψάχνουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Ο Νικήτας (Αγίων Αναργύρων 19) στο Ψυρρή σερβίρει γεμιστά, μαζί με ψητά και άλλα μαγειρευτά και το εστιατόριο Γιάννης (Αχαρνών 258) δίνει έμφαση στα λαδερά της εποχής. Τίποτα καλύτερο σαν τα κεφτεδάκια του Κίτσουλα (Φιλικής Εταιρείας 25) στο Χαλάνδρι ενώ αν θέλεις θαλασσινό αέρα, ο Λουιζίδης (Ερμού 2) σε περιμένει στη Βουλιαγμένη.